Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Breivik er ikke isolert psykologisk sett

Psykiater Randi Rosenqvist mener Breivik får mange impulser fra den ytre verden. 

PSYKIATER:  Psykiater Randi Rosenqvist  er innkalt som vitne i ankebehandlingen av Anders Behring Breiviks søksmål mot staten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PSYKIATER:  Psykiater Randi Rosenqvist er innkalt som vitne i ankebehandlingen av Anders Behring Breiviks søksmål mot staten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Psykiater Randi Rosenqvist, som siden 2012 har vært faglig ansvarlig for risikovurderingene av Anders Behring Breivik (37), forteller i dag Borgarting lagmansrett om sine vurderinger av terroristen.

Hun mener 37-åringen psykologisk sett ikke har vært isolert.

- Ut fra min psykiatriske måte å tenke på har ikke Breivik sittet isolert. Han har hatt daglig kontakt med ansatte i stigende grad, han har hatt besøksvenn, tilgang til lege, sykepleier og prest, samt tilgang til media. Han har ikke vært isolert slik jeg psykiatrisk-psykologisk ser det - men han er untatt fellesskap med andre innsatte, sier Rosenqvist i retten.

Brøt kontakten

En person som defineres som isolert psykologisk sett er en som ikke får impulser fra den ytre verden, mener psykiateren.

- Breivik har fått impulser fra den ytre verden. Det har skjedd gjennom gitterport og glassvegg, men han har likevel ikke vært isolert psykologisk sett, sier hun.

Rosenqvist har hatt flere samtaler med Breivik, men siden 2013 ønsket han ikke lenger å snakke med henne. Rosenqvist opplyser til retten at hun derfor baserer sine vurderinger av ham blant annet på samtaler med teamet som har ansvaret for ham i Skien fengsel, rapporter om ham, samt et brev Breivik skrev i fjor.

- Bra med studier

Breiviks advokat Øystein Storrvik spør Rosenqvist om hun tror det ville være en fordel for Breivik dersom han fikk et fellesskap med andre innsatte.

- Jeg er tilhenger av at han skal studere. Input fra studiene i statsvitenskap kan påvirke hans måte tenke på. Også input fra TV, radio , aviser og diskusjoner og besøksvenn kan påvirke hans måte å tenke på, svarer Rosenqvist.

- Jeg tror ikke at samvær med andre forvaringsdømte vil være det som påvirker hans måte tenke på, mer enn de andre inputene gjør, legger hun til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media