- Breivik ble filleristet i retten i dag

Det mener Utøya-pårørende Freddy Lie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet.no): Kjell Fredrik Lie, alias Freddy, mistet en av sine døtre, Elisabeth (16) på Utøya. Hans andre datter, Cathrine (17), ble hardt skadd. Denne uken er Freddy i Oslo Tinghus for å følge rettsaken mot Breivik.

- Breivik ble filleristet i retten i dag, sier Lie til Dagbladet når rettssakens tredje dag er ferdig.

Lie mener Breivik nå sliter med troverdigheten ettersom han ikke klarer å svare skikkelig for seg når han blir konfrontert av aktor Engh.

- Troverdigheten svekket Utøya-overlevende Stian Løken (21) er enig i at Breivik sliter med troverdigheten etter tredje dag i retten. Løken synes det mest interessante i retten onsdag var å høre Breivik motsi seg selv i forhold til det han har forklart i retten tidligere på dagen.

- Breivik svarte først bekreftende på at han var cellekommandør da han kom hjem fra London, men benektet senere dette. Slike tilfeller sier noe om hans troverdighet. Jeg mener Breiviks troverdighet er blitt svekket i dag, sier Løken.

- Mer usikker Samtidig sier Løken at det sikkert er stressende for Breivik å sitte i vitneboksen og at Breivik sånn sett selvsagt kan si feil innimellom.

- Jeg har lagt merke til at Breivik i dag virker langt mer usikker og mindre komfortabel enn han virket i går. Jeg ser at han vrir seg i stolen. På en måte er dette godt for meg å se, sier Løken.

Da Dagbladet møtte bistandsadvokat Halldis Winje i pausen i rettssal 250 onsdag, sier hun dette om sitt inntrykk av første halvdel av Breivik-rettssalens tredje dag:

- Jeg synes Breivik virker langt mer usikker i retten i dag enn han gjorde i går. Det er bra at aktor Inga Bejer Engh utspør ham såpass inngående. Hennes eksaminasjon har vært god.

Winje mener det foreløpig ikke er mulig å konkludere om Breivik er tilregnelig eller ikke ut i fra hans oppførsel i retten.

- Han har helt klart noen forskrudde ideer, men det er for tidlig å si om han er tilregnelig, sier Winje.

Hun tror Breiviks oppførsel i retten vil bli viktig for å avdekke om han er tilregnelig.

Delegitimering Dagbladets ekspertkommentator John Olav Egeland sier dette om dag tre i retten:

- Aktor presser Breivik på sannhetsgehalten i hans politiforklaring. Han sier selv at aktor prøver å delegitimere ham, og det har han rett i. Aktor prøver å bryte ned terrornettverket hans og vise at dette ikke eksisterer, sier Egeland.

MISTET DATTER PÅ UTØYA: Kjell Fredrik Lie mistet en av sine døtre på Utøya. Hans andre datter ble skadd. Han er i Oslo Tinghus for å følge rettsaken mot Breivik. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
MISTET DATTER PÅ UTØYA: Kjell Fredrik Lie mistet en av sine døtre på Utøya. Hans andre datter ble skadd. Han er i Oslo Tinghus for å følge rettsaken mot Breivik. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

Etter Egelands oppfatning er det ingen holdepunkt i Breiviks forklaringer om terrornettverket, verken det som gjelder serberen eller turen til London.

- Dette er historier han har laget i ettertid for å få det til å passe inn, sier Egeland.

- Kanskje var årsaken til turen til Liberia faktisk bloddiamanter, slik coveret hans var, sier Egeland.

- Åpenbart ukomfortabel Bistandsadvokat Christofer Arnø sier til Dagbladet at han synes aktor Inga Bejer Enghs utspørring av Breivik var svært god i dag.

- Utspørringen ettergår Breiviks tidligere forklaringer og konfronterer ham med det han tidligere har sagt i avhør. Breivik virker åpenbart ukomfortabel med dette, sier Arnø.

Han synes det er svært viktig at vi få høre Breivik forklare seg.

- Hans forklaring kan kaste nytt lys over det viktigste spørsmålet i denne saken, nemlig tilregnelighet eller ikke, sier Arnø.