TRUET:  Terroristen Anders Behring Breivik ble truet av en medfange i Skien fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRUET: Terroristen Anders Behring Breivik ble truet av en medfange i Skien fengsel. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Breivik ble truet av medfange

«Hadde det ikke vært en dør mellom oss, så skulle jeg drept deg».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terroristen Anders Behring Breivik har blitt truet av medfange. Det skriver Aftenposten.

Fangen skal ha klart å stikke fra luftegården Telemark fengsel avdeling Skien og ta seg bort til sikkerhetsavdelingen hvor Breivik sitter avskåret fra resten av fangene i fengselet, på tross av det svært strenge sikkerhetsregimet.

Der skal medfangen ha banket gjentatte ganger på døren til Breivik og ropt inn en trussel til han: «Hadde det ikke vært en dør mellom oss, så skulle jeg drept deg».

Hendelsen skal ha skjedd i april.

Aftenposten siterer et brev fra Breivik. Dagbladet har også fått brevet.

- Ingen fare for fysisk kontakt Fengselet bekrefter hendelsen, men sier det ikke var noen fare for fysisk kontakt.

- Vår medarbeider hørte det samme som Breivik. Men den innsatte hadde ingen mulighet til å gjennomføre noe. Breivik sitter bak en sikker dør, sier Karl Hillesland, fungerende fengselsleder i Telemark fengsel, til Dagbladet.

Han sier de har gjort tiltak for å forhindre at liknende hendelser skal skje igjen.

Klager mediene til PFU I brevet følger det også en klage til Pressens faglige utvalg (PFU) mot NRK, Aftenposten, VG og Dagbladet. Han ber mediene slutte å kalle ham «massemorderen» og «massedrapsmannen».

- Ved at NRK, Aftenposten, VG og Dagbladet regelmessig omtaler meg i særdeles stigmatiserende ordelag, som eksempelvis «massemorderen», «massedrapsmannen» etc, kombinert med mitt fulle navn og bilde, skaper dette en situasjon der jeg blir omfattet som en folkefiende, en statsfiende, med store følger for meg som person, skriver Breivik.

Han mener mediene bidrar til en «lynchestemning» mot ham.

- Det var selvsagt forståelig at de brukte de nevnte karakteristikker i 1-2 år etter handlingen, men det har nå gått snart fire år, og jeg mener at det ikke lenger er legitimt at de fortsetter å oppretteholde denne tilleggsstraffen, skriver Breivik.

Breivik mener den stigmatiserende omtalen bidrar til at det er et «fiktivt skremmebilde» om at han fortsatt er militant, og setter dette i sammenheng med et ønske om å holde ham i forvaring.

Reagerer på at han er omtalt som «barnemorder» Han mener også at omtalen bidrar til at han fortsatt sitter isolert i fengselet.

Breivik har i tillegg til de generelle klagene sendt inn en klage mot en kommentarartikkel fra Dagbladets Marie Simonsen. Han klager på at han er omtalt som «barnemorder» og/eller «massedrapsmann», som han skriver. I kommentaren skriver Simonsen at det er viktig at allmenne juridiske prinsipper også gjelder Breivik. I avsnittet Breivik muligens henviser til heter det:

«Det er lett å skjønne at det er bekvemt for fengselet å holde Breivik isolert. Etter dommen ble det sagt at han trolig gradvis ville få omgås medfanger. Det har ennå ikke skjedd. Men det er vanskelig å se hvordan slike møter skulle foregå. Fengselet må ta hensyn til både medfangers, ansattes og Breiviks egen sikkerhet. En massemorder som har tatt livet av barn vil være utsatt for angrep.»

Hans nye forsvarer, Øystein Storrvik, har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Dagbladet oppdaterer saken.

 SKIEN FENGSEL:  Breivik sitter avskåret fra andre fanger på en egen avdeling i Telemark fengsel avdeling Skien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SKIEN FENGSEL: Breivik sitter avskåret fra andre fanger på en egen avdeling i Telemark fengsel avdeling Skien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer