- Breivik er ekstremt selvopptatt

Har avvikende tanker og atferd, men er ikke psykotisk, konkluderer de nye psykiaterne.

TILREGNELIG: De nye psykiaterne konkluderer med at Anders Behring Breivik er tilregnelig. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
TILREGNELIG: De nye psykiaterne konkluderer med at Anders Behring Breivik er tilregnelig. Foto: Lise Åserud/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen la i dag fram sin rapport om Anders Behring Breivik, hvor de konkluderer med at den terrortiltalte 33-åringen ikke er psykotisk og at han er tilregnelig.

Dagbladet kjenner, i likhet med flere andre medier, hovedtrekkene i psykiaternes konklusjon.

Aspaas og Tørrissen konkluderer med at Breivik har en dyssosial og narsissistisk personlighetsforstyrrelse. De konkluderer også med at det er stor fare for at Breivik vil kunne begå framtidige voldelige handlinger.

Dagbladet kjenner til at observasjonen av Breivik i Ila fengsel er tungt vektlagt i rapporten. Helsepersonellets konklusjon etter ukene med observasjon var at Breivik ikke var psykotisk.

Samtidig som psykiaterne konkluderer med at Breivik er tilregnelig, slår de også fast at de mener han har alvorlige personlighetsavvik. Psykiaterne konkluderer med at Breivik er ekstremt selvopptatt og at han har avvikende tanker og atferd. Men det danner ikke grunnlag for straffrihet, slik de første psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med. Husby ønsker ikke å kommentere den nye rapporten.

Breivik selv er godt fornøyd med konklusjonene i den nye rapporten. Han kjemper for å bli dømt som tilregnelig i retten.

LEVERTE RAPPORT: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas la i dag fram den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
LEVERTE RAPPORT: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas la i dag fram den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer