Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik bygger hemmelig nettverk i fengselet

Kommuniserer med russiske høyreekstremister fra høysikkerhetscella på Ila.

KOMMUNISERER: Fra sin celle på Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum brevveksler Anders Behring Breivik med russiske høyreekstremister. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
KOMMUNISERER: Fra sin celle på Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum brevveksler Anders Behring Breivik med russiske høyreekstremister. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Breivik har fortalt at han har blitt kjent med at det er opprettet et russisk nettverk av personer som støtter ham, sier advokat Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

- Vi vet imidlertid ingen ting om dette russiske støttenettverket utover at det er opplyst at de arbeider med en oversettelse av kompendiet, sier Jordet.

Breivik har både i retten og i avhør sagt at et hovedmål med 22. juli var å spre kompendiet - det såkalte manifestet - som han for en stor del har klippet og limt sammen av en rekke antiislamistiske tekster.

Støtteerklæringer I håndskrevne notater som Breivik har forfattet på cella, som han har brukt for å forberede seg til politiavhør, går det fram at Breivik fra før hadde planer om å kontakte russiske ekstremister, for å danne et «paneuropeisk fengslingsnettverk».

Advokat Jordet opplyser at mesteparten av brevene Breivik mottar i fengselet er støtteerklæringer.

- Vi har begrenset informasjon om hans brevkorrespondanse, både hva gjelder innkommende og utgående post. Det vi vet er at han i disse dager mottar mer post enn han klarer å gjennomgå, men vi har ingen oversikt over antall brev som går inn eller ut, påpeker Jordet.

Dagbladet vet at det er en omstendelig prosess fra et brev ankommer Ila fengsel og forvaringsanstalt til Breivik får det inn på cella. En person går igjennom alle brevene, leser dem og oversetter utenlandske brev til norsk for å få et korrekt bilde av innholdet.

«Motstandsbevegelse» Anders Behring Breivik hevder at personene som totalt står bak et 50-talls angrep i Europa siden 2. verdenskrig utgjør «den antikommunistiske motstandsbevegelsen». Dette har han forklart seg om både i lange politiavhør og i sal 250 i Oslo tingrett.

Han har sagt i politiavhør at han skulle kontakte to navngitte personer for å innlemme dem i organisasjonen.

En av dem er Peter Mangs, kjent som «den andre lasermannen». Han sitter fengslet, mistenkt for tre drap og 15 drapsforsøk i Malmö. Breivik omtaler ham i politiavhør som «kanskje den største motstandsmannen» i Skandinavia før 22. juli.

Videre mener Breivik at Braune Armee Fraktion -  de tyske nynazistene Beate Zschäpe (36), Uwe Bohnhardt (34) og Uwe Mundlos (38) - også var med i denne bevegelsen.

De to sistnevnte er døde, mens Zschäpe sitter fengslet etter at det er avdekket DVDer der det går fram at de tre sto bak både drap på ni tyrkiske kioskeierne fra 2000 til 2006 og to bombeangrep i henholdsvis 2000 og 2004, som til sammen skadet over 30 uskyldige.

Ringte fra Utøya I Breiviks cellenotater går det videre fram at han skal tilby Peter og Beate, som han skriver, moralsk støtte i deres respektive rettssaker. Breiviks forsvarerteam vet ikke om den terrortiltalte 33-åringen faktisk har vært i kontakt med de to ekstremistene.

Den påståtte «motstandsbevegelsen» ble først nevnt da Breivik da han ringte politiet 22. juli.

- Ja, god dag, mitt navn er kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen, sa drapsmannen til politiet da han ringte nødnummeret fra Utøya og hevdet han ville overgi seg.

OVERSETTES: Breivik har både i retten og i avhør sagt at et hovedmål med 22. juli var å spre kompendiet - det såkalte manifestet - som han har klippet og limt sammen av en rekke antiislamistiske tekster. Manifestet oversettes nå av russiske støttespillere. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
OVERSETTES: Breivik har både i retten og i avhør sagt at et hovedmål med 22. juli var å spre kompendiet - det såkalte manifestet - som han har klippet og limt sammen av en rekke antiislamistiske tekster. Manifestet oversettes nå av russiske støttespillere. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!