Breivik bygger hemmelig nettverk i fengselet

Kommuniserer med russiske høyreekstremister fra høysikkerhetscella på Ila.

KOMMUNISERER: Fra sin celle på Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum brevveksler Anders Behring Breivik med russiske høyreekstremister. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
KOMMUNISERER: Fra sin celle på Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum brevveksler Anders Behring Breivik med russiske høyreekstremister. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Breivik har fortalt at han har blitt kjent med at det er opprettet et russisk nettverk av personer som støtter ham, sier advokat Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

- Vi vet imidlertid ingen ting om dette russiske støttenettverket utover at det er opplyst at de arbeider med en oversettelse av kompendiet, sier Jordet.

Breivik har både i retten og i avhør sagt at et hovedmål med 22. juli var å spre kompendiet - det såkalte manifestet - som han for en stor del har klippet og limt sammen av en rekke antiislamistiske tekster.

Støtteerklæringer I håndskrevne notater som Breivik har forfattet på cella, som han har brukt for å forberede seg til politiavhør, går det fram at Breivik fra før hadde planer om å kontakte russiske ekstremister, for å danne et «paneuropeisk fengslingsnettverk».

Advokat Jordet opplyser at mesteparten av brevene Breivik mottar i fengselet er støtteerklæringer.

- Vi har begrenset informasjon om hans brevkorrespondanse, både hva gjelder innkommende og utgående post. Det vi vet er at han i disse dager mottar mer post enn han klarer å gjennomgå, men vi har ingen oversikt over antall brev som går inn eller ut, påpeker Jordet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.