Bred oppgang på børsen

Telenor stiger til nye rekordnivåer og Tomra er i pluss. Tandberg overrasket positivt og teknologiaksjene er dagens vinnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknologiaksjene er vinnersektoren på Oslo Børs tirsdag. IT-indeksen er mest opp, mens shipping og offshore faller. Svakere utsikter for Nokia satt aksjemarkedene i Europa litt tilbake rett etter klokken 11, men kursene har tatt seg opp igjen utover dagen.

Telenor er for andre dag på rad skikkelig i vinden og volumet har de seneste par dagene vært upåklagelig. Omsetningen i Telenor utgjør hele 530 millioner kroner, og det er de utenlandske meglerhusene Handelsbanken Markets, Alfred Berg og Danske Securities som dominerer på kjøpersiden. Dette kan tyde på at det er utenlandske investorer som nå har fattet interesse for Telenor.

Viktige telekom-indekser har tatt seg opp av bølgedalen fra slutten av fjoråret, og selv om Telenor har fulgt med opp henger kursutviklingen fortsatt etter sammenlignbare selskaper. I Sverige er Telia en av tirsdagens mest omsatte aksjene, og kursen stiger med 2,8 prosent.

Her hjemme stiger Telenor med 3,5 prosent til 44 kroner.

Tomra begynte i negativt territorium tirsdag, men har tatt seg bra opp utover dagen. Tomra falt kraftig mandag etter resultatvarsel for 2000.

Tirsdag handles aksjen til 139,50 kroner, som er opp 4,9 prosent fra i går.

Tandberg leverte tall for fjerde kvartal og tallene ble bedre enn markedet ventet. Kursen føk umiddelbart opp i hundrelappen, men falt straks tilbake, før kursen igjen begynte å klatre. Klokken 13.45 har Tandberg-kursen virkelig fått farten opp og aksjen handles til 102 kroner, som er opp 8,5 prosent fra mandags sluttnotering.

Tandberg er nummer tre på omsetningstoppen med en omsetning på hele 181 millioner kroner.

Merkantildata stiger med godt og vel 5 prosent tirsdag på høyt volum. Aksjen omsettes til kurs 46,20 kroner og det kan være fokus på relativ kursstigning i forhold til sammenlignbare selskaper som WM-Data og TietoEnator, som trekker Merkantildata opp.

På kurs 46 kroner ligger har imidlertid Merkantildata falt omtrent like mye som WM-Data siden toppen i fjor vinter med et kursfall på om lag 65 prosent. TietoEnator har klart seg litt bedre med et kursfall på rundt 60 prsoent.

InFocus kommer med tall tirsdag ettermiddag, men spenningen er neppe like stor her som den var i Tandberg siden InFocus måtte gå den tunge veien via et resultatvarsel rett før jul i fjor. Et gjennomsnitt av estimatene til 9 norske analytikere som SME Direkt har vært i kontakt viser en ventet inntjening på 26 cent per aksje i fjerde kvartal.

Opticom er opp 4,1 prosent i til 895 kroner, omsetningen utgjør hele 90 millioner kroner.

Innen offshore er det mye rødt tirsdag. Søndenfjeldske faller med nesten 4 prosent til 36,90 kroner og er blant dagens tapere. Corrocean stiger etter å ha fått en kontrakt på britisk sokkel. Kursen er opp 6,4 prosent til 10 kroner.

Petrolia Drilling kan også vise til en pen oppgang. Kursen stiger med 5,4 prosent til 7,80 kroner. Finanskanalen viste i forrige uke at verdiutviklingen i dette selskapet som ikke akkurat taler til investorenes fordel. Vi valgte å karakterisere selskapet som verdiødelegger.

I Solstad Offshore er det gjennomført en større aksjetransaksjon rett før klokken 13.30. En aksjepost på 699.000 aksjer ble krysset av meglerhuset Pareto Securities til kurs 37 kroner.

RCL-kursen har stabilisert seg etter resultatfremleggelsen i slutten av forrige uke og etter at finansieringen nå er på plass. RCL var heftig omsatt i USA i går og kursen falt til en kurs tislvarende 228 kroner. RCL legger seg litt over dette nivået på Oslo Børs tirsdag.

Småinvestorene har kastet seg over gruveselskapet Crew. NetFonds, Stocknet og 'Kassa' utfører de fleste av kjøpsordrene i selskapet og kursen er opp 7,2 prosent til 6,83 kroner. Omsetningen er god til å være Crew og utgjør noen minutter over klokken 13.30 hele 14 millioner kroner.