Breivik drepte med «Tors hammer» og «Odins spyd»

Massemorder Anders Behring Breivik risset inn norrøne navn på sine våpen før massakren på Utøya.

ODINS SVERD: Anders Behring Breivik er i sitt manifest med rifla han seinere brukte på Utøya. På rifla er det risset inn «Gungnir», det norrøne navnet på Odins sverd. Politiet bekrefter at ekstrautstyret på rifla ble brukt også på Utøya. Eneste unntak er håndgrepet, og muligens lyset, som var borte da Breivik ble pågrepet.
Foto: Faksimile fra manifestet / Scanpix
ODINS SVERD: Anders Behring Breivik er i sitt manifest med rifla han seinere brukte på Utøya. På rifla er det risset inn «Gungnir», det norrøne navnet på Odins sverd. Politiet bekrefter at ekstrautstyret på rifla ble brukt også på Utøya. Eneste unntak er håndgrepet, og muligens lyset, som var borte da Breivik ble pågrepet. Foto: Faksimile fra manifestet / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at politiet har funnet oppsiktsvekkende runer risset inn i våpnene som ble brukt på Utøya 22. juli.

Runene som finnes på henholdsvis skjeftet og sluttstykket på de to våpnene er navn Breivik har gitt dem. Disse har den selverklært kristne Breivik hentet fra to av de mest kjente våpnene i norrøn mytologi.

Mjølner Da Breivik ble pågrepet på Utøya fant politiet en Glock 17 og ei Ruger Mini 14 rifle.

På glocken er det risset inn «Mjöllnir» med runetegn. Mjollnir (Mjølner) omtales i norrøn mytologi som «den som maler og knuser til støv», og er mer kjent som Tors hammer.

Mjølner kunne treffe hva som helst så hardt Tor ville, og den ville alltid vende tilbake. Den kunne ifølge mytologien også gjøres så liten at den kunne henges rundt halsen. Dens eneste feil var at skaftet var litt for kort.  

Gungnir På rifla er det risset inn «Gungnir», bedre kjent som Odins spyd. Ifølge mytologien går dette spydet gjennom alt og treffer det han sikter på. I likhet med Tors hammer skal det returnere til kasterens hånd.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer