- Breivik er skuffet over tiltalen

Breivik reagerer på at statsadvokaten vil ha ham dømt til tvungent psykisk helsevern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): - Han er skuffet og reagerer på at han har er tiltalt til dom på tvungent psykisk helsevern, sier Geir Lippestad, Anders Behring Breiviks forsvarer, til Dagbladet.

- Det er ikke eventuell behandling han er bekymret over, men han opplever at han har gjort det han har gjort fra et rasjonalt ståsted og at han er tilregnelig, sier Lippestad.

Terrortiltalt Den 33 år gamle massedrapsmannen ble i dag tiltalt for terror og overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Statsadvokaten vil ha Breivik dømt til tvunget psykisk helsevern, og legger til grunn at Breivik var psykotisk 22. juli, i tråd med konklusjonen i den første sakkyndige rapporten.

I tiltalen ble det, som varslet på forhånd, tatt et forbehold om at Breivik kan dømmes til straff, og da forvaring, hvis bevisføringen i retten viser at 33-åringen er tilregnelig. 

Forsvarerne sier at de er blitt informert om at den nye sakkyndige rapporten vil være klar omtrent en uke før rettssaken starter 16. april.

- Han er ikke så opptatt av om han blir dømt for drap eller terrorhandlinger. Det er tilregneligheten han er opptatt av nå, sier Lippestad.

Breiviks forsvarere vil argumentere i retten for at Breivik er tilregnelig, som Dagbladet først meldte i forrige måned.

- Var rolig og høflig Sammen med forsvarerne Tord Jorden og Odd Ivar Grøn, har Anders Behring Breivik i dag fått mulighet til å gå nøye gjennom terrortiltalen, punkt for punkt, inne på Ila landsfengsel. Til Dagbladet sier de at alt «var som forventet».

- Han har vært konsentrert og fulgte nøye med. Han sier selv at det han har av kommentarer vil han ta selv i rettssalen. 

Hadde han noen emosjonell reaksjon på å se tiltalen?

- Han framstår som han pleier; rolig og konsentrert, sier Grøn til Dagbladet.

Anders Behring Breivik er tiltalt for terror og overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Tiltalen, som totalt er på 19 sider, er delt inn i to poster, hvorav hendelsen i Regjeringskvartalet er post I og Utøya post II.

Terrortiltalen begrunnes med straffelovens paragraf 147a og b. 147 a går ut på å ha utført en terrorhandling med hensikt å forstyrre grunnleggende funksjoner i samfunnet. 147 b dreier seg om å samle inn penger med det forsett at pengene skal finansiere terrorhandlinger.

69 drept på Utøya Ni personer ble alvorlig skadd i Regjeringskvartalet, disse er navngitt i tiltalen. Minst 200 personer ble fysisk skadd da bomben gikk av. Det befant seg minst 250 personer i Regjeringskvartalet på dette tidspunktet.

Breivik tok livet av 69 personer på Utøya. 67 av disse ble truffet av dødelige skudd, mens to ble drept som følge «av fallskader og/eller drukning under forsøk på å komme seg unna» skytingen, ifølge tiltalebeslutningen.

BLE ORIENTERT: Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad ble orientert fra sine medforsvarere og leste tiltalen fra et kontor på BI i Bergen, hvor de i dag holder foredag. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BLE ORIENTERT: Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad ble orientert fra sine medforsvarere og leste tiltalen fra et kontor på BI i Bergen, hvor de i dag holder foredag. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Majoriteten av de drepte er 15-19 år. Under en pressekonferanse klokka 12, opplyste statsadvokat Inga Bejer Engh at 34 ble drept i aldergruppen 14-17 år; 22 ble drept i aldersgruppen 18-20 år; seks ble drept i aldersgruppen 21-25 år samt sju drepte som var 25 år og eldre.

Tiltalen lister også opp 33 drapsforsøk mot navngitte personer.

- Ingen innvendinger Forsvarerne vil ikke kommentere om Breivik selv synes tiltalebeslutningen var dekkende.

- Han ønsker å kommentere det i retten selv, sier Jordet og Grøn, og forteller at han på grunn av den psykiatriske observasjonen føler han har lite tid til å forberede seg på rettssaken som starter i april.

- Han har mye å forberede [til rettssaken] og opplever at det blir lite tid til det, per i dag. Han forbereder seg først og fremst på å lese dokumenter, sier forsvarerne, og legger til at han også forbereder sin egen forklaring.

I Bergen Lippestad og medforsvarer Vibeke Hein Bæra er for øvrig i Bergen i dag, for å holde foredrag på Universitetet i Bergen og BI.

Statsadvokatene hadde på forhånd varslet at tiltalen ville bli forkynt mandag eller tirsdag og da det ble utsatt, bestemte forsvarerne seg for at Lippestad og Bæra skulle holde forelesningsavtalene, mens medforsvarerne Tord Jordet og Odd Ivar Grøn var med under forkynnelsen i fengselet.

ORIENTERTE PRESSEN: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra lot seg intervjue i forkant av foredraget på BI i Bergen. Foto: Thor Erik H. Mathiesen
ORIENTERTE PRESSEN: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra lot seg intervjue i forkant av foredraget på BI i Bergen. Foto: Thor Erik H. Mathiesen Vis mer