USIKKER FRAMTID: Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) la torsdag denne uka fram planene for regjeringskvartalet, som ble rammet av terrorbomba 22. juli i fjor. Mannen som står bak de enorme ødeleggelsene har overfor sine forsvarere nå gitt uttrykk for at han håper at høyblokka ikke rives.
Foto: KRIPOS / Scanpix
USIKKER FRAMTID: Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) la torsdag denne uka fram planene for regjeringskvartalet, som ble rammet av terrorbomba 22. juli i fjor. Mannen som står bak de enorme ødeleggelsene har overfor sine forsvarere nå gitt uttrykk for at han håper at høyblokka ikke rives. Foto: KRIPOS / ScanpixVis mer

Breivik: - Ikke riv høyblokka

Fra cella følger terroristen med på debatten om bygget han bomba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik har hatt tilgang til aviser, TV og radio på cella si på Ila siden den 12. desember i fjor. Ifølge sine forsvarere benytter han seg i stor grad av muligheten til å følge med på nyheter, og er spesielt opptatt av hvordan samfunnet har reagert på hendelsene han forårsaket 22. juli.

Han har også tatt standpunkt i debatten rundt høyblokkas framtid.

- Han følger med på debatten rundt riving av regjeringskvartalet, og har uttrykt et ønske om at den skal bestå, sier hans forsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

Vil forklare seg Ifølge forsvareren har Breivik en begrunnelse for hvorfor han ønsker at bygget han for et halvt år siden forsøkte å bombe sønder og sammen, nå skal bevares.

- Han har fortalt hvorfor han mener at det ville vært best om man ikke rev bygget, men vi ønsker ikke på nåværende tidspunkt å kommentere dette ytterligere, sier Jordet.

Breiviks synspunkter om utforming av regjeringskvartalet er imidlertid  noe han har informert politiet om at han ønsker å forklare seg om i et senere avhør, opplyser forsvareren.

Som tidligere kjent har Breivik i avhør forklart at han hadde håpet at høyblokka, som blant annet huset Statsministerens kontor, ville rase sammen under bombeeksplosjonen 22. juli i fjor.

- Det var nok utfallet av eksplosjonen som gjorde at han bestemte seg for å dra til Utøya, har Breiviks advokat Geir Lippestad tidligere uttalt.

Bistandsadvokat Siv Hallgren representerer ni ofre fra regjeringskvartalet. Hun ønsker ikke å kommentere Breiviks mening.

- Det har heller ikke vært noe tema i samtaler med mine klienter om høyblokka bør stå elle rives, sier Hallgren.

Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) ønsker ikke å kommentere denne saken.

Tre muligheter Torsdag la hun fram planene for regjeringskvartalet, som ble rammet av terrorbomben 22. juli. Åtte mennesker ble drept og 92 skadd.

Hun la tre muligheter fram for debatt:
• Reparere bygningene og rehabilitere dem innvendig.
• Rive én eller flere blokker, og bygge helt nytt.
• Rive, men beholde deler av de gamle bygningene. Dette kan inkludere å rive Høyblokka, men beholde noen av veggene med verdifulle kunstverk risset inn i betongen.

Dagbladet har tatt temperaturen på folkemeninga om Høyblokka. Og folket er delt. I en spørreundersøkelse utført av Ipsos MMI i går oppga 35 prosent at Høyblokka bør bevares, mens 34 prosent mener den bør rives. 19 prosent mener den bør rives, men at veggene med kunstverk bør bevares.

FRA BOMBEBILEN: Her løper Anders Behring Breivik vekk fra bombebilen han plasserte utenfor høyblokka 22. juli i fjor. 8 mennesker ble drept i angrepet, og 92 mennesker ble skadd. 
Foto: ABC Nyheter / Scanpix
FRA BOMBEBILEN: Her løper Anders Behring Breivik vekk fra bombebilen han plasserte utenfor høyblokka 22. juli i fjor. 8 mennesker ble drept i angrepet, og 92 mennesker ble skadd. Foto: ABC Nyheter / Scanpix Vis mer