FORTSATT SÆRLIG HØY SIKKERHET: Anders Behring Breivik må fortsatt oppholde seg på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, har Kriminalomsorgen bestemt. Dermed får han heller ikke permisjon til å delta i sin mors begravelse. Foto: Bjørn Langsem
FORTSATT SÆRLIG HØY SIKKERHET: Anders Behring Breivik må fortsatt oppholde seg på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, har Kriminalomsorgen bestemt. Dermed får han heller ikke permisjon til å delta i sin mors begravelse. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Breivik får ikke gå i moras begravelse

Må fortsatt oppholde seg på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrordømte Anders Behring Breivik får ikke gå i sin mors begravelse, har ledelsen ved Ila fengsel bestemt.

- Kriminalomsorgen region øst har fattet et nytt vedtak om fortsatt opphold på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå for Anders Behring Breivik, skriver advokat Tord Jordet i en epost til Dagbladet.

Vedtaket ble forkynt i dag, sammen med avslag på søknad om framstilling og permisjon til sin mors begravelse.

- Dette til tross for at vedtaket om videre opphold på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, som ble fattet i september 2012, ennå ikke er klagebehandlet, skriver Jordet, som videre informerer at Breivik vil påklage avgjørelsen.

- Spesielt Som Dagbladet skrev i dag, måtte Kriminalomsorgen fatte et aktivt vedtak seinest i dag for at massemorderen fortsatt skulle være underlagt særlig høyt sikkerhetsnivå.

Hans advokater hadde i forkant ikke mottatt noe varsel om dette.

- Så jeg forholder meg til at dette blir siste dagen hans på avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, sa Jordet til Dagbladet i går ettermiddag.

Han uttrykte også at han mener det ville være svært spesielt dersom Ila fengsel fattet nytt vedtak om særskilt sikkerhet, ettersom Kriminalomsorgen ikke har behandlet deres klage på soningsforholdene fra september i fjor.

- Det er et ekstremt strengt regime han soner under, og det er jo uansett svært god sikkerhet på Ila selv uten et slikt vedtak, sa Jordet i går.

- Nær relasjon Wenche Behring Breivik (66) sovnet inn sist fredag etter lengre tids sykeleie, og Breivik har uttrykt et ønske om å få ta en siste avskjed med sin mor.

- Han har sagt at han ønsker å delta i begravelsen hennes. Det er jo en nær relasjon mellom mor og sønn, og det å kunne ta en verdig avskjed er like viktig for ham som enhver annen som befinner seg i en tilsvarende situasjon, sa Jordet i går.

Da Wenche Breivik besøkte sønnen i fengselet for siste gang for to uker siden, fikk han slippe ut av buret i besøksrommet for å gi henne en klem.

Under dette møtet snakket de mye om hvordan hun var blitt påvirket av 22. juli og etterpå var «ingenting usagt» mellom dem, har Breivik fortalt sin advokat.

- Jeg har fått forståelse for at de fikk et godt møte innenfor de rammene som var mulige, og at begge var inneforstått med at dette var siste gang de ville se hverandre, har Jordet tidligere sagt til Dagbladet.

Fengselsdirektør ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid, sier til NTB at han ikke vil kommentere saken.