Breivik beskytter EDL-kontakter

- Ønsker ikke å forulempe organisasjonen ytterligere, sier terroristen til politiet.

- FORTVILENDE. Etter det Dagbladet kjenner til skal Anders Behring Breivik ha fortalt private opplysninger  til politiet om NDL-lederen. NDL-leder Ronny Alte sier til Dagbladet at han synes det er overraskende, fordi han aldri har vært i kontakt med terroristen. - Det er fortvilende at jeg blir dratt inn i dette på denne måten, for jeg har fra dag én tatt avstand fra ham og hans handlinger, sier Alte. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
- FORTVILENDE. Etter det Dagbladet kjenner til skal Anders Behring Breivik ha fortalt private opplysninger til politiet om NDL-lederen. NDL-leder Ronny Alte sier til Dagbladet at han synes det er overraskende, fordi han aldri har vært i kontakt med terroristen. - Det er fortvilende at jeg blir dratt inn i dette på denne måten, for jeg har fra dag én tatt avstand fra ham og hans handlinger, sier Alte. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Anders Behring Breivik har flere ganger blitt knyttet til den islamkritiske organisasjonen English Defence League (EDL) og organisasjonens norske variant - Norwegian Defence League (NDL).

Lederen i NDL, Ronny Alte, har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at Breivik var medlem for en kortere periode.

Men etter det Dagbladet kjenner til, benekter Breivik at dette stemmer.

-Kanskje dumt Overfor politiet skal Breivik ha uttalt at han synes det er interessant at det er blitt trukket link mellom ham og organisasjonen, fordi det ikke medfører riktighet.

Dagbladet får opplyst at Breivik skal ha begrunnet dette med at dersom han hadde vært medlem i NDL ville PST tatt ham før han fikk utført terrorhandlingene.

Samtidig erkjenner Breivik at det kanskje var dumt at han skrev i manifestet at han på et tidspunkt hadde mer enn 600 Facebook-venner fra EDL.

NDL-leder Alte sier til Dagbladet at han hele tiden har hevdet at Breivik aldri har vært medlem av organisasjonen så lenge han har vært leder av den.

- Det har vært en forveksling av to ulike navn. Det finnes ingen spor på at han har vært medlem, sier Alte.

- Skryter på seg I politiavhør skal Breivik ha fått spørsmål om å navngi personer han har vært i kontakt med i EDL eller NDL. Da har han svart at dette er noe han ikke ønsker å uttale seg om, fordi han ikke vil at de skal bli mer forulempet enn de allerede har blitt.

Ronny Alte mener dette beviser at Breivik skryter på seg en kontakt med organisasjonen som ikke er reell.

- Du tror ikke han forsøker å beskytte noen?

- Ut fra den informasjonen jeg har, har aldri Breivik vært i kontakt med noen ledende skikkelser i EDL. Jeg tror han har lite kunnskap om EDL og det de står for, og at han sier dette fordi han ikke veit navnene på lederne. Jeg tror han bløffer, eller skryter på seg kontakt, sier Alte.

Overfor politiet skal Breivik selv ha sagt at det ligger i kortene at han veit mye om de to organisasjonene. Dagbladet får opplyst at Breivik også skal ha gitt private opplysninger om lederen i NDL.

- Fortvilende Når Dagbladet konfronterer Ronny Alte med disse opplysningene, svarer han:

- Det er overrasket at han veit så mye om meg, og jeg skjønner ikke helt hvor han har det fra. Det er fortvilende at jeg blir dratt inn i dette på denne måten, for jeg har fra dag én tatt avstand fra ham og hans handlinger.

- Hvordan har det seg da at Breivik forteller dette om deg?

- Jeg veit ikke hvor han har det fra. Han må ha hatt kontakter i området rundt her. Så vidt jeg veit har jeg aldri hatt kontakt med ham, i så fall må det ha skjedd ved at han har benyttet falsk navn. Jeg hadde ikke hørt om navnet hans før 22. juli, sier Alte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer