Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik anker ikke dommen

Statens advokat er overrasket over at retten ga terroristen delvis medhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massemorderen Anders Behring Breivik (37) fikk delvis medhold i søksmålet han har anlagt mot staten.

Han anker ikke de delene av dommen der han ikke fikk medhold, opplyser hans advokat Øystein Storrvik i ettermiddag, ifølge NTB.

- Vi har fått medhold i det som er av betydning for oss, nemlig at isolasjonen er en krenkelse av hans rettigheter, sier Storrvik.

Overrasket og uenig Storrviks motpart, statens advokat Marius Emberland, sier på en pressekonferanse klokka 16 at han er overrasket over dommen.

- Vi er uenige i at behandlingen av Breivik er i strid med artikkel 3 (i Den europeiske menneskrettskonvensjonen, red.anm.), sier Emberland.

Han sier han og medadvokat Adele Matheson Mestad nå skal sette seg ned og lese dommen, før de og klienten - staten ved Justis- og beredskapsdepartementet - beslutter om de anker den delen av dommen der de ble felt.

Les hele dommen

- Må avbryte isolasjonen Storrvik mener isolasjonen av Breivik nå må få et avbrudd, men har ingen mening om hvordan dette kan gjøres.

SAKSØKTE STATEN: Anders Behring Breivik mener hans soningsforhold på avdeling for særlig høy sikkerhet har gitt ham isolasjonsskader, og at soningen bryter med menneskerettighetene. Han fikk delvis medhold i søksmålet mot staten, og har valgt ikke å anke saken videre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAKSØKTE STATEN: Anders Behring Breivik mener hans soningsforhold på avdeling for særlig høy sikkerhet har gitt ham isolasjonsskader, og at soningen bryter med menneskerettighetene. Han fikk delvis medhold i søksmålet mot staten, og har valgt ikke å anke saken videre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er en faglig utfordring jeg ikke skal mene noe om, sier Storrvik.

Breivik saksøkte staten fordi han mener hans soningsforhold på avdeling for særlig høy sikkerhet har gitt ham isolasjonsskader, og at soningen bryter med menneskerettighetene.

Breivik satt først i Ila fengsel, og ble i 2013 overført til Skien fengsel.

- Nektes ikke privatliv Retten kom fram til at soningsforholdene ved de to fengslene Ila og Skien representerte et brudd på EMKs artikkel 3: «Ingen må bli utsatt for tortur eller for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.»

Retten er derimot uenig i at Breivik er utsatt for brudd på EMKs artikkel 8, som omhandler retten til privatliv.

Avgjørende momenter for at terroristen fikk medhold i at det forelå brudd på artikkel 3, var isolasjonens lengde, mangelfull begrunnelse for tiltaket, begrensede klagemuligheter og for få kompenserende tiltak.

Slipper saksomkostninger I tillegg la retten vekt på at hans psykiske helsetilstand ikke var tilstrekkelig hensyn tatt ved fastleggingen av soningsregimet.   Videre ble rutinemessige nakenundersøkelser etter lufting i luftegård og som ledd i jevnlige uvarslede kontroller av ham ikke ansett som tilstrekkelig begrunnet ut fra et sikkerhetsmessig perspektiv. Sett i sammenheng med de andre strenge restriksjonene han var underlagt, ble dette ansett som nedverdigende behandling i konvensjonens forstand, mener retten. 
Terroristen slipper å betale 330 937,50 kroner i saksomkostninger. Isteden får staten regningen.

STATENS ADVOKATER: Adele Matheson Mestad og Marius Emberland representerte staten under rettssaken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STATENS ADVOKATER: Adele Matheson Mestad og Marius Emberland representerte staten under rettssaken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart