Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Breivik er en bløffmaker

Lars Gule har ingen tro på at han har vært nazist siden han var tolv år.

PARTISEKRETÆR: Anders Behring Breivik (37) sier han er partisekretær i partiet Den Nordiske Stat. Uttrykk for hans selvsentrerthet, mener både ekstremismeforsker og psykiater. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PARTISEKRETÆR: Anders Behring Breivik (37) sier han er partisekretær i partiet Den Nordiske Stat. Uttrykk for hans selvsentrerthet, mener både ekstremismeforsker og psykiater. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Anders Behring Breivik (37) har i dag holdt sitt partsinnlegg i den sivile saken han har reist mot den norske stat for umenneskelig og neverdigende behandling i fengselet. Han viet mye tid til å fortelle at han anser seg selv som nasjonalsosialist.

- Jeg har vært det siden jeg var tolv, da jeg leste Hitlers «Mein Kampf», sa terroristen under innlegget.

- Knapt lest ei bok! - Breivik er en bløffmaker. Ingenting tyder på at han har vært nasjonalsosialist siden han var tolv år, sier ekstremismeforsker Lars Gule til Dagbladet.

- Hva bygger du den oppfatningen på?

- Han har jo knapt lest ei bok! Hele sitt liv har han sakset fra Internett, og det er helt usannsynlig at han som tolvåring leste «Mein Kampf», sier Gule.

Gule mener vi ville sett langt mer av Breiviks angivelige nasjonalsosialisme i manifestet hans dersom påstandene stemte.

- Han er en posør - en ideologisk overflateposør, sier ekstremismeforskeren, som understreker at han kjenner massedrapsmannens uttalelser gjennom media.

«Narsissistisk nazist» Breivik sier også at han er partisekretær i det nye partiet Den Nordiske Stat, som han ønsker blir en legitim demokratisk aktør. Han mener myndighetene saboterer dette prosjektet, bl.a. ved hjelp av brevsensuren han er underlagt.

Gule er verken imponert eller overbevist over 37-åringens påstander i vitneboksen. Han betegner saksøkeren som «den narsissistiske nazisten».

- Han tilpasser sin ideologiske posisjon på den mest selvsentrerte måten; han er enmannssekretær og leder for dette partiet. Selvopptattheten hans er ikke blitt mindre siden straffesaken, og alt han sier går inn i dette bildet, sier ekstremismeforskeren.

Breivik vakte oppsikt og til og med humring da han betegnet sitt inntak av Fjordland-mat som «verre enn waterboarding», og uttalte at han var blitt hjerneskadd av å se «Paradise Hotel». Gule tror dette er en bevisst provokasjon.

- Her viser fyren at han har humor, om enn usmakelig. Men dette undergraver hele saken hans; i en domstol som skal prøve hans krenkethet, får han i hvert fall ikke medhold med noe sånt, sier Gule.

- Selvmotsigende Heller ikke Breiviks «narsissistiske nazisme» tjener massedrapsmannen godt.

- Det han sier, bekrefter jo bare myndighetenes bekymring, om at han er farlig og må underlegges streng kontroll, sier Gule.

Forskeren mener også at Breivik var selvmotsigende under innlegget, som var sirlig nedskrevet på en rekke A4-ark han hadde med seg i vitneboksen.

- Han sier han har gått fra å være militant til en ikke-voldelig aktiist. Men hvorfor tar han da kontakt med dømte nazister som Peter Mangs og Barry Mills i Aryan Brotherhood? spør Gule retorisk.

- Vil vise seg fram Psykiater Henning Værøy følger rettssaken med stor interesse. Han mener også at Breivik viser symptomer på narsissisme, i likhet med Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, det andre av to sakkyndigpar under straffesaken i 2012.

- Han er selvhevdende, poserer litt og vil vise seg fram. Han er stor, mektig, og er partisekretær i det nye partiet, sier Værøy til Dagbladet.

Psykiateren har inntrykk av at Breiviks omstendelige innlegg var delt i to: en del der han framla sin isolasjon og påståtte skader, og en der han framla sitt politiske prosjekt.

- Under den andre delen var han mye mer avslappet og tydelig, da han fikk snakke om det han antakeligvis egentlig ville snakke om, sier Værøy.

- Svarer godt for seg - Hvordan synes du han klarte seg når han ble presset i vitneboksen?

- Han svarer godt for seg, og lettere enn under straffesaken. Om noe vil jeg si han er et snev mer medgjørlig, sier psykiateren.

- Er han ærlig?

- Det vet jeg ikke, men er åpen for mye. Jeg ville ikke satt penger på det, sier Værøy.

- Hva er helhetsinntrykket ditt av Breivik nå i forhold til for fire år siden?

- Han er stort sett samme mann, med samme agenda, avslutter psykiateren.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram