KAN FÅ MØTE I RETTEN: Anders Behring Breivik.
Foto: Nina Hansen/Dagbladet
KAN FÅ MØTE I RETTEN: Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

Breivik får møte i retten

Politiet trekker videolink-ønsket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Høyesterett avgjorde fredag at terrorsiktede Anders Behring Breivik kan få muligheten til å møte i fengslingsmøtet mandag, og ikke på videolink, som politiet ønsket. Det var da egentlig opp til tingretten å vurdere saken på nytt, men politiet har nå trukket sitt ønske om videooverføring.

- Vi ser at det ikke er praktisk mulig å få en rettskraftig kjennelse fra retten før transporten av siktede til tinghuset må påbegynnes, sier politiadvokat Christian Hatlo.

Dette betyr at siktede blir fremstilit i tinghuset.

Det er ventet et stort oppmøte.

- Vi har blitt oppringt av publikummere som sier at de vil sove i telt utenfor for å få plass, sier informasjonssjef i Oslo tinghus, Irene Ramm, til NRK.

- Viktig avgjørelse Breiviks forsvarere er førnøyd.

- Dette var en viktig avgjørelse både av hensyn til rettssikkerheten generelt og i denne saken spesielt, hvor rettsikkerheten er satt i høysetet. For oss forsvarere er dette viktig. Når vi får fullt gjennomslag i Høyesterett som har satt til side kjennelsene fra både lagmannsretten og tingretten, er det veldig bra, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

- Siktede er enda ikke kjent med kjennelsen. Vi skal informere ham nå. Han er glad for å få møte i sitt eget rettsmøte. Vi har orientert ham om at vi har anket og håpet på medhold, sier hun.

Redd for talerstol Bistandsadvokatene var enig i politiets ønske om videooverføring fra fengselscella.

- Fra de fornærmedes ståsted er det om å gjøre å gi ham minst mulig anledning til å ytre seg. Nå er vi redd for at han skal få veldig mye oppmerksomhet, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til NTB.

- Om han møter i fengslingsmøtet er det begynnelsen på at han får den oppmerksomheten som han så lenge har ønsket, og som har vært litt av drivkraften bak den straffbare handlingen, sier Larsen.

Isolert Høyesterett mener de lavere rettsinstansene ikke har forstått straffeprosessloven § 185 tredje ledd tredje punktum på riktig måte. Der heter det: «Retten kan beslutte at rettsmøte om forlengelse av fengslingsfristen kan holdes som fjernmøte med bildeoverføring når retten finner det ubetenkelig ut fra formålet med rettsmøtet og øvrige omstendigheter, og rettsmøtet ellers ville medført omkostninger som ikke står i rimelig forhold til betydningen av at siktede møter.»

Høyesterett sier at Breivik ikke kan kan framstilles via videolink, fordi han i praksis sitter isolert i fengselet, selv om han formelt sett ikke sitter på isolasjonsvedtak. Breivik er den eneste fangen på avdeling med særlig høy sikkerhet, og har derfor ikke mulighet til kontakt med andre fanger.

Les hele kjennelsen her