Breivik dukket opp på internasjonal «terrorliste»

PST ble varslet i mars.

KRIGSSONE: Slik så det ut i Regjeringskvartalet, etter at Anders Behring Breivik hadde detonert ei bombe der. Åtte ble drept. Foto: Berit Roald / Scanpix
KRIGSSONE: Slik så det ut i Regjeringskvartalet, etter at Anders Behring Breivik hadde detonert ei bombe der. Åtte ble drept. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter en internasjonal aksjon for å avsløre mulige terrorbombere ble Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i mars varslet om Anders Behring Breivik. Men PST hadde ikke mulighet til å avsløre Breiviks planer.

Den internasjonale operasjonen «Global Shield» ble iverksatt 1. november i fjor for å stanse handelen med farlige kjemikalier. Håpet var å pågripe potensielle terrorister som planla å bygge sine egne bomber, skriver Bergens Tidende.

Både FN, Interpol og over 70 medlemsland i Verdens Tollorganisasjon deltok i operasjonen, som ble startet på initiativ fra USAs departement for indre sikkerhet.

Resultatet som ble presentert 23. juni, viste at 22 halvferdige bomber var beslaglagt, 18 personer var arrestert, over 30 tonn med kjemikalier, først og fremst ammoniumnitrat, var beslaglagt. Dessuten var handel med over to millioner tonn av til sammen 14 høyrisikable kjemikalier kartlagt.

Mistenkelig pakke Anders Behring Breivik som da var i gang med å lage bomben han detonerte midt i Regjeringskvartalet om ettermiddagen fredag 22. juli, skriver i sitt såkalte manifest at det ikke så ut til at Tollvesenet hadde beslaglagt en pakke med varer han hadde handlet hos et firma i Polen som solgte kjemikalier, eller at myndighetene var informert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.