PRESSEKONFERANSE: Breiviks forsvarere advokat Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn og Tord Jordet holdt pressekonferanse før befaringen på Breiviks går på Åsta i dag.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Breiviks forsvarere advokat Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn og Tord Jordet holdt pressekonferanse før befaringen på Breiviks går på Åsta i dag. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

- Breivik er ikke opptatt av strafferabatt

Forsvarerne sier de skal snu hver stein for å se hva som kan være til fordel for Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅLSTUA/OSLO (Dagbladet): Anders Behring Breiviks fire forsvarere presenterte i dag sin forsvarsstrategi under en pressekonferanse på Vålstua gård i Åsta der Breivik bodde i tida før terrorangrepene 22. juli.

- Vi vil snu hver stein i denne saken for å se hva som kan være til fordel for vår klient. Det er vår oppgave som forsvarere, sa advokat Geir Lippestad.

Men hans klient er ikke så opptatt av lavere straff.

- Breivik selv er ikke opptatt av strafferabatt. Han er opptatt av at han har gjort handlinger som er grusomme og i hans hode hadde han nok sett for seg en helt annen type straff enn fengsel. Men det er vår oppgave som forsvarere å jobbe mot det, sa Lippestad.

Før første fengslingsmøte etter pågripelsen 22. juli uttalte Lippestad at Breivik var sikker på at han ville bli drept på vei til tinghuset.

FRIGJØR PASSBILDE: Politiet i Oslo frigjorde i dag et bilde av Anders Behring Breivik tatt i 2009. Bakgrunnen er en rekke forespørsler fra media. Bildet av Breivik er tidligere brukt i forbindelse med utstedelse av pass, opplyser Oslo politidistrikt. Foto: Politiet
FRIGJØR PASSBILDE: Politiet i Oslo frigjorde i dag et bilde av Anders Behring Breivik tatt i 2009. Bakgrunnen er en rekke forespørsler fra media. Bildet av Breivik er tidligere brukt i forbindelse med utstedelse av pass, opplyser Oslo politidistrikt. Foto: Politiet Vis mer

Han minner om prinsippet om at alle straffedømte på sikt skal tilbake til samfunnet.

- Men han har ikke tenkt lenger fram enn rettssaken. Det er ingen tvil om at han har tilstått og lagt alle kort på bordet fra det sekund han ble pågrepet, det er noe vi må se på, sa Lippestad.

Rettssaken skal etter planen avvikles en gang rundt påske neste år. Politiet er svært interessert i å gjennomføre neste fengslingsmøte mandag 14. november via video-link, der siktede blir framstilt på video og dermed ikke må fraktes til Oslo tingrett og det sikkerhetsopplegget det medfører.

- Etter det vi forstår vil politiet begjære at det foregår ved videooverføring. Men særlig i denne saken er rettssikkerheten viktig. Det å få møte i sin egen rett, hvor videre fengsling og restriksjoner skal vurderes, har han krav på, og det vil vi jobbe for å få til. Han ønsker å møte i retten selv. Han sitter i praksis isolert, og da er det særlig viktig at han får møte i retten, sier Vibeke Hein Bæra, Breiviks andre hovedforsvarer.

Breivik får i dag ikke se TV eller lese aviser. Ifølge Bæra har han et ønske om å få opphevet dette forbudet.