Breivik: - Anker ikke om jeg blir erklært tilregnelig

Breivik hevder han vil spare landet for en ankesak, bare dommerne «velger rett».

- MENTALT SKADET: Anders Behring Breivik hevder vitnemålene fra de overlevende fra Utøya gjør inntrkk på ham, men at han skjuler det som best han kan i retten. - Jeg blir nesten mentalt skadet, sa han.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- MENTALT SKADET: Anders Behring Breivik hevder vitnemålene fra de overlevende fra Utøya gjør inntrkk på ham, men at han skjuler det som best han kan i retten. - Jeg blir nesten mentalt skadet, sa han. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) tok i dag ordet i sal 250 i Oslo tingrett og sa sitt om den pågående psykiatristriden.

- Dessverre ble ikke min forklaring kringkastet, men teksten ble i hvert fall formidlet. Jeg ser derfor ingen grunn til å anke, og kommer heller ikke til å gjøre det dersom jeg blir funnet tilregnelig, sa Breivik.

Og la til:

- Således er spørsmålet om en ankesak nesten opp til dommerne alene.

Kaos om tilregnelighet For Breivik og hans forsvarerteam er målet å få ham dømt tilregnelig, i tråd med psykiatrirapporten fra Aspaas og Tørrissen. Denne rapporten er det nå fullstendig kaos rundt.

Breiviks ord til dommerne i dag er således et innspill om «verdien av» å dømme han tilregnelig. Slik mener han Norge vil slippe å gå gjennom en ankesak.

- Dette er i tråd med det han har formidlet til oss. Hvis han blir funnet tilregnelig, ser han ingen grunn til å anke dommen. Lengden på straffen har han vært veldig lite opptatt av. Selve straffereaksjonen har ikke vært i fokus, sier forsvarer Odd Ivar Grøn til Dagbladet.

- Det var et valg han tok før 2011. Han er innforstått med at det på mange måter ville være mer behagelig å bli idømt tvungent psykisk helsevern. Men det er viktig for saken hans og det han står for at han blir funnet tilregnelig, sier Grøn.

- Veier ikke tungt Aktor Svein Holden sier til NTB at han tar Breiviks uttalelse til etterretning, men legger ikke særlig vekt på den. — Tiden får vise om han får ønsket sitt oppfylt. Det er opp til retten å avgjøre tilregnelighetsspørsmålet, uansett hva tiltalte måtte ønske, sier Holden.

Han legger til at Breiviks kommentar «ikke veier særlig tungt» for påtalemyndigheten.
- Mentalt skadet Breivik vakte oppsikt da han i retten i dag hevdet vitnemålene fra de overlevende hadde gått innpå ham, selv om han ikke viser følelser:

- Det bør noteres av jeg bruker mye energi på å skjule følelsene i retten. Men jeg er utslitt når jeg kommer hjem, til cella på Ila. I dag føler jeg meg nesten mentalt skadet av vitnemålene, sier han.

Den terrortiltalte viste til at mediene gang på gang skriver at han ikke viser noe tegn på reaksjon eller følelser mens vitnene fra Utøya har forklart seg. Han hevder det er et bevisst valg han gjør, ikke en mangel på empati.

- Hans tyngste dag Ifølge forsvarer Odd Ivar Grøn hadde Breivik ikke planlagt å uttale dette.

- Han sa til meg like før pausen at han var veldig sliten i dag. Han syntes dette hadde vært den verste dagen. Det var nok fordi de som vitnet i dag var veldig skadet. Det var nok ikke planlagt at han skulle si dette, jeg tror det skjedde spontant, sier Grøn til Dagbladet.

- Har han tatt seg nær av at det hevdes at han ikke viser følelser i retten?

- Ja, det har han reagert på før - ikke at han ikke viser følelser, det har vært et mål for ham - men at det har vært hevdet at han ikke har følelser. Det er fordi han selv velger å skyve dem bort, og det er han opptatt av å få fram, sier Grøn til Dagbladet.

Breivik benyttet også anledningen da han fikk ordet av dommerne til å korrigere feil han mener vitnene framførte. Breivik avviser at han på noe tidspunkt bannet på Utøya eller at han lo mens han skjøt folk. Flere vitner har i retten hevdet at bege deler er tilfelle.