ANSVAR FOR OVERGREPS-TILTALE: Statsadvokat Inga Bejer Engh, kjent som aktor under Breivik-rettssaken, blir trolig aktor i en straffesak mot en lærer som er siktet for seksuelle overgrep mot sju elever i Oslo og på Romerike. Bejer Engh har ansvar for saken hos Statsadvokatene, og er den som avgjør tiltalespørsmålet mot læreren. - Det er greit å komme i gang med noe annet, sier Bejer Engh til Dagbladet. Saken er allerede berammet og starter i Oslo tingrett den 7. januar neste år.  Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
ANSVAR FOR OVERGREPS-TILTALE: Statsadvokat Inga Bejer Engh, kjent som aktor under Breivik-rettssaken, blir trolig aktor i en straffesak mot en lærer som er siktet for seksuelle overgrep mot sju elever i Oslo og på Romerike. Bejer Engh har ansvar for saken hos Statsadvokatene, og er den som avgjør tiltalespørsmålet mot læreren. - Det er greit å komme i gang med noe annet, sier Bejer Engh til Dagbladet. Saken er allerede berammet og starter i Oslo tingrett den 7. januar neste år. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer

Breivik-aktor er statsadvokat i sak mot overgrepslærer

I januar starter rettssaken mot Romerike-læreren (44) som er siktet for grove seksuelle overgrep mot sju elever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Inga Bejer Engh, statsadvokat kjent fra 22. juli-rettssaken, blir trolig aktor i en grov overgrepssak som starter i Oslo tingrett 7. januar neste år. En 44 år gammel lærer er siktet for seksuelle overgrep mot sju av sine elever på Romerike og Oslo i perioden 1999 til 2011. Læreren har erkjent det meste av det han er siktet for.

Saken blir for Bejer Engh den første store etter 22. juli-saken.

- Jeg har vært i noen mindre saker, men dette blir den første store. Det er greit å komme i gang med noe annet, sier hun til Dagbladet.

Lang rettssak Bejer Engh har ansvar for saken, og vil være den som avgjør tiltalespørsmålet mot læreren. Hun ønsker ikke å si hvor alvorlig saken er i hennes øyne, før hun har tatt ut tiltale mot mannen.

- Jeg ønsker ikke å forhåndsprosedere noe i media før tiltale tas ut. Saken er allerede forhåndsberammet, og tiltalen mot læreren vil være klar senest i begynnelsen av desember, sier hun.

Rettssaken er berammet til å vare i tre uker.

- Den er så lang fordi det er så mange fornærmede. Omfanget i denne saken er spesielt, sier aktor Bejer Engh.

- ALVORLIG SAK: Gard A. Lier er bistandsadvokat for en av de fornærmede guttene i saken. Denne saken er veldig alvorlig. Her er det snakk om et grovt misbruk av et tillitsforhold. Læreren var ikke bare en tillitsperson, men også en myndighetsperson. Min klient har følt seg fanget i lærerens klør, sier Lier til Dagbladet.
Foto: Berit Roald / Scanpix
- ALVORLIG SAK: Gard A. Lier er bistandsadvokat for en av de fornærmede guttene i saken. Denne saken er veldig alvorlig. Her er det snakk om et grovt misbruk av et tillitsforhold. Læreren var ikke bare en tillitsperson, men også en myndighetsperson. Min klient har følt seg fanget i lærerens klør, sier Lier til Dagbladet. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Det er foreløpig ikke tatt ut tiltale i saken, men den er ferdig etterforsket og ble ifølge påtaleansvarlig i Oslo politidistrikt Tina Bjarkø Helland oversendt til statsadvokatene 7. november. Saken ble etterforsket av Oslo-politiet, siden forholdene læreren er siktet for også skal ha skjedd på en skole i Oslo.

- Læreren angrer Læreren ble pågrepet den 16. august i fjor. Han var da på til jobb, på en barneskole på Romerike i Akershus. Han ble kjørt til politihuset i Lillestrøm, hvor han ifølge sin forsvarer Dag Svensson erkjente forholdene.

- Han tilsto så raskt fordi han ville gjøre opp for seg. Når det gjelder siktelsen mot seks av guttene har han erkjent det meste, bortsett fra noe når det gjelder omfang. Den siste gutten erkjenner han de faktiske forholdene siktelsen går på, men ikke straffskyld, sier Svensson til Dagbladet.

Læreren har siden pågripelsen sittet i varetekt.

- Han angrer veldig, og har det av den grunn forferdelig. Han synes ikke noe om det han har gjort, sier Svensson.

Læreren har også gjennomgått en rettssakkyndig vurdering, der det ble konkludert med at han er strafferettslig tilregnelig.

- Eleven følte seg fanget Gard A. Lier er bistandsadvokat for en av de fornærmede guttene i saken. Han forteller at klienten, som i dag er 15 år gammel, håper å få slippe å møte i Tingretten under rettssaken. Siden gutten er under 16 år har det blitt gjennomført dommeravhør av ham, som kan spilles av i retten.

- Han sliter med det han er blitt utsatt for og føler også en type skyldfølelse, selv om han ikke har gjort noe galt. Overgrepene han ble utsatt for skjedde over flere år. Denne saken er veldig alvorlig. Her er det snakk om et grovt misbruk av et tillitsforhold. Læreren var ikke bare en tillitsperson, men også en myndighetsperson. Min klient har følt seg fanget i lærerens klør, sier Lier til Dagbladet.

BREIVIKS AKTOR: Inga Bejer Engh var en av to aktorer i rettssaken mot terrosisten Anders Behring Breivik. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
BREIVIKS AKTOR: Inga Bejer Engh var en av to aktorer i rettssaken mot terrosisten Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Den siktede læreren hadde blant annet spesialfagundervisning for gutten, og flere av overgrepene skjedde under disse timene, opplyser Lier.

- Overgrepene skjedde også i hjemmet hans og på hytta. Det sier litt om grovheten i saken at det har skjedd på disse stedene. Dette har gjort noe med min klient tillit til vokse og lærere generelt.

Bare siden i fjor er minst sju lærer-overgrep behandlet av påtalemyndighet eller i retten.