Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik-dommer fikk selv dødsbudskap

Rett etter at dommer Wenche Elizabeth Arntzen hevet retten mandag fikk hun beskjed om at hennes far, tidligere Treholt forsvarer Andreas Arntzen, var gått bort.

FIKK DØDSBUDSKAP: Tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen mistet sin far, juristen Andreas Arntzen, mandag. Foto: NTB Scanpix
FIKK DØDSBUDSKAP: Tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen mistet sin far, juristen Andreas Arntzen, mandag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fem uker i Oslo tingrett med massedrapsmann Anders Behring Breivik (33) i tiltaleboksen, har Arntzen (52) blitt presentert grusomheter ingen nordmenn alene har stått ansvarlig for noensinne tidligere. 77 personer ble drept.
Mandag var det dommeren selv som fikk dødsbudskapet.

Hennes far Andreas Arntzen gikk etter en tids sykdom bort i morgentimene 21. mai, 83 år gammel. Familien skal etter hva Dagbladet kjenner til ha vært inneforstått om at budskapet kunne være nært forestående. Etter avtale med familien skal datteren først ha blitt orientert om farens død etter at hun hadde hevet retten mandag ettermiddag. 

Treholt-forsvarer Høyesterettsadvokaten er kjent som en av tre forsvarere for Arne Treholt på midten av 1980-tallet, og var en framtrende forsikringsadvokat. Med en far, Sven Arntzen, som var riksadvokat, er det en familie med sterke bånd innen norsk jus-historie Breivik-dommer Wenche Elizabeth Arntzen tilhører.

Etter hva Dagbladet kjenner til vil Arntzen bli stedt til hvile fra Haslum kirke.

Sammen til det siste Andreas Arntzen bodde før han døde på pleiehjem, hvor han helt til det siste delte rom med sin kone.

Som sin far og farfar skriver Wenche Elizabeth Arntzen seg inn i norgeshistorien som jurist.

TREHOLT-FORSVARER:. Andreas Arntzen (t.v.) forsvarte sammen med Ulf Underland og Jon Lyng spiontiltalte Arne Treholt (t.h.) i perioden 1984-1985. Treholt byttet senere forsvarere. Bildet er tatt i tingretten 5. mars 1985.  Foto: Inge Gjellesvik, NTB Scanpix
TREHOLT-FORSVARER:. Andreas Arntzen (t.v.) forsvarte sammen med Ulf Underland og Jon Lyng spiontiltalte Arne Treholt (t.h.) i perioden 1984-1985. Treholt byttet senere forsvarere. Bildet er tatt i tingretten 5. mars 1985. Foto: Inge Gjellesvik, NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er stolt over å være Wenche Elizabeths fadder. Hun valgte å følge i fotsporene på sin far ogfarfar, ei flott og pliktoppfyllende jente som gjorde sin far stolt, sier Thorleif Løchen (85) til Dagbladet.

Han var i 70 år bestevenn med Andreas Arntzen.

Tok det tungt - Andreas og jeg møttes på kostskole under krigen som 14-15-åringer. Etter krigen var vi blant de første skiløperne i Lyn. Ifølge Aftenposten den gang var vi «løpere med håp». Noen store talenter var vi nok ikke, sier en lattermild Løchen.

Han har tatt dødsbudskapet tungt, men ønsker å minnes Andreas som den bestekameraten han var.

- Vi var ungkarer som så på pikene sammen. Senere giftet vi oss relativt samtidig og fikk barn i samme alder. Våre koner ble gode venner. Det var et nært vennskap, hvor vi kunne snakke sammen om det meste, sier Løchen.  

Dagbladet har vært i kontakt med flere av Arntzens venner og tidligere kolleger. De beskriver en dyktig jurist med et et usedvanlig godt humør. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!