ANMELDER ILA OG JUSTISMINISTEREN: Breivik har anmeldt fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel og justisminister Grete Faremo, opplyser hans advokat Tord Jordet. 
Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
ANMELDER ILA OG JUSTISMINISTEREN: Breivik har anmeldt fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel og justisminister Grete Faremo, opplyser hans advokat Tord Jordet. Foto: HANSEN NINA / DagbladetVis mer

Breivik anmelder Ila fengsel og Faremo

Hevder seg utsatt for tortur. - Han mener dette er en hevn, sier advokat Tord Jordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrordømte Anders Behring Breivik har anmeldt direktøren for Ila fengsel og justisminister Grete Faremo og hevder seg utsatt for tortur, melder NTB i ettermiddag.

- Breivik har anmeldt fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila og justisminister Faremo for brudd på blant annet Straffelovens paragraf 117 a, som gjelder grov tortur og krenkelser av Breiviks ytringsfrihet, sier Breiviks advokat Tord Jordet til Dagbladet.

- Fornedrende kroppsundersøkelser - Anmeldelsen er levert til politiet i Bærum, og kom gjennom et avhør på Ila, legger han til.

- Hvorfor mener Breivik seg utsatt for tortur?

- Det gjelder påståtte krenkelser i forhold til blant annet langvarig isolasjon i kombinasjon med psykisk mishandling og fornedrende behandling, derav manglende tilgang til luftegård og mosjon, fravær av aktivitet- og rekreasjonstilbud, hundrevis av fornedrende kroppslige undersøkelser og et nesten altomfattende ytringsforbud, sier Jordet.

- Opplever det som avstraffing Advokaten forteller videre at Breivik mener det er hevn som står bak.

- Han opplever at dette er en avstaffing, og at fengselet ønsker å påføre ham psykisk skade og smerte, sier Jordet og fortsetter:

- Han mener fengselet skal ha forsøk på å presse ham til selvmord gjennom å gjøre soningsforholdene ulevelige.

Klager på saksbehandling I en pressemelding fra advokat Tord Jordet heter det videre:

«Breivik soner på avdeling med særlig høy sikkerhet. Vedtaket om fortsatt opphold på avdeling med særlig høy sikkerhet ble påklaget i oktober 2012, men har enda ikke blitt behandlet. Det har derfor blitt sendt en klage til Sivilombudsmannen. I denne anføres det at saksbehandlingstiden til Kriminalomsorgen krenker forvaltningsloven og EMK sine krav til saksbehandlingstid og rett til effektiv prøvingsrett.

ANMELDT: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ANMELDT: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Sivilombudsmannen har også blitt bedt om å vurdere hvorvidt soningsforholdene er i samsvar med norsk og internasjonal rett. Kriminalomsorgen har vedtatt svært inngripende sikkerhetstiltak knyttet til Breiviks soningsforhold, uten å gi en god begrunnelse for nødvendigheten av disse.

Det er heller ikke iverksatt nødvendige tiltak for å unngå de svært alvorlige skadevirkningene som følger av å være avskåret fra kontakt med andre innsatte uten at dette i tilstrekkelig grad kompenseres med andre rekreasjonstilbud.

Vedtaket om opphold på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå ble påklaget allerede i begynnelsen av oktober 2012, og fremdeles har vi ikke mottatt et svar på klagen, eller engang en indikasjon på når denne kan forventes å foreligge. Rettssikkerhetshensyn setter krav til forvaltningens saksbehandling, gjennom at de må bygge sine avgjørelser på et korrekt faktum, kun legge vekt på saklige hensyn og behandle like saker likt. Saksbehandlingen må være rask og den innsatte må få adgang til å prøve avgjørelser overprøvd av et forvaltningsorgan på høyere nivå og av domstolene.

Saksbehandlingstiden i forbindelse med Breiviks klage på soningsforholdene er uakseptabel, og viser at rettssikkerheten til innsatte i norske fengsler er ikke godt nok ivaretatt.»

 

ANMELDT: Justisminister Grete Faremo.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ANMELDT: Justisminister Grete Faremo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
SONER PÅ ILA: Breivik soner forvaringsstraffen på Ila fengsel. Under rettssaken i fjor  ga den terrordømte et sterkt uttrykk for et ønske om å få nettopp en forvaringsdom. Nå anmelder han fengselet og justisministeren for grov tortur. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SONER PÅ ILA: Breivik soner forvaringsstraffen på Ila fengsel. Under rettssaken i fjor ga den terrordømte et sterkt uttrykk for et ønske om å få nettopp en forvaringsdom. Nå anmelder han fengselet og justisministeren for grov tortur. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer