Tror ikke på Breivik

- Breivik er moralsk og politisk uten troverdighet

At terroristen distanserer seg fra vold, er en taktisk manøver, sier ekstremismeforsker Lars Gule.

FORKLARTE SEG: Terrorist Anders Behring Breivik overrasket flere under sin forklaring i retten i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORKLARTE SEG: Terrorist Anders Behring Breivik overrasket flere under sin forklaring i retten i dag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): - Breivik er taktisk ærlig, moralsk og politisk uten troverdighet, sier ekstremismeforsker Lars Gule til Dagbladet.

Gule sikter til Anders Behring Breiviks partsinnlegg i retten i dag, der terroristen bl.a. distanserte seg fra vold og sa han er åpen for å be om unnskyldning til Arbeiderpartiet etter 22. juli-terroren.

«Slik han vurderer situasjonen, for hva det er verdt, er det mest hensiktsmessig å spille et 'demokratisk' spill.» Lars Gule, ekstremismeforsker

Overrasket

Breivik (37) overrasket flere tilhørere under sitt halvannen time lange innlegg i Borgarting lagmannsrett. I Oslo tingrett i fjor ble han irettesatt for å snakke hovedsakelig om sin høyreekstreme ideologi, men i dag kunngjorde han at han ønsket å holde seg til saken - søksmålet mot staten om brudd på menneskerettene.

TROR IKKE PÅ TERRORISTEN: Ekstremismeforsker Lars Gule.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TROR IKKE PÅ TERRORISTEN: Ekstremismeforsker Lars Gule. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Planen var å få ideologisk oppmerksomhet, og også kjøre saken, men jeg har nå valgt å droppe det. Målet hele tida vært å få forbedringer, få minimumet for å overleve, sa 37-åringen i vitneboksen.

Under utspørringen fra regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, som representerer motparten staten, ga terroristen uttrykk for at han har forlatt vold som middel, og er villig til å unnskylde seg etter terrorhandlingene 22. juli 2011 - på visse betingelser.

- Jeg er villig til å be Arbeiderpartiet og multikulturalister om unnskyldning, dersom etnonasjonalister får lov til å delta i demokratiet, sa han.

Ønsker aksept

Under forrige rettsrunde sa Breivik at han er blitt fascist og nasjonalsosialist, og nå leder partiet Den nordiske stat. Nå gir han uttrykk for at en demokratisk aksept av den politiske bevegelsen hans er fremste prioritet. Han kaller sine meningsfeller «etnonasjonalister», i motsetning til «multikulturalister».

- Jeg er villig til å legge politikken bak meg dersom vi får innpass i det demokratiske systemet. Norge og Tyskland, som er de største undertrykkerne av etnonasjonalister, må tillate oss dette, sa han.

Da Breivik tirsdag ankom rettssalen - for anledningen flyttet til hans soningssted Skien fengsel - valgte han å gjøre en høyreekstrem hilsen, mot sine advokaters vilje. Han ble også irettesatt av dommer Øystein Hermansen.

- Klare fascistiske målsetninger

Ekstremismeforsker Gule er lite overbevist av Breiviks opptreden i retten. På Dagbladets spørsmål om terroristen er ærlig, svarer han:

- Ja, Breivik er «ærlig» i den forstand at dette er noe han har sagt før. Han har stiftet et parti og ønsker å delta i den politiske prosessen uten bruk av vold, men hans fascistiske målsetninger er klare, sier forskeren.

- Og han ønsker altså en egen stat i en del av Norge - Østfold er det vel - for etnonasjonalister. Ideene er ganske fantasifulle - en blanding av klassisk fascisme og hans egne tanker om situasjonen i Norge og Europa.

- Taktisk manøver

- Med andre ord er det at han distanserer seg fra vold en taktisk manøver; slik han vurderer situasjonen, for hva det er verdt, er det mest hensiktsmessig å spille et «demokratisk» spill, konstaterer Gule.

- En unnskyldning overfor Arbeiderpartiet og andre «multikulturalister» er da også lite verdt uten et prinsipielt oppgjør med terror som politisk virkemiddel. Slik er han taktisk ærlig, men både moralsk og politisk uten troverdighet.

Under regjeringsadvokat Sejersteds utspørring ga Breivik et uklart svar på hvorvidt han nå tar avstand fra terroraksjonene sine.

- Var terrorhandlingen en legitim politisk aksjon? spurte Sejersted.

- Det går ikke an å svare ja eller nei. Det er et nullsumspill, handlingen skjer ikke mer enn én gang, svarte terroristen.

Breivik forklarte at han er «lenket fast i et narrativ» som for alltid vil forbinde ham med terroren han utførte.

- Var orientert

Breiviks advokat Øystein Storrvik sier han var forberedt på hvilken linje klienten ville legge seg på under partsforklaringen.

- Ja, han har sagt til meg at han skulle svare på spørsmål og ikke komme med utredninger om irrelevante ting, sier Storrvik til Dagbladet.

Etter Breiviks hilsen tirsdag uttalte høyreekstremismeekspert Øyvind Strømmen at han prøver å nå andre fascister og nazister under rettssaken. Regjeringsadvokat Sejersted la fram rapporter som antyder at Breivik ser rettsprosessen som et middel for å få fram hans politiske budskap.

- Det han sier i retten, må ses i lys av hans ideologiske prosjekt, og hvordan han bruker hele prosessen til å spille et spill, sa Sejersted.