Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Breivik er en avskyelig person

Tidligere Frp-politiker Jan Simonsen føler avsky for Breivk, men innser at hans vitneforklaring kan slå fordelaktig ut for terroristen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag vitnet tidligere Frp-politiker Jan Simonsen i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Før Simonsen ga sin vitneforklaring, ba han om å få gi en innledende kommentar, der han tok sterk avstand fra Anders Behring Breivik og 22. juli-terroren.  
 
Simonsen ville minne retten på at Breivik har innrømmet «å ha tatt livet av 77 mennesker hvorav veldig mange flotte ungdommer i sin beste alder», og ville ikke at vitneforklaringer sentrert rundt politikk og ideologi skulle skygge over dette.    

- Dersom han er så tilregnelig som han sier han er, så har han vist seg både ynkelig og unorsk ved sine umenneskelige handlinger, sa han, og la til:  

- Egentlig er mitt ståsted at det er han som er forræderen mot Norge, mot norsk kultur og mot norske verdier.

- Avskyelig person
Etter å avgitt sin forklaring utdypet Simonsen overfor pressen hvorfor han fant behov for å markere dette standpunktet:

- Han er en avskyelig, ufyselig person. Sammenlignet med oss som er opptatt av å verne om norske verdier og norsk kultur, står Breivik for det totalt motsatte, sier han.

Siomsen mener Breivik har vist seg «verre enn de verste jihadister» gjennom sine terrorhandlinger.

- Han har drept 69 ungdommer bare fordi de er medlemmer av et politisk parti han ikke er enig i. Det er ynkelig, unorsk og det er udemokratisk, sier Simonsen.

- Nødt til å snakke sant
Til tross for sin avsky for Breivik, er Simonsen klar på at hans vitneforklaring delvis bekrefter Breiviks verdensbilde og vil kunne slå fordelaktig ut for hans sak. Det forklarer han slik:

- Når man vitner i retten, er man forpliktet til å forklare seg sannferdig.

I retten bekreftet Simonsen  deler av Breiviks syn på at innvandringskritiske røster ikke slipper til i offentligheten, og at mediene snarere er ute etter å ta disse. 

VITNET: I dag vitnet tidligere Frp-politiker Jan Simonsen i rettssaken mot Anders Behring Breivik. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VITNET: I dag vitnet tidligere Frp-politiker Jan Simonsen i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er riktig at media til tider har drevet kampanjejournalistikk mot Frp, med den hensikt å svekke Frps valgresultat, sa Simonsen i retten.

Ekskludert
Simonsen ble ekskludert fra Fremskrittspartiet for ti år siden og driver nå nettstedet Frie Ytringer, en blogg som åpner for umoderert nettdebatt.

Ifølge ham selv informerer siden om utviklingen av radikal islam i Europa og brudd på menneskerettighetene og undertrykkelse av minoriteter. Simonsen var også en av de om lag 1.000 personene som mottok manifestet før eksplosjonen ble utløst i regjeringskvartalet 22. juli. I retten bekreftet Simonsen at en del av de som er innom bloggen, bruker språk man finner igjen i Breiviks manifest:

- Det er vanlig å mene at det ikke finnes moderate muslimer, altså at muslimer er ekstremister per definisjon. Det er dessuten en god del som mener at en borgerkrig er uunngåelig og så videre. Men jeg vet ikke om noen som deler Breiviks konspiratoriske verdenssyn i sin helhet, sa Simonsen til pressen.

Simonsen tok også i retten avstand fra Breiviks Eurabia-forestllinger, altså konspirasjonsteorien som bygger på en forestilling om en påstått fremtidig islamisering av Europa gjennom villet og styrt masseinnvandring.

- Det er ingen som mener dette i seriøse politiske partier i Norge, ikke hos Demokratene og ikke  hos Frp. Men i bloggverdenen dukker det gjerne opp enkelte som i hvert fall kommer i nærheten, sa han i retten. 

VITNET: Tidligere Frp-politiker Jan Simonsen snakket med pressen etter sitt vitnemål i dag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VITNET: Tidligere Frp-politiker Jan Simonsen snakket med pressen etter sitt vitnemål i dag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media