Bröder akta er för...

Norske og svenske alkoholmyndigheter driver oppholdende strid i påvente av økte restriksjoner og høyere avgifter i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN GANG

om ikke altfor mange år vil skjærtorsdag igjen bli en normal dag i Strömstad. Voksne mennesker vil med et visst vemod huske karavanene med norske biler som seg over grensen, fulle av «norrbaggar» på jakt etter vin og øl på Systembolaget.

Byen ble rett og slett invadert. På denne tida var skjærtorsdag fortsatt helligdag i Norge, mens det var normal arbeidsdag i Sverige. Dette førte til at svært mange nordmenn, som ikke dro til fjells, isteden dro til Sverige for å handle vin, sprit, kjøtt og tobakk.

HVOR MANGE

år det vil ta før denne spesielle påsketrafikken bare er et minne, tør jeg ikke si. De fleste tror Norge vil bli EU-medlem i overskuelig framtid. Innenfor EU vil det om få år være fri flyt av alkoholvarer. Det vil virke til å harmonisere priser og avgifter. Og kanskje finner norske politikere ut at det er konkurransevridende å ha ei så lang kristen påskehøytid i et stadig mer sekularisert samfunn som det norske. Skjærtorsdag kan dermed stå for fall. Riktignok skal det utkjempes slag med Kirken og fagbevegelsen. Men etter hvert vil de nok bli nedkjempet. For sola går som kjent sin gang.

FREDAG

lanserte EU-kommisjonen et forslag om at EU-borgere skal få ta med seg så mye øl, vin og sprit de ønsker mellom landene. Til eget forbruk. Forslaget innebærer også at folk kan bestille alkoholholdige varer over Internett, og betale avgiften i landet man kjøper fra. Blir forslaget vedtatt, vil den frie flyten erstatte reglene som gjelder i dag. Fra nyttår har svenskene kunnet ta med seg 10 liter sprit, 90 liter vin og 110 liter øl fra EU-land hvor prisene og avgiftene er lavere. Jeg vet bare om ungdomsgjenger på påsketur, eller 50-åringer før sin store fest, som har hatt behov for så store kvanta. Nå kan enhver medelsvensson fylle tilhengeren eller båten. Det som måtte ligge av restriksjoner i en slik grense er selvsagt en vits, og det er bare et tidsspørsmål før pallekvoten byttes med fri flyt.

SVENSKENE

trodde i utgangspunktet at de opprinnelige importkvotene, som likner våre, skulle vare. Men EU-kommissæren for det indre marked, skatter og avgifter, Frits Bolkestein, ville det annerledes. Hensynet til EUs interne konkurranseregler veide tyngre enn svenske myndigheters frykt for alkoholens skadelige virkninger. Nederlandske Bolkestein ønsket imidlertid å harmonisere alkohol- og tobakksavgiftene i EU, slik at de landene med høyest avgifter frøs sine, mens landene i sør gradvis krøp oppover med sine. Men han fikk bare 4 av 15 kommisjonsmedlemmers stemme for dette. EU-kommisjonens president, Romano Prodi, stemte mot. Kanskje ville han ikke ha ansvaret for høyere vinpriser når han nå skal tilbake til Italia?

MEN INGENTING

er statisk i EU. I Frankrike er gjennomsnittlig alkoholbruk for voksne over 15 år redusert fra 26,3 liter ren alkohol i året i 1963 til ca. 13,3 liter i år 2000. I Spania har man til sin forskrekkelse oppdaget at ungdommen snart drikker som skandinaver, noe som har ført til at det i enkelte regioner er innført strengere restriksjoner. I Madrid har man nylig innført et forbud mot drikking på offentlig sted. I flere EU-land har promillegrensene blitt senket mot 0,5, likevel ikke mot 0,2 som her, men likevel. Og mens ekte kontinentalere tidligere anså skrumplever som et personlig problem, øker erkjennelsen i mange EU-land om at alkoholmisbruk også er et samfunnsproblem. I EU leder den irske EU-kommissæren David Byrne ei arbeidsgruppe som skal utforme en strategi for å redusere alkoholens skadevirkninger. Hvilke tiltak som vil bli anbefalt og hvilket gjennomslag Byrne vil ha, er høyst uvisst. Men sammenhengen mellom avgifter, priser, forbruk og skadeomfang er godt dokumentert. Over tid vil derfor avgiftsnivået stige i sør og i øst, mens det synker i nord.

KANSKJE

tar prosessene så lang tid at vi ikke merker overgangen så godt. Kanskje vil det gå så langsomt at ikke 990 flere nordmenn må dø i året om vi får priser som i Danmark, slik forskerne har regnet ut. Det er slik norske og svenske sosialmyndigheter tenker. De driver oppholdende strid, mens de venter på at prisene og avgiftene jevner seg ut. Uansett kan vi ta en tur til Strömstad, fordi det faktisk er en fin by.