Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Breivik er suicidal, farlig og frykter han blir utryddet

Derfor ble han erklært utilregnelig i dag.

PSYKOTISK: Anders Behring Breivik ankommer og forlater regjeringskvartalet 22. juli med en Volkswagen varebil full av nesten ett tonn sprengstoff, som blir detonert få. Han var psykotisk 22. juli, ifølge de sakkyndige i saken. Foto: ABC Nyheter
PSYKOTISK: Anders Behring Breivik ankommer og forlater regjeringskvartalet 22. juli med en Volkswagen varebil full av nesten ett tonn sprengstoff, som blir detonert få. Han var psykotisk 22. juli, ifølge de sakkyndige i saken. Foto: ABC Nyheter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De sakkyndige mener Breivik var psykotisk i gjerningsøyeblikket og derfor er strafferettslig utilregnelig.

Her er bakgrunnen for konklusjonen. Dagbladet vet at det følgende er de sentrale elementene i rapporten fra Torgeir Husby (60) og Synne Sørheim (45).

Psykotisk De sakkyndige vurderer at han har en paranoid schizofreni, som har medført at han var psykotisk. Både på gjerningstidspunktet og i samtalene med de sakkyndige.

Dagbladet kjenner til at de sakkyndige mener at Breiviks manifest har sitt utspring i «realitetsbristende storhetstanker» og at han totalt mangler evne til selvkritikk.

De sakkyndige mener ikke at psykosen Breivik hadde under angrepet 22. juli ble utløst av rusmidlene han hadde inntatt. Breivik hadde både anabole steroider, efedrin og koffein i kroppen.

Ny regent De sakkyndige har utført en rekke psykometriske undersøkelser av Breivik. Blant annet på bakgrunn av disse er det konkludert med at han lider av paranoid schizofreni med følgende oppgitte  vrangforestillinger:

•    Selvhenførende vrangforestillinger; han mener han har blitt lagt merke til utover det vanlige.
•    Forfølgelsesvrangforestillinger; at han står overfor snarlig utryddelse.
•    Grandiose vrangforestillinger; at han kan bli innsatt som ny regent og kan styre hvem skal leve og dø i Norge.

De sakkyndige har ikke funnet at han har hatt hørsels- eller synshallusinasjoner, men har skrevet at han har usammenhengende tale, ifølge Dagbladets opplysninger.

De to sakkyndige har også skrevet opp Breiviks historie i sin rapport. Det var en vanskelig barndom med psykisk sykdom i familien. Breivik isolerte seg fra verden, og utviklet en gradvis sviktende funksjonsevne.

Ikke behandlet Breivik har ikke på noe tidspunkt mottatt behandling for psykisk lidelse.

Videre har de sakkyndige etter hva Dagbladet får opplyst vurdert Breivik dit at han har fullstendig manglende empati og ikke er i stand til å ta ofrenes eller samfunnets perspektiv i forhold til de terrorangrepene han utførte.

Han skal også ha bisarre vrangforestillinger.

De psykotiske symptomene har kommet gradvis og ført til en total funksjonssvikt, både sosialt, praktisk og yrkesmessig, med tanker om avlytting og overvåking.

Suicidal De sakkyndige mener også at Breivik kan ha en alvorlig personlighetsforstyrrelse, men denne vurderingen forutsetter at han først behandles for schizofreni-lidelsen.

Dersom anbefalingene fra de sakkyndige følges opp vil Breivik trolig motta medikamentell behandling, i det som beskrives som en «livslang lidelse».

Breivik beskrives også som både suicidal og en fare for andre rundt ham. De sakkyndige legger til grunn at det foreligger langsiktig drapsplanlegging  og en betydelig risiko for fremtidig vold og drap.

Dersom konklusjonen fra de sakkyndige legges til grunn blir det trolig tatt ut tiltale med forslag tvunget psykisk helsevern for Breivik, ifølge Dagbladets informasjon om de sakkyndiges vurdering.


PRESENTERTE RAPPORTEN: Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Sven Holden la i dag fram den rettspsykiatriske vurderingen av Anders Behring Breivik, som er laget av rettpsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. Video: WEBCAST.NO

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!