Ny undersøkelse:

Bred støtte til coronatiltakene

Til tross for at den norske befolkningen har levd i månedsvis med inngripende tiltak, er det bred oppslutning i befolkningen om å gjøre det som er nødvendig for å hindre smittespredningen - selv om det skulle skade økonomien.

PÅBUD OG RÅD: Trondheim er en av kommunene som har måttet innføre nye råd og regler for å få bukt med økt smittespredning den siste tiden. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PÅBUD OG RÅD: Trondheim er en av kommunene som har måttet innføre nye råd og regler for å få bukt med økt smittespredning den siste tiden. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Næringslivet er beinhardt rammet av coronapandemien. Samtidig har mange av oss fått hverdagen snudd på hodet av en sosial nedstengning og råd om å både møtes færrest mulig og holde oss mest mulig hjemme.

Men til tross for at coronapandemien rammer oss hardt, er det en bred støtte blant nordmenn til regjeringens coronatiltak.

Det viser en undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Dagbladet.

87 prosent støtter

Spørsmålet som er stilt de 942 deltakerne, går på om man støtter tiltakene som er iverksatt for å hindre spredningen av coronaviruset, selv om de skader økonomien.

Spørsmålet tar forbehold om at coronasituasjonen er slik den var da undersøkelsen ble gjennomført mellom 14. og 16. desember.

Hele 87 prosent mener «Vi må gjøre det som er nødvendig for å hindre spredningen av coronaviruset, selv om tiltakene skader økonomien».

Ni prosent mener imidlertid at «Vi må gjenåpne samfunnet for å bygge opp økonomien, selv om det kan øke spredningen av coronaviruset», mens tre prosent har svart «vet ikke».

I analysen av resultatet opplyser Ipsos at det bare er små forskjeller mellom undergrupper. Personer i alderen 25-39 år er noe mer enig i det siste utsagnet, altså at man må gjenåpne samfunnet, med 14 prosent - signifikant over gjennomsnittet.

Den eldste aldersgruppen i alderen 60 år eller mer, er på sin side signifikant mer enig i utsagnet om at vi må gjøre det vi kan for å hindre spredning, med 93 prosent.

JULEFORVIRRING: Det er ikke så lett å forstå seg på alle tiltak og anbefalinger som gjelder i jula. Espen Nakstad oppklarer kanskje noe av det. Video: Dagbladet TV. Vis mer

- Krevende vinter foran oss

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at resultatene er et godt utgangspunkt for de kommende månedene.

- Det er et veldig godt utgangspunkt når vi går inn i en vinter der vi vet det kommer til å bli krevende å beholde kontrollen over smittespredningen i Norge, sier Nakstad.

Han sier tallene fra Ipsos-undersøkelsen sammenfaller godt med egne undersøkelser gjort av Helsedirektoratet.

STENGT: Oslo er en av byene i Norge som har vært mest preget av inngripende coronatiltak. 11. november innførte byrådet sosial nedstengning av hovedstaden - en nedstengning som vil vare til minst på nyåret. Foto: Fredrik Hagen / NTB
STENGT: Oslo er en av byene i Norge som har vært mest preget av inngripende coronatiltak. 11. november innførte byrådet sosial nedstengning av hovedstaden - en nedstengning som vil vare til minst på nyåret. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Den høye oppslutningen skyldes nok i stor grad at folk ser hva som skjer i resten av Europa. Det å beholde kontrollen på smittespredningen i Norge er krevende, men også avgjørende for at vi skal kunne leve mest mulig normalt de neste månedene, selv om vi alle selvsagt er veldig lei av hele pandemien.

Glad for støtten

Næringsminister Iselin Nybø sier til Dagbladet at regjeringen tilpasser tiltakene etter behov.

- Jeg er selvfølgelig glad for at så mange viser forståelse for tiltakene vi har innført, sier hun.

- Regjeringen setter liv og helse først, og utvikler og tilpasser tiltak for ikke å påføre samfunnet større ulemper enn nødvendig. Vi har lagt på bordet krisepakker i hundremilliardersklassen for å hjelpe næringslivet og arbeidstakerne gjennom coronapandemien. Målet vårt er at flest mulig skal komme seg gjennom krisen, fortsetter hun.

Både opposisjonen og en rekke bransjer har imidlertid etterlyst mer økonomisk hjelp fra regjeringa til de aller hardest rammede av coronatiltakene i høst.

Ikke minst gjelder det restaurant- og serveringsbransjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer