Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik får delvis medhold av retten

Får medhold i at han er utsatt for umenneskelig og nedverdigende behandling.

SAKSØKTE STATEN: Terrordømte Anders Behring Breivik (37) mener seg utsatt for umenneskelig og nedverdigende behandling i fengselet. Her med sine advokater Mona Danielsen og Øystein Storrvik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAKSØKTE STATEN: Terrordømte Anders Behring Breivik (37) mener seg utsatt for umenneskelig og nedverdigende behandling i fengselet. Her med sine advokater Mona Danielsen og Øystein Storrvik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrordømte Anders Behring Breivik (37) får delvis medhold i søksmålet han har anlagt mot staten. Det meddeler Oslo tingrett nå i ettermiddag.

Breivik mener Norge bryter menneskerettighetene ved at han er utsatt for umenneskelig og nedverdigende behandling i fengselet, i hht. Den europeiske menneskerettskonvensjons (EMKs) artikkel 3. Det er altså retten, ved dommer Helen Andenæs Sekulic, enig i.

Terroristen slipper også å betale 330 937,50 kroner i saksomkostninger. Isteden får staten regningen.

Retten er derimot uenig i at han nektes retten til privatliv, i hht. EMKs artikkel 8. Dette går på brev-, besøks- og telefonkontrollen han er underlagt.

Les hele dommen

Begge fengslene kritisert Breivik satt først i Ila fengsel, og ble i 2013 overført til Skien fengsel. Retten kommer til at soningsforholdene ved begge fengslene er/var kritikkverdige.

Avgjørende momenter for rettens slutningen er isolasjonens lengde, mangelfull begrunnelse for tiltaket, begrensede klagemuligheter og for få kompenserende tiltak.

I tillegg legger dommen vekt på at Breivik psykiske helsetilstand ikke var tilstrekkelig hensyntatt ved fastleggingen av soningsregimet.

Unødvendig nakenransaking Retten mener også at de jevnlige nakenransakingene av ham - ifølge ham selv rundt 800 - under tida på Ila ikke var tilstrekkelig begrunnet ut fra et sikkerhetsperspektiv.

GIR MEDHOLD: Oslo tingrett, ved dommer Helen Andenæs Sekulic, gir Breivik medhold i at han er utsatt for brudd på menneskerettene under soning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GIR MEDHOLD: Oslo tingrett, ved dommer Helen Andenæs Sekulic, gir Breivik medhold i at han er utsatt for brudd på menneskerettene under soning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sett i sammenheng med de andre strenge restriksjonene han var underlagt, anser retten dette som nedverdigende behandling i hht. EMKs artikkel 3.

«Etter rettens syn må den ekstrabelastning nakenundersøkelsene innebar, anses som en nedverdigende behandling i konvensjonens forstand», skriver dommer Sekulic.

«Partileder» Hovedforhandlingen i den sivile saken ble av praktiske og sikkerhetsmessige årsaker ført i Skien fengsel over fire dager i mars. Der fikk retten høre om Breiviks soningsregime, som innebærer total isolasjon fra andre innsatte. Terroristen framholder dessuten at han nektes besøk, og at det nærmest er umulig for ham å sende og motta brev.

Mye av Breiviks partsinnlegg dreide seg om at han nå er blitt «partileder» i det nazistiske partiet Den Nordiske Stat og dessuten bekjenner seg til åsatro. Under prosedyren så hans advokat Øystein Storrvik dette som tegn på at Breivik har begynt å vise tegn på isolasjonsskader, at han «har begynt å rote litt».

Storrvik trakk dessuten fram flere saker fra Den europeiske menneskerettsdomstolen som han mener er sammenliknbare. Mye tid ble viet soningsforholdene for den internasjonale terroristen Carlos Ilich Ramirez, «Sjakalen», som hadde langt friere forhold i tida da han satt i isolasjon.

Avviser selv besøk Statens advokater Adele Matheson Mestad og Marius Emberland avviste imidlertid samtlige av Breiviks påstander. Mestad kalte terroristens Sieg Heil-hilsen på rettens første dag «en hån mot rettsprosessen».

BARE DELVIS HØRT: Statens advokater Marius Emberland og Adele Matheson Mestad ble bare delvis hørt i sin argumentasjon. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BARE DELVIS HØRT: Statens advokater Marius Emberland og Adele Matheson Mestad ble bare delvis hørt i sin argumentasjon. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun og Emberland parerte med at terroristen selv har brutt kontakten med venner og familie, og avvist besøk fra profesjonelle visitorer fra Røde Kors og en psykiater. De eneste han vil ta imot, er meningsfeller - disse besøkene er blitt stoppet.

De la også fram dokumentasjon på at de fleste av de 4000 brevene terroristen har sendt og mottatt, har kommet igjennom sensuren. Brevene som er blitt stoppet, anses som forsøk på å utvide nettverket med hans meningsfeller, som den svenske rasistiske drapsmannen Peter Mangs og ledere fra den amerikanske kriminelle hvit makt-organisasjonen Aryan Brotherhood.

Tungt veier det også at staten mener Breivik fremdeles er farlig, og at han også i framtida må underlegges et strengt soningsregime. De viste bl.a. til at terroristen i et brev har beskrevet hvordan han kunne lage våpen, overmanne fengselsbetjenter og flykte.

«Når formålet med inngrepet er bekjempelse av eller forebygging av terrorisme, må staten tilkjennes en vid skjønnsmargin, selv i forhold til inngrep i den innsattes nære eller særlig beskyttede relasjoner», skriver dommer Sekulic i dommen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart