<strong>ODINS SVERD:</strong> Anders Behring Breivik er i sitt manifest med rifla han seinere brukte på Utøya. På rifla er det risset inn «Gungnir», det norrøne navnet på Odins sverd. Politiet bekrefter at ekstrautstyret på rifla ble brukt også på Utøya. Eneste unntak er håndgrepet, og muligens lyset, som var borte da Breivik ble pågrepet.
Foto: Faksimile fra manifestet / Scanpix
ODINS SVERD: Anders Behring Breivik er i sitt manifest med rifla han seinere brukte på Utøya. På rifla er det risset inn «Gungnir», det norrøne navnet på Odins sverd. Politiet bekrefter at ekstrautstyret på rifla ble brukt også på Utøya. Eneste unntak er håndgrepet, og muligens lyset, som var borte da Breivik ble pågrepet. Foto: Faksimile fra manifestet / Scanpix Vis mer

Breivik drepte med «Tors hammer» og «Odins spyd»

Massemorder Anders Behring Breivik risset inn norrøne navn på sine våpen før massakren på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at politiet har funnet oppsiktsvekkende runer risset inn i våpnene som ble brukt på Utøya 22. juli.

Runene som finnes på henholdsvis skjeftet og sluttstykket på de to våpnene er navn Breivik har gitt dem. Disse har den selverklært kristne Breivik hentet fra to av de mest kjente våpnene i norrøn mytologi.

Mjølner Da Breivik ble pågrepet på Utøya fant politiet en Glock 17 og ei Ruger Mini 14 rifle.

På glocken er det risset inn «Mjöllnir» med runetegn. Mjollnir (Mjølner) omtales i norrøn mytologi som «den som maler og knuser til støv», og er mer kjent som Tors hammer.

Mjølner kunne treffe hva som helst så hardt Tor ville, og den ville alltid vende tilbake. Den kunne ifølge mytologien også gjøres så liten at den kunne henges rundt halsen. Dens eneste feil var at skaftet var litt for kort.  

Gungnir På rifla er det risset inn «Gungnir», bedre kjent som Odins spyd. Ifølge mytologien går dette spydet gjennom alt og treffer det han sikter på. I likhet med Tors hammer skal det returnere til kasterens hånd.  

<strong>INSKRIPSJON:</strong> Breivik skrev inn «Mjöllnir» og «Gungnir» på våpnene med runetegn. Slik ser ordene ut i norske runer fra vikingtid og middelalder (yngre runer).
INSKRIPSJON: Breivik skrev inn «Mjöllnir» og «Gungnir» på våpnene med runetegn. Slik ser ordene ut i norske runer fra vikingtid og middelalder (yngre runer). Vis mer

- Gungnir er det norrøne navnet på Odins spyd. I moderne norsk skrives det Gugne. Ifølge norrøn mytologi brukte Odin dette spydet under den første krigen i verden, sier universitetslektor Elise Kleivane ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier på Universitetet i Oslo.

Ifølge den norrøne filologen kommer navnet av lyden spydet skal ha gitt fra seg da det ble kastet gjennom lufta.

- Jeg mener spydet i liten grad ble brukt i kamp, men blant annet ble sendt over hans krigere for å velsigne dem før kamp, sier hun.

Odin skal også ha benyttet spydet for å skaffe seg erfaring og visdom. Han skal blant annet ha latt seg henge i Yggdrasil, gjennomboret av sitt eget spyd. I ni døgn skal han ha hengt slik, for å kunne vite hvordan det var.

Skjefte og sluttstykke Overfor Dagbladet bekrefter politiet at disse to navnene var risset i våpnene Anders Behring Breivik brukte da han massakrerte ungdom på Utøya.

<strong>TORS HAMMER:</strong> På dette bildet fra et overvåkingskamera i regjeringskvartalet løper Breivik vekk fra bombebilen viftende med en Glock 17,  eller «Mjöllnir» som han kaller den. 
Foto: ABC Nyheter
TORS HAMMER: På dette bildet fra et overvåkingskamera i regjeringskvartalet løper Breivik vekk fra bombebilen viftende med en Glock 17, eller «Mjöllnir» som han kaller den. Foto: ABC Nyheter Vis mer

- Da han ble pågrepet på Utøya hadde Breivik to våpen på seg. Det ene var en 9 mm Glock 17-pistol, det andre en halvautomatisk rifle. På pistolen var runetegnene for «Mjølner» risset inn på skjeftet og på rifla var tegnene for «Gungnir» risset inn på sluttstykket, sier politibetjent Håvard Eide til Dagbladet.

Han er prosjektleder for gruppa som etterforsker Breiviks våpen, ammunisjon og personlig utstyr. Politiet ønsker ikke å kommentere hvorfor de tror Breivik hadde risset inn runene på våpnene.

På Utøya vekslet Breivik på å bruke disse to våpnene.

- Det er ukjent for meg at han hadde gravert inn noe på dem, sier forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.

Ruger mini 14 extended.
Ruger mini 14 extended. Vis mer

I tillegg fant politiet en avsagd hagle i bilen Breivik kjørte fra regjeringskvartalet til Utvika den 22. juli.

- Ingenting tyder på at dette våpenet var i bruk 22. juli, sier politibetjenten.

Sammensurium I manifestet beskriver Breiviks seg som en kristen, med tempelriddernes høye idealer som forbilde. Likevel blander han inn en for ham hedensk åsatro.

- Jeg har studert norrøn mytologi og har stor respekt for den odinske tradisjon. Jeg betrakter meg selv som kristen, men odinisme er fortsatt en viktig del av min kultur og identitet, skriver Breivik i manifestet, og legger til at han er stolt av det.

På samme måte som Hitler mener han det er viktig å trekke inn mytologiens symboler.

Ruger Mini-14 :

Breiviks kallenavn: Gungnir
Produsent: Sturm, Ruger (USA)
Kaliber: 223 Remington
Mekanisme: Gassdrevet, fast stempel
Vekt, uladet: 2,9 kg
Lengde: 946 mm
Løpslengde: 470 mm
Magasinkapasitet: 5, 20, 30, 40 m.fl.
Våpenet er i Norge tillatt for småviltjakt.
Breivik hadde montert montert lys, kikkertsikte og bajonett.
Dette kjøpte han på Ebay. Bajonetten kostet 140 kroner, lysene 160, håndgrepet 88 og kikkersiktet 730 kroner.


Kilde: Dagbladet, politiet og Wikipedia

- Jeg har sett på hans manifest i forhold til tempelriddere og norrøn mytologi. Det jeg ser er et eneste stort sammensurium, sier tempelridderekspert Bjørn Bandlien.

Snakker ikke om norrønt Bandlien har doktorgrad i middelalderhistorie, men reagerer på Breiviks sammenblanding av kristen- og åsatro, noe som for tempelridderne Breivik ser opp til var en helt utenkelig kombinasjon.

- Denne sammenblandingen var ikke noe man drev med i middelalderen, for å si det slik, sier Bandlien.

Breivik har i avhør og i samtalene med sine forsvarere referert til tempelriddere og sin kristne tro - men ikke et ord om sin norrøne fascinasjon.   

- Han har ikke nevnt noe om norrønt i avhørene eller samtalene med meg. Han har snakket en del om Sigurd Jorsalfare, men ikke referert til noe som gjelder norrønt, sier Lippestad til Dagbladet.

Ekstrautstyr Breivik skaffet seg de tre våpnene på lovlig vis, ifølge politiets etterforskning. Mens de to drapsvåpnene ble kjøpt inn i fjor vinter, har hagla vært i hans eie siden 2003.  

GLOCK 17
GLOCK 17 Vis mer

I manifestet poserer Breivik med drapsvåpenet - den halvautomatiske rifla av merke Ruger. Her har han montert lys, håndgrep, kikkertsikte og bajonett, ekstrautstyr han har kjøpt på eBay.

Med unntak av håndgrepet, og muligens lyset, var alt ekstrautstyret påmontert våpenet da Breivik ble pågrepet av Delta-gruppen på Utøya, opplyser politiet til Dagbladet.

Glock 17

Breiviks kallenavn: Mjöllnir
Produsent: Glock (Østerrike)
Brukere: Militær- og politistyrker verden over
Kaliber: 9 x 19 mm Luger
Vekt, uladet: 0,625 kg
Lengde: 186 mm
Løpslengde: 114 mm
Magasinkapasitet: 17
Breivik hadde også flere magasin med 30 skudd.

Kilde: Dagbladet, politiet og Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer