Tror ikke på Breivik

- Breivik er moralsk og politisk uten troverdighet

At terroristen distanserer seg fra vold, er en taktisk manøver, sier ekstremismeforsker Lars Gule.

FORKLARTE SEG: Terrorist Anders Behring Breivik overrasket flere under sin forklaring i retten i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORKLARTE SEG: Terrorist Anders Behring Breivik overrasket flere under sin forklaring i retten i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN (Dagbladet): - Breivik er taktisk ærlig, moralsk og politisk uten troverdighet, sier ekstremismeforsker Lars Gule til Dagbladet.

Gule sikter til Anders Behring Breiviks partsinnlegg i retten i dag, der terroristen bl.a. distanserte seg fra vold og sa han er åpen for å be om unnskyldning til Arbeiderpartiet etter 22. juli-terroren.

Overrasket

Breivik (37) overrasket flere tilhørere under sitt halvannen time lange innlegg i Borgarting lagmannsrett. I Oslo tingrett i fjor ble han irettesatt for å snakke hovedsakelig om sin høyreekstreme ideologi, men i dag kunngjorde han at han ønsket å holde seg til saken - søksmålet mot staten om brudd på menneskerettene.

- Planen var å få ideologisk oppmerksomhet, og også kjøre saken, men jeg har nå valgt å droppe det. Målet hele tida vært å få forbedringer, få minimumet for å overleve, sa 37-åringen i vitneboksen.

Under utspørringen fra regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, som representerer motparten staten, ga terroristen uttrykk for at han har forlatt vold som middel, og er villig til å unnskylde seg etter terrorhandlingene 22. juli 2011 - på visse betingelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer