<strong>KAMPEN FORTSETTER:</strong> Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (24) reddet livet på Utøya. Hun mener det nå er opp til oss alle å fortsette kampen mot ekstremismen Breivik og andre står for. Foto: Espen Sandli / Dagbladet
KAMPEN FORTSETTER: Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (24) reddet livet på Utøya. Hun mener det nå er opp til oss alle å fortsette kampen mot ekstremismen Breivik og andre står for. Foto: Espen Sandli / Dagbladet Vis mer

- Breivik er låst bort - men ikke problemet

Med venners hjelp reddet Kamzy livet på Utøya 22. juli. Les hennes dagbok fra rettens siste dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Så er han ikke gal. Bare veldig ond, og veldig dum.

Journalistene vil vite hva jeg mener om tilregnelighet, og mitt svar er fortsatt det samme: Det legger jeg meg ikke oppi. Fagpersonene avgjør dette og jeg håper så inderlig på at den dommen som er avgitt er den riktige. For dommen skulle ikke avgjøres basert på hverken Breivik eller de etterlatte, men på fakta, kunnskap, og juridisk dømmekraft. Det ble den, og det ser ut til at det siste ble avgjørende.

Så låser vi ham kanskje bort. Men det betyr ikke at høyreekstremismen forsvinner av seg selv. Det betyr heller ikke at rasisme eller terrorisme forsvinner for godt. Vår jobb som ungdomspolitikere er å bekjempe rasisme og ekstremisme uansett hvor og hvem det kommer fra. Det må vi aldri glemme.

Dommen er for mange en lettelse. Det forstår jeg. For mange er det viktig å føle at noen tar ansvar eller at noen blir ansvarliggjort for 22/7. Samtidig må vi ikke tro at vi er ferdige med hverken Breivik eller hans ideologi. I mange land vinner høyreekstreme partier fram på meningsmålingene og i nasjonalforsamlingene - og aldri kan vi tro at det aldri vil skje i Norge. For det kan faktisk skje her også.

Kampen mot Breiviks ekstreme holdninger ligger i våre hender. I AUF, og i alle andre ungdomspolitikeres hender. Vi politikere har en sterk stemme, mange medlemmer og mange støttespillere. Og med den kraftige stemmen bør vi alltid spørre oss selv: Hvem er det som trenger oss mest? Kjære venner, der ligger svaret.

Mitt hjerte stoppet et sekund da dommen ble lest opp og følgende setning ble sagt: «...deretter kjørte Breivik til Utøya, AUFs sommerleir, med mål om å drepe alle som var på øya.» Dette er alvor. Blodig alvor. Mennesker ble drept fordi de ønsket å skape et samfunn som hadde rom for alle. Så kom det et menneske som ikke ville skape det rommet. Problemer forsvinner dessverre ikke av å låse bort den ansvarlige.

Nelson Mandela sa en gang: «Sometimes it falls upon a generation to be great, YOU can be the great generation».

Vi skal ikke tie noen. Ikke engang Breivik. La ham snakke. La hans meningsfeller snakke. Bare på den måten kan bruddstykkene plukkes fra hverandre. Jo, for han er ikke gal - bare veldig, veldig dum. Men det endrer fortsatt ikke den jobben vi må gjøre: bekjempe all rasisme og ekstremisme. Uavhengig av religion, hudfarge og etnisitet. Uansett hvem.

«Cause we can be the great generation.»

• Les mer om Kamzy

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer