HAR KONKLUDERT: Torgeir Husby leverte i dag rapporten om Breiviks psykiske tilstand. Tegning/Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK/Scanpix
HAR KONKLUDERT: Torgeir Husby leverte i dag rapporten om Breiviks psykiske tilstand. Tegning/Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK/ScanpixVis mer

- Breivik er ikke strafferettslig tilregnellig

De sakkyndige mener Anders Behring Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): VG Nett melder at rettpsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har konkludert: Anders Behring Breivik er ikke strafferettslig tilregnelig. Som oftest slutter retten seg til de rettssakkyndiges vurdering.

Hvis, slik VG Nett melder, Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig, kan han ikke dømmes til vanlig fengselsstraff. I stedet vil han bli underlagt tvunget psykisk helsevern. Hvert tredje år vil dette vedtaket bli behandlet på nytt.

- Gal mann De tre koordinerende bistandsadvokatene Frode Elgesem, Siv Hallgren og Mette Yvonne Larsen fikk den 243 sider lange rapporten klokka 0900 i dag. De andre bistandsadvokatene i saken vil få et sammendrag av rapporten rett etter klokka 1300.

Bistandsadvokat Arne Seland tror ikke Breivik er fornøyd med denne konklusjonen. Han har ikke lest rapporten, og kjenner ikke til innholdet i den.

- Det at han nå blir definert som utilregnelig er det verste Breivik kunne ønske seg. Nå blir han bare en gal mann på talerstolen, sier Seland til Dagbladet.

Leverte rapport De to rettpsykiatrisk sakkyndige  leverte i dag sin 243 sider lange rapport om Anders Behring Breiviks psyke til Oslo tingrett. Det har forekommet at denne blir satt til side, men det skjer svært sjelden.

- Det finnes sjeldne eksempler på at de gjør det, jeg har selv opplevd dette én gang i mine nær 100 saker, har rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl sagt til Dagbladet.

Han har selv vært sakkyndig en rekke ganger, blant annet i Lommemann-saken.

Det er psykiaterne Sørheim og Husby som har utredet Breivik. Disse to vet mer om Anders Behring Breiviks psyke enn noen andre.

13 samtaler Slik har de to psykiaterne vurdert Breivik:

• 13 samtaler med Breivik
• En samtale med hans mor
• Gjennomgang av politiets avhør
• Video fra rekonstruksjonen på Utøya.
• Tidligere sykehistorie

Samtalene har foregått gjennom en glassvegg. Breivik har nektet de sakkyndige å ta en MR-undersøkelse av hjernen hans, men utover dette har han samarbeidet.

- Jeg tenker ingenting før alt foreligger, sier leder for støttegruppa etter 22.juli, Trond Blattmann til Dagbladet.
Medforsvarer Odd Ivar Grøn vil ikke kommentere rapporten før etter pressekonferansen klokka 13.00 i dag.

Dagbladet kommer med mer.

- TROR IKKE BREIVIK ER FORNØYD: Bistandsadvokat Arne Seland. Foto: Advokathuset
- TROR IKKE BREIVIK ER FORNØYD: Bistandsadvokat Arne Seland. Foto: Advokathuset Vis mer