Foto: Geir Bølstad
Foto: Geir BølstadVis mer

- Breivik er i målgruppa vår

Dikemark psykiatriske sykehus mener de kan ta imot Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dikemark psykiatriske sykehus i Asker er beredt til å ta imot Anders Behring Breivik dersom retten overfører ham til psykiatrisk behandling. Der vil han kunne få fri tilgang til medier og internett.

De psykiatrisk sakkyndige konkluderer med at Breivik har levd i sitt eget vrangforestilte univers, og at han lider av paranoid schizofreni.

Dersom Den rettsmedisinske kommisjonen slutter seg til de rettsoppnevnte psykiaternes rapport, kan han bli overført til Regional sikkerhetsavdeling ved Dikemark psykiatriske sykehus i Asker.

- Han er i vår målgruppe og vi er vant til å ta imot slike pasienter, sier avdelingssjef Carl Fredrik Haaland til NTB.

Dramatiske voldssaker Sikkerhetsavdelingen ved Dikemark har i dag 18 pasienter, flere av dem kjent fra dramatiske voldssaker.

Noen stor utvidelse eller ombygging blir ikke nødvendig på kort sikt dersom Breivik blir overført til avdelingen, tror Haaland.

- Helt uavhengig av denne hendelsen så har vi løpende planer om sikkerhetsoppgraderinger. Dette er en helt lukket avdeling og vi har fra før høy bemanning, opplyser han.

Rundt 150 årsverk fordelt på 240 ansatte er i dag knyttet til avdelingen, men Haaland ser nye utfordringer dersom Breivik blir overført til Dikemark.

Besøkende - Det som er annerledes her er dimensjonen over ugjerningen, samt den voldsomme medieinteressen. Vi er vant til medieinteresse, men ikke i et slikt omfang. I dag kan hvem som helst bevege seg helt bort til bygningen, så vi måtte nok opprette en sikkerhetssone, sier han.

Som pasient ved sikkerhetsavdelingen ved Dikemark vil Breivik i utgangspunktet ha fri tilgang til medier, på lik linje med de andre pasientene. Han vil også kunne ta imot besøkende og gi intervjuer.

Han vil også i utgangspunktet fritt kunne kommunisere med omverdenen via internett, noe mange trolig vil reagere sterkt på.

Internett - I utgangspunktet vil han ha mulighet til dette, men vi kan fatte vedtak om begrenset kontakt med omverdenen, opplyser Haaland.

- Dette er regulert i lov om psykisk helsevern. Det kan være mange grunner til å fatte et slikt vedtak. Vedkommende kan for eksempel være truende overfor slektninger, planlegge ting eller bli dårlig av stimulus utenfra, sier han.

Tvangstiltak som medienekt eller forbud mot å bruke internett vil imidlertid ha begrenset varighet.

- Slike vedtak vil være midlertidige, sier Haaland.

(NTB)