- Breivik blir nok på Ila uansett utfall

Og norsk rettspsykiatri må ettergås i sømmene, sier bistandsadvokatene etter «Breivik-saken i miniatyr».

SER LIKHETER: Men også en stor forskjell, sier bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen og Siv Hallgren om saken som betegnes som en rettpsykiatrisk «Breivik-sak i miniatyr». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SER LIKHETER: Men også en stor forskjell, sier bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen og Siv Hallgren om saken som betegnes som en rettpsykiatrisk «Breivik-sak i miniatyr». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Oslo tingrett pågår det, parallellt med Breivik-saken, en sak der en mann som hører fuglesang, kledde seg naken i retten og har forestillinger om kannibaler kan bli dømt som tilregnelig. Breivik kjemper som kjent for å bli erklært tilregnelig - altså frisk - mens aktoratet i morgen etter all sannsynlighet vil proserede på at han er utilregnelig.

«Dette er en Breivik-sak i miniatyr», sier advokat Arne Seland, som er forsvarer i saken.

En vesentlig forskjell Siv Hallgren, koordinerende bistandsadvokat i Breivik-saken, ser at det er likheter mellom de to sakene. Men:

- Det er en vesentlig forskjell: i denne saken har ikke de sakkyndige møtt tiltalte. I Breivik-saken har alle fire beviselig hatt lange samtaler med ham, sier Hallgren til Dagbladet.

Hennes kollega Mette Yvonne Larsen sier det samme:

- Jeg ser parallellene, men skjønner også at rettspsykiaterne konkluderer som de gjør når de ikke har snakket med mannen. Da er det vanskelig å konkludere med utilregnelighet, sier Larsen til Dagbladet, og legger til:

- Blir på Ila - Jeg har tidligere ment at norsk rettspsykiatri må ettergås i sømmene og det mener jeg fortsatt.

Siv Hallgren sier Breivik-saken ikke handler så mye om hvorvidt terroristen er for syk til å sitte i fengsel.

- BLIR PÅ ILA: Bistandsadvokat Siv Hallgren tror Breivik blir sittende på Ila uansett utfall i straffesaken mot ham. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- BLIR PÅ ILA: Bistandsadvokat Siv Hallgren tror Breivik blir sittende på Ila uansett utfall i straffesaken mot ham. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det handler om han har skyld eller ikke. Vi straffer ikke barn og gale, fordi de ikke har skyld, illustrerer Hallgren.

I praksis tror ikke Siv Hallgren at det vil bli så stor forskjell for Breiviks del på fengsel/forvaring og tvungent psykisk helsevern.

- Jeg ser for meg at det uansett bygges noe eget til ham, som godt kan ligge på Ila, sier den erfarne bistandsadvokaten til Dagbladet.

FORSVARER: Advokat Arne Seland forsvarer den tyveritiltalte mannen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Arne Seland forsvarer den tyveritiltalte mannen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer