Bredbånd før jul

Telenor lovte i sommer at ADSL ville bli tilbudt norske husstander mot slutten av året. Men pris og dekningsområder ville de ikke snakke om. I dag lettet de endelig på sløret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålene «hvem kan få det?» og «hvor mye koster det?» ble endelig besvart.

Selskapet tilbyr tre hastigheter til tre ulike månedspriser. 384 kilobits pr. sekund (kbps) på data inn og 128 kbps utgående koster 450 kroner pr. måned. Neste steg er 704 kbps ut og 128 inn, og koster 550 i måneden. Skal du ha 1024 kbps (1,024 megabit pr. sekund), vil det koste deg 750 kroner måneden. Alle disse prisene gjelder en grunnpakke, der du får inntil 10 e-postadresser, 25 Mb lagringsplass for e-post, hjemmesidegenerator med 560 Mb lagringsplass for egen hjemmeside, tilgang til diskusjonsgrupper (news), WAP-tjeneste, tilgang til spillserver, gratis døgnåpen kundeservice og Nortons sikkerhetspakke for Internett. I tillegg tilbys pluss- og totalpakke til høyere pris med utvidet lagringsplass på server, talende e-post med mer.

Installasjonsavgiften er på 1995 kroner. Har du ikke ISDN fra før, vil du måtte betale 70 kroner pr. måned i tillegg. En boks som splitter telefonsignalet i en taledel og en datadel, et ADSL-modem og nødvendig programvare er inkludert i installasjonsavgiften. I tillegg trenger du et nettverkskort (ethernet), som du må kjøpe og installere sjøl. En tekniker fra Telenor Bravida vil komme hjem til deg å foreta installasjon og test utover dette.

- Andre steder i Europa har mange teleselskaper hatt problemer i startfasen. Men vi føler oss trygge på at vi klarer å levere en stabil tjeneste fra første dag, sier teknisk konserndirektør Berit Svendsen i Telenor.

Fra 1. desember vil telefonabonnenter i sentrumsområdene i Oslo, Bærum, Asker, Stavanger, Bergen og Trondheim få tilgang. Utpå nyåret kommer Drammen, Sarpsborg, Skien, Tønsberg, Kristiansand, Ålesund og Tromsø etter. I løpet av våren og sommeren vil Gjøvik, Hamar, Arendal, Sogndal, Steinkjer og Alta bli koblet på.

- Vi foretar en kontrollert utrulling. Det vil si at vi skal være trygge på at det fungerer før vi setter i gang, sier Svendsen.

Telenor har lenge hatt en «hemmelig» side der folk kunne taste inn sitt telefonnummer og få beskjed om hvor de lå i ADSL-løypa. Denne nettsida blir nå offisiell på www.Telenor.no/ADSL. Denne fungerer imidlertid ikke ennå, men interesserte kan fortsatte finne den «hemmelige» på http://193.160.201.228:2323/adsl_privat/ADSL.

tore.neset@dagbladet.no

RASKERE INTERNETT: Teknisk konserndirektør Berit Svendsen i Telenor og direktør Knut Haakon Nilsen i Telenor-selskapet Nextra åpner for mange ganger ganger raskere Internett-forbindelse enn ISDN med vanlig telefonlinje fra 1. desember. Først vil husstander i de største byene få tilbudet, men i løpet av neste år vil store deler av landet bli dekket.