Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Breivik bør umiddelbart få kontakt med andre innsatte. Hvis ikke kan han bli dårligere

Breiviks advokat mener klienten har fått mentale skader av å sitte isolert.

PROSEDYRE: Anders Behring Breiviks advokat, Øystein Storrvik holder i dag sin prosedyre for Borgarting lagmansrett.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PROSEDYRE: Anders Behring Breiviks advokat, Øystein Storrvik holder i dag sin prosedyre for Borgarting lagmansrett.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Siste dag av ankebehandlingen av Anders Behring Breiviks (37) søksmål mot staten for brudd på menneskerettighetene, er satt av til terroristens advokat Øystein Storrviks prosedyre.

Etter at Breivik ble arrestert 22. juli 2011, har han ikke hatt noen kontakt med andre innsatte i fengselet, og dette mener Storrvik er brudd på menneskerettighetene.

Advokaten sier også i sin prosedyre at det kan «hjelpe mot Breiviks mentale sårbarhet å ha fellesskap» med andre fanger innenfor murene.

- Den behandlingen vi mener mangler, er først og fremst å treffe andre mennesker, sier Storrvik.

Overfor Dagbladet utdyper advokaten uttalelsene i retten.

- Jeg synes han umiddelbart må få fellesskap med andre innsatte. Hvis ikke kan han bli dårligere, sier Storrvik.

- Verre av å være alene

Han viser blant annet til psykiater Randi Rosenqvists vurdering av et brev sendt til deler av pressen, der hun ser typiske tegn til schizofreni, megalomani (stormannsgalskap) og paranoid psykose, selv om hun ikke diagnostiserer ham med disse lidelsene.

- Har man de type problemene som Rosenqvist er inne på - og det er i grunnen ubetydelig hva man kaller det - blir man verre av å være alene, sier Storrvik.

Advokaten mener det mest relevante i Breiviks tilfelle vil være å ha fellesskap med andre innsatte. Baksiden er at flere av dem kan tenkes å skade eller ta livet av ham.

- Fordelen er at medinnsatte er underlagt fengselsvesenets strenge hjemler, slik at man kan sikre seg fra den store frykten den andre siden har av en gjentakelse av det som skjedde 22. juli 2011, beroliger Storrvik.

- Vi mener farene er kontrollerbare og ikke har vært forsøkt, fortsetter advokaten, som sier at dette derfor «er et opplagt brudd på EMK (Den europeiske menneskerettskonvensjon) artikkel 8».

Ifølge Storrvik har Breivik takket ja til alt han har fått av tilbud om menneskelig kontakt i løpet av soningen.

- Han setter ikke kvalitative krav til det. Derfor vil jeg si at jevnlig kontakt med en medinnsatt vil være det som mangler for hans mentale problemer, sier advokaten, som tilføyer at Breivik selv både muntlig og skriftlig skal ha gitt utrykk for et ønske om kontakt med andre enn de profesjonelle aktørene han treffer i fengselet.

- Vanskelig

Staten, ved regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, sier Breivik i prinsippet kan få treffe andre innsatte - selv om han sitter på såkalt særskilt høyt sikkerhetsnivå (SHS).

- Det er mulig etter dagens regelverk, men praktisk er det vanskelig fordi det er veldig sjelden SHS brukes, så i lange perioder er det ingen andre fanger på SHS i Norge, og hvert fall i Skien fengsel, så den adgangen er i praksis veldig begrenset, seir Sejersted til Dagbladet.

- Regelverket sier videre at fanger på SHS i utgangspunktet ikke skal ha kontakt med ikke-SHS-fanger, fordi dette SHS-regimet skal være en nærmest hermetisk sikret sone med særlig høy sikkerhet - og om man slipper andre fanger inn i det, vil jo sikkerheten bli dårligere. Så det er jo logikken i systemet.

Regjeringsadvokaten har flere ganger i løpet av ankebehandlingen påpekt at Breivik til dels selv har valgt bort andre enn de personene han treffer i fengselet.

- Har valgt bort besøkende

- Breivik har ikke forsøkt å nå ut til venner eller familie og har følgelig heller ikke fått besøk fra dem, sier Sejersted, som viser til at terroristen selv valgte å avslutte fengselsbesøkene fra sin mor i en periode fram til hun døde.

- At han har tatt imot alt han har fått av tilbud om besøk, er heller ikke presist, fortsetter Sejersted i sin replikk til prosedyren.

- Han har takket nei til visitorordningen til Røde Kors, av ideologiske grunner. Og det har vært et par tilfeller der journalister har ønsket å komme, men da har Breivik satt så mange vilkår for besøkene at det ikke har vært aktuelt for jornalistene å gå med på det.

Annen karakter

Sejersted sier videre at staten er uenige i Storrviks påstand om at Breivik ikke har noen å snakke med om at han føler et «trykk inne i seg».

- Det trykket er det nærliggende å snakke med en prest om. Breivik har også en besøksvenn, som er en meget velegnet person å snakke med, sier han.

- Men staten er enig i at en relasjon er av en helt annen karakter om man på sikt finner en annen innsatt som er villig til å snakke med ham - som ikke er høyreekstrem, ikke er voldelig, ikke vil smugle ut et budskap, osv. Det er ei lang liste av kriterier som må oppfylles for at dette skal være gjennomførbart - men at den relasjonen vil være veldig annerledes det Breivik har i dag, er ikke vi uenige i.

ANKE: Borgarting lagmannsrett behandler ankesaken om soningsforholdene til Anders Behring Breivik i Telemark fengsel, Skien avdeling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANKE: Borgarting lagmannsrett behandler ankesaken om soningsforholdene til Anders Behring Breivik i Telemark fengsel, Skien avdeling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling