Breivik brast i gråt da propagandafilmen hans ble vist i retten

Statsadvokaten redegjorde for bombeproduksjonen, manifestet og terroristens store løgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokat Svein Holdens innledningsforedrag i retten i dag var delt opp i fem sekvenser, der han gikk kronologisk fram til 22. juli 2011.

Mens statsadvokaten redegjorde, var det en alvorlig stemning i retten. Som siste seanse før lunsjpausen gikk Holden igjennom promovideoen Breivik lagde. Den ble vist i sin helhet i retten.

Da brøt Anders Behring Breivik ut i gråt, mens skrudde bilder av riddere, karikaturtegninger og propaganda ble vist på storskjerm. Terroristen var i tårer i flere minutter.

De fornærmede som er til stede fulgte med på det Holden sa, og studerte bildene som ble vist fram - av boligen til Breiviks mor, av gutterommet, av Anders Behring Breiviks våpen, utstyr og uniform. Noen av dem hvisket korte meldinger til hverandre.

Mot islam Fram til 2006 var det ett punkt som var særlig sentralt for terrorangrepet: Breiviks påståtte medlemskap i organisasjonen Knights Templar.

- Tiltalte hevder han ble del av nettverket Knights Templar sommeren 2002. Ifølge Breivik selv var medlemskapet i dette nettverket svært viktig for hvordan han levde livet i etterkant av møtet og 22. juli, sier Holden.

- Han har fortalt oss at mot slutten av 2001 kom han i kontakt med militante nasjonalister over Internett. Han dro til Liberia i april 2002, og deretter til London der han deltok på stiftelsesmøtet til nettverket. Under møtet i London ble Breivik bedt om å lage et kompendium som omhandet organisasjonen. Nettverket er en interesseorganisasjon for europeiske urfolk, med et hovedmål om å deportere islam ut av Europa. Etter 2002 var målsettingen å opprette en formue, og være en finansiell støttespiller til kampen mot islam i Europa, sa statsadvokaten.

Ifølge aktoratet forlot Breivik denne tanken i 2006 - og besluttet å gjennomføre en voldelig aksjon.

Finnes ikke - Det er ingen grunn til å legge skjul på at temaet Knights Templar er et av få punkter der påtalemyndigheten og tiltalte har ulik oppfatning.

- Etter vår mening eksisterer det ikke et slik nettverk som Breivik har beskrevet, slo Svein Holden fast.

Det har Breivik også selv innrømmet i et brev til flere norske medier og i politiavhør.

Holden sier det var salg av falsk dokumentasjon fra nettstedet diplomaservices.com, som genererte de første, betydelige inntektene til terroristen. Han hvitvasket pengene gjennom selskapet Brentwood Solutions Ltd., som var registrert i et skatteparadis i Karibia. Pengene fra dokumentasjonsforfalskningen ble sluset til dette selskapet, og unndratt beskatning i Norge.

Dataspill Holden vekta Breiviks bruk av dataspill.

I 2006 flyttet Breivik hjem til sin mor i Hoffsveien på Skøyen. Der brukte han et helt år - ifølge sin egen forklaring - på å spille dataspillet World Of Warcraft.

Holden viste så et skjermbilde fra World Of Warcraft, der en av Breiviks karakterer var i aksjon.

WORLD OF WARCRAFT: Et slikt bilde ble vist fram i retten. Det viser Breivik i aksjon i World Of Warcraft. Foto: Skjermdump
WORLD OF WARCRAFT: Et slikt bilde ble vist fram i retten. Det viser Breivik i aksjon i World Of Warcraft. Foto: Skjermdump Vis mer

- Den har tittelen Justicar. Retten kan merke seg ordet Justicar, det kommer tilbake med rettens gang, sier Holden.

Uniform Holden gikk veldig raskt igjennom Breiviks såkalte manifest, før han også tok for seg den hjemmelagde uniforma terroristen har latt seg avbilde med.

Dagbladet omtalte denne uniformen i går.

Breivik smilte da Holden viste uniforma. Statsadvokaten sa: «Ja, vi kan vel kalle det en uniform», før terroristen smilte i retten. Han trakk også på smilebåndet mens Holden beskriver geskjeften med å selge falske vitnemål.

I motsetning til da Inga Bejer Engh leste opp tiltalen er Breivik mer aktiv under innledningsforedraget til Holden. Breivik ser direkte mot Holden, han titter også kort ut mot tilskuerne i salen, og han blar i noen papirer som ligger foran ham. Det kan også se ut so han noterer noe.

Viste fram gården Svein Holden viste fram flere bilder fra Vålstua gård, der Breivik bygde terrorbomba og brukte mye tid før 22. juli.

I politiavhør har Breivik forklart at han følte det ikke var noen vei tilbake da han flyttet inn på gården i april 2011.

Etter en kort gjennomgang av gården viste Holden bilder av en bombe tilsvarende den Breivik brukte 22. juli, som politiet har bygget og prøvesprengt i ettertid. Breivik fulgte med på bildeframvisningen, men så ned i fanget sitt etterpå.

- LØGNER OG TERRORIST: Statsadvokat Svein Holden sa i sitt innledningsforedrag at Anders Behring Breiviks påståtte organisasjon ikke finnes. Statsadvokaten vil søke å bevise dette seinere i rettssaken. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix
- LØGNER OG TERRORIST: Statsadvokat Svein Holden sa i sitt innledningsforedrag at Anders Behring Breiviks påståtte organisasjon ikke finnes. Statsadvokaten vil søke å bevise dette seinere i rettssaken. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Holden redegjorde ellers for Breiviks flyttehistorikk, og politiske historie - der han ble tvangsutmeldt fra Fremskrittspartiet grunnet manglende innbetaling av medlemsavgift, og påfølgende frivillig utmelding fra Fremskrittspartiets ungdom. Breivik ble også tildelt tredje grad i frimurerlosjen Søylene i 2009.

REDEGJORDE: Statsadvokat Svein Holden holdt i dag sitt innledningsforedrag. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch/NTB Scanpix
REDEGJORDE: Statsadvokat Svein Holden holdt i dag sitt innledningsforedrag. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch/NTB Scanpix Vis mer