KREVER NYE SAKKYNDIGE: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener det bør oppnevnes nye sakkyndige i saken mot Anders Behring Breivik. Hun mener også at bistandsadvokatene ikke har blitt godt nok hørt ved første gangs oppnevning om hva de mente om personvalg og mandat. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
KREVER NYE SAKKYNDIGE: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener det bør oppnevnes nye sakkyndige i saken mot Anders Behring Breivik. Hun mener også at bistandsadvokatene ikke har blitt godt nok hørt ved første gangs oppnevning om hva de mente om personvalg og mandat. Foto: Lars Myhren Holand / DagbladetVis mer

- Breivik burde vært innlagt til observasjon fra starten av

Mette Yvonne Larsen konstaterer at Breivik ikke har fått noen behandling i de fem månedene han har sittet fengslet, og krever at det oppnevnes nye rettssakkyndige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like før jul mottok alle involverte parter i rettssaken mot Anders Behring Breivik et brev fra Oslo tingrett der det oppfordres til at de respektive gjør det klart for retten om de ønsker at det oppnevnes nye sakkyndige eller ikke.

Torsdag denne uka går fristen for å melde ifra ut.

Blant dem som krever en ny vurdering, er bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, som jobber som advokat for Stabell & Co.

- Vårt firma ønsker nye sakkyndige, fordi vi mener det har kommet for mange innvendinger mot den forrige rapporten. Blant annet når det kommer til behovet for kvalitetssikring av rapporten og habiliteten til Sørheim og Husby, sier Larsen til Dagbladet.

- Observasjon Hun mener at bistandsadvokatene ikke har blitt betraktelig hørt når det gjelder deres meninger om den psykiatriske oppfølginga av terrorsiktede.

- Vi mener at Breivik burde blitt innlagt til observasjon fra starten av, som en del av den rettspsykiatriske vurderinga. Vi konstanterer nå at han har gått ubehandlet i fem måneder til tross for at han er vurdert å være psykotisk, sier hun.

- Vi har ikke blitt spurt ved første gangs oppnevning hva vi mente om personvalg og mandat, legger hun til.

Det er tingretten som bestemmer om det skal oppnevnes nye sakkyndige eller ikke. Selv om fristen for å melde ifra går ut 5. januar, er det ifølge Larsen tvilsomt at tingretten vil kunne gi et svar på hva som skjer videre allerede da.

- Hva som skal til er en totalvurdering fra rettens side. Vårt syn er som sagt at det er behov for nye sakkyndige, og vi jobber med begjæringen om dette nå, sier Larsen.

Hun mener det ikke vil ha noe å si for den forekommende rettssaken som starter 16. april, om det oppnevnes nye sakkyndige.

- Det er viktig at saken går som planlagt, sier hun.

- Ikke grunn til å angripe I den rettssakkyndige rapporten på 243 sider konkluderer psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby med at Breivik er paranoid schizofren og dermed strafferettslig utilregnelig, og den rettsmedisinske kommisjonen har konkludert med at rapporten holder mål. Breiviks forsvarer, Geir Lippestad har slått seg til ro med denne konklusjonen.

- Vi har gitt uttrykk for hva vi ønsker. Vi ønsker ikke at det oppnevnes nye sakkyndige, sier Lippestad til Dagbladet.

Bistandsadvokat Ivar Sveen er av samme oppfatning:

- Jeg ser ikke at det skal være grunnlag for nye sakkyndige i saken. Rapporten er etter mitt syn både grundig og overbevisende i det omfang den har vært tilgjengelig for bistandsadvokatene, sier Sveen til Dagbladet.

Han deler heller ikke Larsens syn når det gjelder behovet for observasjon av Breivik.

- Det er en mulighet som de sakkyndige kjenner til. Og i den utstrekning de trenger det til sin vurdering ville de selvfølgelig bedt om det. Dette med observasjon er en del av en sakkyndig vurdering jeg ikke ser grunn til å angripe. Det er ingenting som tyder på at han har simulert sykdomstegn. Han ønsket jo heller ikke selv å defineres som sinnssyk, sier Sveen.

Foreløpig har det bare kommet inn èn begjæring om nye sakkyndige til Oslo tingrett, opplyser informasjonssjef ved Oslo tinghus, Irene Ramm.

- Avgjørelsen kommer innen midten av januar, og sansynligvis blir de forskjellige aktørene innkalt til et møte før den tid, sier Ramm til Dagbladet.

TILFREDS: Forsvarer Geir Lippestad er tilfreds med konklusjonen til de sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby. - Vi har gitt uttrykk for hva vi ønsker. Vi ønsker ikke at det oppnevnes nye sakkyndige, sier han til Dagbladet. 
 Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
TILFREDS: Forsvarer Geir Lippestad er tilfreds med konklusjonen til de sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby. - Vi har gitt uttrykk for hva vi ønsker. Vi ønsker ikke at det oppnevnes nye sakkyndige, sier han til Dagbladet. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer