Brede glis i Det hvite hus

HALVOR ELVIK kommenterer: I natt tilga velgerne Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEATTLE(Dagbladet):- Nå smiler de fra øre til øre i Det hvite hus, sa Clintons tidligere pressetalsmann, Mike McCurry, da demokratene vant flere overraskende seire i tradisjonelt republikanske stater i natt.


JUBLER: Bill Clinton har fortsatt mange tilhengere. I natt kunne han koste på seg et bredt glis ettter demokratenes gode resultater.

Mens førstedame Hillary satt og så på opera i tv-romet, satt Bill Clinton sammen med staben sin og fulgte valget med et større og større smil.

Det var særlig da demokratene i tradisjonelt republikanske stater som South og North Carolina overtok republikanske seter, mange begynte å ane at det ikke ville bli et valgskred for republikanerne slik mange hadde fryktet.

I South Carolina overtok demokratene guvernørsetene til manges forbauselse, i North Carolina, New York,og Arkansas overtok de et sete i senatet. Valgoppslutningen var langt høyere enn ventet. Særlig svarte har gått til valgurnene.

Lewinsky

Selv om Lewinsky-skandalen og Clinton ikke har vært tema under valget, har riksrett hvilt som en svart skygge over valget.

Med et stort flertall republikanere i både Representantenes hus og Senatet hadde amerikanerne måttet belage seg på langvarige riksretthøringer som kan ende med at Clinton avsettes av Senatet.

Når den 106. kongressen tar plass i januar neste år, er det sannsynlig at det er folkets nyvalgte som skal avgjøre Clintons skjebne i Lewinsky-skandalen, hvis ikke det sittende Huset setter opp farta og tar en avgjørelse før jul.

Uansett er dagens valg et signal fra velgerne til Clinton om hva de mener er han framtid.

Demokratene fryktet at republikanerne ville tjene på lav valgdeltagelse, fordi det da er stort sett gamle og høyrekonservative som stemmer.

I morgentimene så det ut til at knivskarp konkurranse mellom demokrater og republikanere både til Huset og Senatet ikke vil gi republikanerne det store flertallet de selv ventet.

Ordfører i Representantenes hus, Newth Gingrich, hadde håpet på så mange som 30 nye seter i Huset og seks i Senatet.

Riksrett

Med 15 nye seter i Huset og fem i senatet ville det vært nok til at republikanerne kunne presse fram mer agressive riksretthøringer, men også ta opp gamle saker mot Clinton som Whitewater og pengeinnsamlinger til siste presidentvalg.

Nå ser det ut til at en beskjeden republikansk seier , kan føre til forhandlinger om en mildere avstraffelse av Clinton.

Fra Maine til Alaska og Hawaii har folk valgt 435 representanter til Representantenes hus, 34 senatorer og 36 guvernører. I tillegg har de valgt dommere og sheriffer og tatt stilling til over 200 lovforslag som varierer fra stat til stat.

Redford

I California har Robert Redford stått i spissen for å redde hester fra å bli spist av mennesker, i Ohio er due-skyting på programmet. Abort, medisinsk marihuana, partnerskap og hjelp til selvmord og høyere sigarett-skatt er blant de alvorlige forslagene.

Valget er det siste nasjonale valget i dette århundret, og setter scenen for presidentvalget i 2000. Med George Bush som gjenvalgt guvernør i Texas har republikanerne fått en presidentkandidat. Sønnen til tidligere president Bush er ventet å stille som presidentkandidat. Broren, Jeb Bush, er valgt til guvernør i Florida.