Bred støtte til Primakov

MOSKVA (NTB-Reuters-AFP): Russlands president Boris Jeltsin foreslo i dag utenriksminister Jevgenij Primakov som ny statsminister, etter at Viktor Tsjernomyrdin trakk seg som kandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunngjøringen om at Tsjernomyrdin trakk seg kom etter et møte mellom Jeltsin og Tsjernomyrdin i Kreml i formiddag.

Kommunistleder Gennadij Ziuganov var raskt ut med å gi Primakov sin støtte, og spådde at den nye statsministerkandidaten vil få overveldende flertall ved den avgjørende voteringen i nasjonalforsamlingen.

- Etter min mening er Primakov sikret solid støtte i Statsdumaen, var Ziuganovs første kommentar. Kommunistpartiet har selv foreslått Primakov som ny statsminister, nettopp med den begrunnelsen at han vil bli akseptert av det store flertall.

Bred støtte

Ziuganovs partifelle og leder i Statsdumaen Gennadij Seleznjov uttalte seg også meget positivt og sa at Primakov var en «verdig kandidat». Han mente dumaen vil vurdere Jeltsins nominasjon av Primakov allerede til helgen.

- Dette er en fornuftig beslutning, og Primakov vil med sikkerhet få full støtte fra de folkevalgte, sa Seleznjov. Han la særlig vekt på Primakovs brede politiske erfaring og hans gode omdømme i utlandet.

Lederen av Føderasjonsrådet eller førstekammeret i nasjonalforsamlingen, Jegor Strojev, hilste også Jeltsins nominasjon av Primakov med glede. - Dette er en beslutning som vil virke forsonende på alle, sa Strojev. Føderasjonsrådet har ingen innvirkning på valget av statsminister.

Strojev var ved siden av Moskvas borgermester Jurij Luzjkov og Primakov blant kommunistpartiets fremste kandidater til å bli Russlands neste statsminister.

Primakov understreket tirsdag at han ikke betraktet seg som kandidat, og fremholdt at han var godt fornøyd med å være utenriksminister. Men etter hvert ble presset på ham for stort.

Kastet inn håndkleet

Tsjernomyrdin er ved to anledninger blitt avvist av den russiske nasjonalforsamlingen som ny statsminister, og Jeltsin ville unngå et tredje nederlag som ville føre til oppløsning av forsamlingen og nyvalg.

- Hvis jeg i dag er et problem og splitter samfunnet, så velger jeg å gi fra meg makten, sa Tsjernomyrdin, som er fungerende statsminister. Tsjernomyrdin la til at han ville foreslå at Jeltsin vendte seg til Primakov.

- Han er en demokrat, en profesjonell mann som er vel kjent internasjonalt, la Tsjernomyrdin til.

Jeltsin vendte i dag tilbake til Kreml fra sitt landsted utenfor Moskva, der han søkte tilflukt etter nederlaget i nasjonalforsamlingen mandag.

(NTB)