- Breivik blir på Ila uansett

Uansett hvilken dom han får, hevder VG.

- BLIR PÅ ILA: Breivik blir sittende på Ila fengsel og forvaringsanstalt uansett, skriver VG i dag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
- BLIR PÅ ILA: Breivik blir sittende på Ila fengsel og forvaringsanstalt uansett, skriver VG i dag. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har tre sikkerhetsavdelinger i psykiatrien, Dikemark i Asker, Sandviken i Bergen og Brøset i Trondheim. Politiet og Politiets sikkerhetstjeneste har underkjent sikkerheten på alle tre. Det er kun Ila som kan oppfylle kravene til sikkerhet rundt Breivik.

Dermed blir trolig fengselsavdelingen på Ila, der Breivik sitter under særlig høy sikkerhet i dag, blir gjort om til «sykehus» om Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Det betyr at fengselsbetjentene må ut av avdelingen, og psykiatrisk helsepersonell fra Dikemark sykehus rykker inn.

Sentralt plasserte kilder i helsevesenet sier til VG at det ikke er mulig å etablere noe annet tilbud enn innen dommen faller i midten av juli.

- Dette er resultatet av en årelang politisk forsømmelse med tanke på fysisk sikkerhet i psykiatrien, sier en av landets fremste eksperter på psykiatri, som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

(NTB)