- Breivik er manipulerende

Psykiater Randi Rosenqvist mener Breivik forsøkte å sette henne og advokat Lippestad opp mot hverandre.

- IKKE UNIKT: - I et globalt perspektiv synes jeg ikke handlingen er så unik. Det er bisart at en ung mann kan gjøre noe slikt, men jeg kan ikke bruke det i diagnostikken, sa Randi Rosenqvist på spørmål fra Lippestad. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
- IKKE UNIKT: - I et globalt perspektiv synes jeg ikke handlingen er så unik. Det er bisart at en ung mann kan gjøre noe slikt, men jeg kan ikke bruke det i diagnostikken, sa Randi Rosenqvist på spørmål fra Lippestad. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Følg med direkte her

(Dagbladet): - Breivik hadde nok forventet en røffere behandling og var høflig og grei mot fengselsbetjentene. Han undret seg over at han ikke ble mishandlet og at han ikke ble utsatt for tortur, som vanntortur, fortalte Randi Rosenqvist, som er rettspsykiater og rådgiver for fengselsdirektøren på Ila.

Vanntortur, eller waterboarding, er en torturmetode som foregår ved at man binder den personen man avhører til et fast underlag, mens man heller vann over ett tøystykke lagt over nese og munn.

- Ikke psykotisk Rosenqvist er tidligere leder for Den rettsmedisinske kommisjon og har undersøkt Breivik tre ganger. Hun har ingen av gangene funnet tegn på psykose. Men flere av Breiviks holdninger var «sære». Rosenqvist fortalte også at Breivik hadde lite kunnskap om hvordan fengslene fungerte.

- Han lurte på hvor rommet for tortur var. Han trodde norske regler ikke ville gjelde for han, fortalte Rosenqvist.

- Hvordan har Breivik oppført seg i fengslet i forhold til andre innsatte? spurte aktor.

- Eksemplarisk, svarte Rosenqvist.

Breivik spøkte om kjemisett Psykiateren fortalte også hvordan fengslet hadde tilrettelagt cellen for Breivik.

- Fengslet har forsøkt å tilrettelegge fritidsaktiviteter for Breivik. Det ble skaffet en tredemølle, noe han ikke var så begeistret for. I tillegg har han fått bøker og et pc-spill, sier Rosenqvist, som fortalte at Breivik hadde forståelse for at det fantes begrensninger.

- «Det er vel ikke sannsynlig at jeg får et kjemisett» fortalte Breivik før han smilte, sa Rosenqvist, som mener at dette viser at tiltalte hadde selvinnsikt.

- Som en selger Rosenqvist fortalte at Breivik var opptatt av å få kontakt.

- Da vi møttes første gang sa han at vi sto for det samme. Jeg var borgerlig konservativ, mens han militant konservativ, fortalte Rosenqvist, som mener han forsøkte å manipulere de han møtte, også henne.

På et tidspunkt reagerte Breiviks forsvarer Geir Lippestad etter at han hadde oppfattet at Rosenqvist og presten skulle ha fortalt Breivik hva som sto om ham i media, mens han egentlig hadde medieforbud. Rosenqvist avviste både dengang og nå at hun hadde gjort dette.

I den neste samtalen med Breivik, tok hun opp dette.

- Han beklaget da og mente det var advokat Lippestad som har kommet med et skittent triks og at han skulle ta det opp med sin advokat, sa Roseqvist. 

I retten sa hun at hun utelukket at det var et skittent triks fra Lippestad, men at Breivik, bevisst eller ubevisst, hadde forsøkt å sette dem opp mot hverandre.

- Jeg tenkte det er noe med hans manipulerende mellommenneskelige kontakt.

- Han virket ikke flau, og prøvde i stedet å bekymre seg for om jeg hadde fått vanskeligheter. Jeg syntes det var rart, sa Rosenqvist.

- Jeg oppfatter han som en selger. Han prøvde å tilpasse seg meg, sier Rosenqvist, som også tror at Breivik har forandret seg den tiden han har sittet i fengslet.

- På mange måter har han sosialisert seg i fengslet, forteller Rosenqvist. 

FORBAUSET:: - Jeg ble forbauset over viljen hans til å knytte seg til meg, få sympati og forståelse. Det tenker jeg har noe med empati å gjøre, sa Randi Rosenqvist (i forgrunn). Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
FORBAUSET:: - Jeg ble forbauset over viljen hans til å knytte seg til meg, få sympati og forståelse. Det tenker jeg har noe med empati å gjøre, sa Randi Rosenqvist (i forgrunn). Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer