- UKJENT:  Verken Breiviks forsvarer Geir Lippestad eller de øvrige advokatene som har bistått i forsvaret av Breivik har vært kjent med at avhøret var kommet å avveie.
- UKJENT: Verken Breiviks forsvarer Geir Lippestad eller de øvrige advokatene som har bistått i forsvaret av Breivik har vært kjent med at avhøret var kommet å avveie.Vis mer

Breivik-avhør på avveie

Mener politiansatte sto bak tyveriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et langt og sensitivt avhør av terrordømte Anders Behring Breivik forsvant fra et låst kontor på Politihuset i Oslo i august 2011. Spesialenheten for politisaker mener politiansatte sto bak tyveriet.

- Dette er en mulig straffbar handling begått av ansatte i politiet, sier Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus til Dagsavisen.

Han anser ikke Breiviks advokater eller andre partsrepresentanter i 22. juli-saken som part. Verken Breiviks forsvarer Geir Lippestad eller de øvrige advokatene som har bistått i forsvaret av Breivik har vært kjent med at avhøret var kommet å avveie. Spesialenheten mener det ikke var behov for å varsle noen da tyveriet ble registrert i august 2011.

- Jeg ser ikke at det var Spesialenhetens ansvar å varsle de andre aktørene i 22. juli-saken da tyverianmeldelsen ble henlagt i april 2012. Dersom det var grunn til å tro at det var opplysninger på avveie i 22. juli-saken, som kunne skade etterforskningen av den, eller på noe vis ramme sakens parter, ville det ha vært Oslo politidistrikts ansvar å varsle, sier Presthus.

Det ville likevel ikke ha vært et taushetsbrudd dersom Oslo-politiet hadde valgt å varsle Lippestad om tyveriet, legger han til.

Ifølge Dagsavisen var dette et av de viktigste avhørene av Breivik. Det 42 sider lange avhøret ble stjålet fra et låst kontor i Politihusets sjette etasje mellom klokken 21 den 23. august og klokken 8.35 den 24. august 2011. Ledelsen i Oslo politidistrikt anmeldte tyveriet til Spesialenheten.

Lippestad og medforsvarer Vibeke Hein Bæra uttrykker at de er sjokkerte over nå å få vite at avhøret kom på avveie.

(NTB)