Breivik brukte seks navn og 21 e-postadresser

Terroristen var livredd for å bli avslørt av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

FLERE IDENTITETER: Her er Anders Behring Breiviks profilbilde på en Facebook-side registrert under hans eget navn. Men han skjulte bevisst sine spor på nettet. Foto: Facebook / NTB Scanpix
FLERE IDENTITETER: Her er Anders Behring Breiviks profilbilde på en Facebook-side registrert under hans eget navn. Men han skjulte bevisst sine spor på nettet. Foto: Facebook / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som rettssaken mot Anders Behring Breivik pågår i Oslo tingrett, etterforsker politiet på spreng om terroristen hadde noen medhjelper. Breivik skal forklare seg om nettopp dette i dag og utover i uka, i sal 250 i Oslo tingrett.

Et sentralt etterforskningsområde her er Breiviks aktivitet på nettet. Politiet har hatt en egen etterforskningsgruppe dedikert til slik etterforskning.

Både i politiavhør og i sitt såkalte manifest har Breivik beskrevet hvor redd han var for å bli avslørt av PST. Dagbladet vet at politiets etterforskning så langt har dokumentert at Anders Behring Breivik brukte flere identiteter, og at han organisert og målbevisst gikk inn for å skjule sin sanne identitet på nettet.

Han har kalt seg både H. Benson, Axel Downing, Andrew Berwick - og Anders Behring Breivik, Anders Behring og Anders Breivik.

Skjulte sine spor Han hadde registrert fem Twitter-kontoer, og benyttet totalt 21 e-postadresser. Han var registrert på Facebook - der han skaffet til veie mange av e-postadressene han 22. juli sendte manifestet sitt til - med tre forskjellige identiteter: andersbehring@hotmail.com; year2083@gmail.com; dudleyveron@ymail.com

Denne uka fikk Breiviks forsvarerteam tilgang til politiets rapport om Breiviks bruk av anonymiseringstjenesten Anonymizer. Rapporten er på flere tusen sider.

Anonymizer-tjenesten er effektiv om man ønsker å skjule for politiet eller andre hvilke nettsider man besøker. Den skjuler hvilken IP-adresse, PCens elektroniske identitet, som du surfer på nettet fra.

Venter Breiviks forsvarere har fortsatt ikke fått tilgang til underlagsmaterialet om Breiviks Facebook-bruk. De har heller ikke full tilgang til hans ulike epostkonti.

- Vi har foreløpig ikke innsyn i Breiviks e-post- og Facebook-korrespondanse og det er sentralt for oss å kunne gå gjennom, for å kunne dokumentere om han har vært en del av et nettverk eller ikke. Vi må finne ut om det er mangler ved etterforskningen, sa Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet i går.

- Vi venter fortsatt på materiale om sosiale medier. Vi venter for eksempel på å få rapporter om hans Facebook-bruk i løpet av uka. Det er spesielt at saksdokumenter som dette skal komme etter at rettssaken er startet. Det sier noe om hvor stor iveren er etter å få rettssaken i gang. Normalt ville man ha gjort etterforskningen helt ferdig først, sier Jordet.