KRIGSSONE: Slik så det ut i Regjeringskvartalet, etter at Anders Behring Breivik hadde detonert ei bombe der. Åtte ble drept. Foto: Berit Roald / Scanpix
KRIGSSONE: Slik så det ut i Regjeringskvartalet, etter at Anders Behring Breivik hadde detonert ei bombe der. Åtte ble drept. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Breivik dukket opp på internasjonal «terrorliste»

PST ble varslet i mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en internasjonal aksjon for å avsløre mulige terrorbombere ble Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i mars varslet om Anders Behring Breivik. Men PST hadde ikke mulighet til å avsløre Breiviks planer.

Den internasjonale operasjonen «Global Shield» ble iverksatt 1. november i fjor for å stanse handelen med farlige kjemikalier. Håpet var å pågripe potensielle terrorister som planla å bygge sine egne bomber, skriver Bergens Tidende.

Både FN, Interpol og over 70 medlemsland i Verdens Tollorganisasjon deltok i operasjonen, som ble startet på initiativ fra USAs departement for indre sikkerhet.

Resultatet som ble presentert 23. juni, viste at 22 halvferdige bomber var beslaglagt, 18 personer var arrestert, over 30 tonn med kjemikalier, først og fremst ammoniumnitrat, var beslaglagt. Dessuten var handel med over to millioner tonn av til sammen 14 høyrisikable kjemikalier kartlagt.

Mistenkelig pakke Anders Behring Breivik som da var i gang med å lage bomben han detonerte midt i Regjeringskvartalet om ettermiddagen fredag 22. juli, skriver i sitt såkalte manifest at det ikke så ut til at Tollvesenet hadde beslaglagt en pakke med varer han hadde handlet hos et firma i Polen som solgte kjemikalier, eller at myndighetene var informert.

Men Tollvesenet hadde fattet mistanke og varslet PST allerede i mars.

- Jeg kan bekrefte at «Global Shield» var årsaken til at Anders Behring Breiviks navn dukket opp, og at dette var inngangen til at det ble rapportert til PST, sier Geir Høiseth, avdelingsdirektør i seksjon for grensekontroll i Toll- og avgiftsdirektoratet til avisa.

Breivik betalte ikke mer enn 120 kroner for pakken han kjøpte av firmaet i Polen, og som Tollvesenet mente var så mistenkelig at PST ble varslet.

Var ikke registrert I begynnelsen av august bekreftet PST-sjef Janne Kristiansen overfor NRK at Breivik figurerte på en liste over nordmenn som hadde handlet varer hos det polske firmaet. Hun opplyste at PST fikk navnelisten i forbindelse med en valutasjekk fra et internasjonalt tollprosjekt. Men ettersom Breivik ikke var registrert hos PST fra før, gjorde ikke PST ytterligere undersøkelser om ham.

PST-sjefen ønsker ikke å kommentere opplysningene om at Breiviks navn dukket opp i forbindelse med «Global Shield»-operasjonen.

(NTB)