- Breivik er fascist

Man trenger ikke være gal for å mene det Breivik mener, sa professor Terje Emberland i retten. Han mener den første rettspsykiatriske rapporten mangler idehistorisk forankring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Historiker Terje Emberland mener den psykiatriske rapporten som sier Breivik er utilregnelig mangler en ideologisk ramme som forklarer hans virkelighetsforståelse.

Emberland, historiker og seniorforsker ved Holocaust-senteret, vitnet i sal 250 i dag. Han mener den første psykiatriske rapporten, skrevet av Torgeir Huseby og Synne Sørheim, som konkluderer med at terrortiltalte Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig, mangler et ideologisk rammeverk.

- Denne type handlinger har vi sett en rekke ganger i historien. Breivik har funnet seg et eget ideologisk rammeverk, og dette rammeverket kan forklare hans virkelighetsoppfatning. Vi kan her trekke paralleller til SS, som rettferdiggjorde sine handlinger med en raseideologi som har fellestrekk med Breiviks, forklarte Emberland.

- En del av tingene i Breiviks tenkning som kan framstå som bisarre, er ting vi har sett i historien. I den første rettspsykiatiske rapporten mangler denne ideologiske kontekstualiseringen, sier Emberland.

- Kjenner man verdensbildet som er framsatt av facistiske organisasjoner igjennom historien, ser man at slike oppfatninger ikke nødvendligvis resultat av klinisk avvik. Jeg savner at disse mulighetene også blir tolket, det gjeller også andre utsagn hos Breivik, sa Emberland i retten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer