Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Breivik er like ond som han er dyktig

Politiprofessor Leif GW Persson fnyser av dem som vil erklære Anders Behring Breivik utilregnelig.

- IKKE RETTSLIG GAL:  Politi-professor Leif GW Persson avviser at Anders Behring Breivik er rettslig gal. - Det er ingen tvil, Breivik må dømmes til fengsel, ikke behandling, skår Leif GW Persson fast.
Foto: Jonas Lemberg / Dagbladet
- IKKE RETTSLIG GAL: Politi-professor Leif GW Persson avviser at Anders Behring Breivik er rettslig gal. - Det er ingen tvil, Breivik må dømmes til fengsel, ikke behandling, skår Leif GW Persson fast. Foto: Jonas Lemberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Politiprofessor Leif GW Persson er ikke i tvil:

- Anders Behring Breivik er tilregnelig, og må selvfølgelig dømmes til fengselsstraff og ikke til tvungen psykiatrisk behandling.

Fra sitt kontor i tredje etasje på Polishøgskolan like nord for Stockholm sentrum har suksessforfatteren og politiprofessor Leif GW Persson fulgt nøye med på terrorsaken i Norge. Overfor Dagbladet legger ikke politiprofessoren skjul på at han er fascinert av Anders Breivik.

- Han er en historisk ond person. Derfor er Breivik unik og spennende, sier Leif GW Persson til Dagbladet.

- Spennende person
- Jeg skulle virkelig ønske at jeg kunne fått møtt Breivik. Satt med rolig ned med ham og fått snakket med ham. Selvfølgelig ville jeg latt ham bruke uniformene han hadde sydd seg, og jeg hadde ikke hatt noen problemer med å tiltale ham som kommandør.
 
- Breivik er en utrolig spennende person. I historien finnes ikke noe liknende. Breivik er unik i kriminalhistorien, sier politiprofessoren.

Leif GW Persson trekker pusten tungt, før det kommer:

- Jeg er utrolig imponert over Anders Behring Breivik. Dessverre er jeg det. Han er like ond som han er dyktig. Scenarioet som vi så i Norge 22. juli i fjor, er sånt som vi egentlig bare ser på film. Jeg kunne virkelig tenkt meg å møtt ham ansikt til ansikt.

- Narsissistisk
- Svakheten til Anders Behring Breivik er åpenbart hans trang til uniformer. Hans narsissistiske trekk er kjempespennende. Samtidig som han laget dødsbomba som blåste bort halve regjeringskvartalet, satt han og sydde seg en uniform.

Politiprofessoren tar som alle andre fullstendig avstand fra handlingene til Anders Behring Breivik, men som fagperson er interessert i massemorderen.

- Jeg trodde først ikke på opplysningene om at Breivik hadde operert alene. Jeg trodde at noen måtte stå bak terroraksjonene. I så måte er Breivik ett unikum. Hadde han villet, hadde han sikkert kommet seg unna, før terrorpolitiet arresterte ham, sier Leif GW Persson.

- Kunne terroren skjedd i Sverige?

- Det som er forbausende er at det skjedde i Norge. Det hadde vært mer naturlig at noe slikt hadde hendt i England, Frankrike eller Spania. Det kunne like gjerne vært en Anders Behring Breivik som slo til her i Sverige.

- Og for å si som sant er: Der er «skit enkelt» å kjøre en kassebil opp ved siden av en avisredaksjon, ett politihus eller en annen bygning og avfyre en bombe. Jeg kan bare se ut av vinduet her på Polishøgskolan, og ser hovedkvarteret til innsatsstyrken til svensk politi. En terrorist kan når som helst på døgnet parkere en varebil inntil husveggen og sprenge antiterror-politiet her i Sverige ei lufta, sier Persson.

- Burde norsk politi og sikkerhetspolitiet avslørt Anders Behring Breivik før han utførte terroren?

- Det er lett å være etterpåklok. Det er en eksakt vitenskap. Nei, jeg tror det hadde vært vanskelig. Jeg tror heller ikke politiet i andre vestlig land kunne forhindret disse attentatene. Jeg tror Anders Behring Breivik ville lykkes med det samme i hele Vest-Europa. Skulle sikkerhetspolitiet avslørt terroristen, måtte han hett Ali Muhammad eller noe slikt, og hatt en mørk hudfarge. Men hadde sikkerhetspolitiet visst om skriveriene hans, våpnene og kjemikaliene burde de selvfølgelig avslørt ham.

- Vil skje igjen
Persson er bekymret over hvor mange mennesker som har livsfarlige våpen.

- Her i Stockholm kjenner jeg til en såkalt våpenhandler — som for øvrig aldri har solgt et våpen i sitt liv — har en moderne Bofors-kanon hjemme. Med den kan ha blåse bort det meste, sier Leif GW Persson.

- Det er åpenbart at flere hundre nordmenn har våpen de kan bruke i terror. Krigsvåpen de aldri burde hatt, konstaterer politiprofessoren.

- Hvordan oppfatter du norsk politi sin aksjon etter bomba og de grufulle henrettelsene på Utøya?

- Når en slik terroraksjon skjer, vil alltid noe gå galt. Det er lett å klandre politiet. Selvfølgelig burde politiet i Oslo hatt full beredskap med helikopter, da kunne mange liv vært spart. Men jeg tror ikke det er spesielt for norsk politi.

- Må vi regne med at det vil skjer flere terrorattentat i åra framover?

- Jeg er sikker på at det kommer flere terroraksjoner. Det er klart at det går mange Anders Behring Breiviker rundt om i Norge og Sverige. Dessverre, dette må vi leve med i åra som kommer. Gærninger finnes, og gærninger lar seg inspirere av folk som Anders Behring Breivik.

- Politiets sikkerhetstjeneste har de siste åra advart mot islamsk terror?

- Islamistene er like farlige som høyreekstremistene. Hadde jeg vært leder av Al-Qaida, hadde jeg gjort Anders Behring Breivik til hærfører. Som terrorist har Breivik gjort alt rett. Jeg er jeger og vet hvor vanskelig det er å skyte levende dyr. Etter bomba i Oslo satt Breivik seg i bilen og kjørte til Utøya, hvor han slaktet 69 mennesker, det er helt unikt, sier Persson.

- Hvordan reagerer du på at flere polititjenestemenn sto på fastlandet og hørte skuddene og drapene på ungdommene, ut å komme seg over til Utøya?

- Det er lett å kritiser dem. Men jeg vil heller svare slik: Polititjenestemennene som ble stående på fastlandet skal leve med det resten av livet sitt. Jeg kjenner mange politifolk som ville kommet se over til Utøya.

- Hvordan ser du på politiets etterforskning etter terroren?

- På meg virker det som om norsk politi har gjort en god jobb. Jeg er redd for at svensk politi ville gått i skyttergravene, men det har norsk politi ikke gjort.

- Er Anders Behring Breivik rettslig utilregnelig?

-Nei! Når han var i stand til å planlegge og utføre de uhyggelige terrorhandlingene, er han selvfølgelig rettslig tilregnelig, slår politiprofessor Leif GW Persson fast.

SVAKHET:  - Anders Behring Breiviks svakhet er hans narsissisme og uniformsfetisj, sier politiprofessor Leif GW Persson.
SVAKHET: - Anders Behring Breiviks svakhet er hans narsissisme og uniformsfetisj, sier politiprofessor Leif GW Persson. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media