Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet gjorde store øyne da de tok seg inn i leiligheten:

«Breaking Bad»-nordmann tatt med buksene nede i Sveits

Naboen trodde noen prøvde å bryte seg inn i mannens leilighet. På innsida fant politiet en narkolab.

HJEMMELAGET: Dette synet møtte sveitsisk politi da de tok seg inn i leiligheten. Politiet mener eieren av leiligheten, som de hevder er en nordmann, skal ha produsert narkotika i hjemmet. Foto: Zuger Polizei
HJEMMELAGET: Dette synet møtte sveitsisk politi da de tok seg inn i leiligheten. Politiet mener eieren av leiligheten, som de hevder er en nordmann, skal ha produsert narkotika i hjemmet. Foto: Zuger Polizei Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 21.30 forrige onsdag fikk politiet i en liten sveitsisk kommune melding om et mulig innbrudd i en leilighet som, ifølge politiet, eies av en nordmann.

Det var en bekymret nabo som ringte politiet og fortalte at han hadde sett at noen lyste med lommelykt inne i leiligheten. Han fryktet at noe kriminelt var på gang.

Politiet rykket umiddelbart ut til stedet. Men da de tok seg inn for å pågripe «innbruddstyven», fant de i stedet den norske mannen, som forklarte at han måtte bruke lommelykt fordi strømmen hadde gått, skriver sveitsisk politi i en pressemelding.

FARLIG: Utstyret som brukes i produksjonen av metamfetamin, er ofte hjemmelaget og av lav kvalitet. Produksjonen blir også ekstra farlig av at de færreste «kokkene» har noe særlig mer enn en helt grunnleggende forståelse for kjemi. Foto: Zuger Polizei
FARLIG: Utstyret som brukes i produksjonen av metamfetamin, er ofte hjemmelaget og av lav kvalitet. Produksjonen blir også ekstra farlig av at de færreste «kokkene» har noe særlig mer enn en helt grunnleggende forståelse for kjemi. Foto: Zuger Polizei Vis mer

Luktet gass

Politiet ville likevel ta en titt inne i leiligheten. Der kunne de raskt konkludere med at noe kriminelt likevel var på gang. For i leiligheten fant politiet det de mener er en operativ lab, som blant annet kan ha blitt brukt til å produsere det narkotiske stoffet metamfetamin, ifølge politiet.

I kjøleskapet fant de ukjente stoffer som var i ferd med å tine, og fra kjelleren kunne politiet kjenne en tydelig lukt av gass.

En av politiets eksperter på kjemikalier advarte om at situasjonen kunne bli farlig, dersom stoffene ikke ble avkjølt umiddelbart. Strømmen ble derfor gjenopprettet så raskt som mulig, samtidig som leiligheten ble sikret og forseglet.

Spesialister fra politiet i Zug og Zürich som ble konsultert, vurderte situasjonen på stedet. De mener det er snakk om et laboratorium hvor syntetiske stoffer, inkludert Crystal Meth (metamfetamin), kan framstilles.

Luksusbiler

Eieren av leiligheten, som ifølge politiet er en norsk mann, ble pågrepet og sitter nå i varetekt, mistenkt for å ha produsert narkotiske stoffer.

Lokale medier siterer naboer av den siktede mannen på at han tidligere eide flere luksusbiler, men at én eller flere av disse for kort tid siden «forsvant» som følge av mannens påståtte gjeldsproblemer.

En rekke sveitsiske medier omtaler nyheten som «Breaking Bad»-saken, med en tydelig referanse til den ikoniske TV-serien der karakteren Walter White starter produksjon og salg av metamfetamin for å kunne betale medisinske behandlinger etter å ha fått en kreftdiagnose.

Evakuerte bygget

Politiet måtte også hente inn spesialister for å demontere laboratoriet.

Det finnes en rekke kjente tilfeller av at slike laber har eksplodert, fordi de ofte inneholder store mengder av flyktige og høyst ustabile kjemikalier som ofte er feilaktig håndtert.

Under selve produksjonen av metamfetamin vil det på flere stadier av prosessen dannes høyst brennbare stoffer. Noen av disse reagerer også svært dårlig ved eksponering for luft, eller direkte varme.

EVAKUERTE: Politiet evakuerte hele bygget i forbindelse med jobben med å demontere og pakke sammen laboratoriet. Foto: Zuger Polizei
EVAKUERTE: Politiet evakuerte hele bygget i forbindelse med jobben med å demontere og pakke sammen laboratoriet. Foto: Zuger Polizei Vis mer

Samtidig er utstyret som brukes i denne prosessen, ofte hjemmelaget og av lav kvalitet. Produksjonen blir også ekstra farlig av at de færreste «kokkene» har noe særlig mer enn en helt grunnleggende forståelse for kjemi.

Derfor valgte sveitsisk politi å evakuere naboene mens den ti timer lange prosessen med å pakke sammen laboratoriet pågikk.

Påtalemyndigheten i den sveitsiske kantonen Zug mener at mannen produserte syntetiske narkotiske stoffer.

- Utenrikstjenesten er ikke kjent med at en nordmann skal være arrestert i Sveits, sier Siri R. Svendsen, pressetalsperson i Utenriksdepartementet, til Dagbladet.

Kontaktet norsk politi

Pressetalsmann for politiet i Zug, Frank Kleiner, sier til Dagbladet at personvernlovverket i Sveits gjør det umulig for politiet å komme med ytterligere detaljer om den siktede mannen og hans miljø. Av samme grunn har det heller ikke lyktes Dagbladet å få klarhet i hvem som eventuelt representerer nordmannen som hans advokat.

Kleiner bekrefter imidlertid at de har kontaktet Kripos.

- Vi er i kontakt med politiet i Norge, sier Kleiner til Dagbladet.

Kripos opplyser til Dagbladet at deres sveitsiske kolleger har orientert dem om saken, men at sistnevnte ikke har bedt om bistand fra Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media