Breivik er på parti med nynazistene

Ondskapens ridder, skriver Dagbladets kommentator.

INTENST UBEHAGELIG Breivik oppfordrer andre til å fortsette hans terror og massedrap, skriver Dagbladets kommentator. Foto: REUTERS/Stoyan Nenov
INTENST UBEHAGELIG Breivik oppfordrer andre til å fortsette hans terror og massedrap, skriver Dagbladets kommentator. Foto: REUTERS/Stoyan NenovVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka er halv tolv, retten tar pause. I en god time har Anders Behring Breivik lest opp fra sin 13 sider lange manus. Fem ganger har han blitt avbrutt av dommer, etter at opplesningen til slutt tok mer en dobbelt så lang tid som forsvarer Lippestad i går varslet.
Hver gang har Breivik med de samme formuleringene bedt om å få fortsette. En gang har han truet med å ikke forklare seg videre dersom han ikke får lese opp sin erklæring. Aktor vil gjerne at han får fullføre.

Innholdet i Breiviks forklaring trosser nesten enhver gjenfortelling - forsøk på et sammendrag kan ikke formidle den massive aggresjonen, den blinde selvrettferdigheten, hans absolutte svart/hvitt syn på verden, gjort virkelig farlig gjennom hans sterke vilje til vold og drap på dem som ikke deler hans syn. Elver av blod skulle renne i gatene. Breivik oppfordrer andre til å fortsette hans terror og massedrap.

Det er intenst ubehagelig å høre på. Det er vanskelig å fatte eller skjønne hvordan dette må oppleves for  etterlatte og andre offer for hans terror. Dette er selvsagt, i en folkelig forståelse av ordet, en gal manns tale. Det betyr ikke at Breivik ikke kan være tilregnelig i rettslig forstand. Men hans evne til å se noe annet standpunkt enn sitt eget, og hans evne til medfølelse oppleves som fullstendig defekt.

Breivik er voldelig og aggressivt høyreekstrem. Han hyllet de tre tyskerne i NSU, den nasjonalsosialistiske undergrunnen. De er mistenkt for ni drap på blant annet tyrkiske butikkeiere. Breivik skiller lag med nynazistene på et punkt: Synet på Israel. For ham er muslimene og deres støttespillere kulturmarxistene fienden.

Nynazistene i NSU er riddere i Breiviks kamp. Det samme var Lasermannen i Sverige. Hans liste over norske antikommunistiske helter etter krigen inkluderer søttitalls-nynazisten Erik Blücher og en av gjerningsmennene i Hadelandsdrapene, i følge et brev Brevik sendte Dagbladet før rettsaken begynte.

Breivik kan ikke akseptere at folk er uenig med ham. Han blander sammen motstand og uenighet med hans ekstreme tanker med sensur. Den påståtte sensuren legitimerer igjen at han griper til vold. Det er alle dem som er uenig med ham som er onde, selv er han god fordi han mener at hans formål er godt.

Vi ser og hører Breiviks begrensede evne til å forstå verden rundt seg. Han snakker om demokrati, men evner ikke å forstå at det forutsetter aksept av forskjellige synspunkter, eller at flertallet faktisk bestemmer. For Breivik gjelder ikke det når flertallet er indoktrinert, og det mener han de må være: De er jo ikke enig med ham. Og de han ikke er enig med, er han i krig med. Da mener han han har lov til å drepe dem. Av godhet, fordi hans sak er god. Det er de andre som er onde. Den virkeligheten kan vi bare håpe at Breivik er så ensom i som overhodet mulig.