Bredere støtte til FN

Er Bill Gates et problem for FN?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Legger vi for lite vekt på selve FN når vi arbeider for en verden mer preget av FNs verdier?

Veslemøy Lothe Salvesen, informasjonssjef ved UNDPs kontor i Norden, drøfter dette sentrale spørsmålet med betydelig innsikt i en kronikk i Dagbladet 15. september. Hun registrerer at FN de siste årene har blitt mer relevant og respektert, blant annet fordi verden har dårlige erfaringer med de alternative løsningene for internasjonalt samarbeid. Samtidig ser hun et paradoks i at deler av den multilaterale freds- og utviklingsarenaen blir utfordret av nye aktører som nasjonale ressurssentra, globale fond og programmer og nye store private stiftelser, som opererer i tidvis konkurranse med FN. Spørsmålet er: Kommer vi på kant med våre mål for FN når vi engasjerer oss i samarbeid med disse aktørene?

Som opptakt til et svar, la meg dele en personlig erfaring fra min tid i Verdens Helseorganisasjon (WHO), fra 1998 til 2000. WHO har i sin konstitusjon fra 1948 et mandat som «den ledende organisasjonen innen verdens helse». Denne bevisstheten sitter sterkt i veggene i organisasjonen. På slutten av 90-tallet møtte vi stadig flere andre aktører som spilte en rolle på helseområdet; fra Verdensbankens mange programmer, den internasjonale legemiddelindustrien og en voksende del av privat sektor, like til de nye store private giverne som Ted Turner og Bill Gates. Mange av disse er ute etter raske resultater, som Lothe Salvesen skriver. Men raske resultater er ikke bare negativt. Mange så at innsatsen på vaksineområdet stagnerte gjennom 90-tallet, og at det tradisjonelle FN-systemet ikke greide å mobilisere ny kraft og nye ressurser. Min erfaring var at deler av FN-systemet kunne fremstå som tungrodd, lite rede til omstilling og litt for mye opptatt av at mandatet gir status og rolle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer