DELER UT GAVER: Fengselsprest Odd-Cato Kristiansen på Ila vil dele ut gaver til alle de innsatte på julaften. Anders Behring Breivik vil også motta gaven, så fremt innholdet blir sikkerhetsgodkjent. 

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
DELER UT GAVER: Fengselsprest Odd-Cato Kristiansen på Ila vil dele ut gaver til alle de innsatte på julaften. Anders Behring Breivik vil også motta gaven, så fremt innholdet blir sikkerhetsgodkjent. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIXVis mer

Breivik får motta julegaver i fengsel

Mens de andre fangene deltar på fellesaktiviteter, skal Breivik sitte alene på cella julaften. Der blir han servert julemat - og får åpne et par julegaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I manifestet skriver terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) mye om jul. Han forteller om juleselskaper han har vært på, mat han har spist, eksklusiv vin han har drukket og turer han har tatt i jula.

På vei til avhør tidligere denne uka, ble Breivik overrasket da han så Oslos gater pyntet til jul.

Celleliv som ellers Det er trolig det nærmeste massemorderen kommer å få se noe som minner om tradisjonell jul i år.

I snart fem måneder har han sittet på høyrisikoavdelinga ved Ila fengsel. Der blir han sittende også gjennom jul og nyttår.

Høytida vil i liten grad påvirke livet på cella, ifølge fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

Får ikke delta I fengselet er det vanlig at de innsatte får delta på gudstjenester, julemiddag og andre fellesaktiviteter i jula. Men det gjelder ikke for dem som sitter på høyrisikoavdelinga.

Som eneste fange på denne avdelinga får Breivik en stille jul, uten noen som helst form for sosial omgang med andre innsatte.

Alt han vil få sosialt, er et besøk av fengselspresten, om han ønsker det. Fengselsprest Odd-Cato Kristiansen besøker nemlig alle de innsatte på Ila den 24. desember.

Får julegaver Via fengselspresten får Breivik også en julegave eller to, så fremt dette ikke blir stoppet av sikkerhetsgrunner.  

- På morgenen juleaften går jeg rundt på hele anstalten og deler ut gaver. Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon sender pakker til anstaltene før jul. De inneholder som regel konfekt -  en pose med bløte og harde ting i, sier Kristiansen til Dagbladet.  

SÅ JULEGATENE: Ifølge Breiviks forsvarer la Breivik merke til hvordan Oslo er pyntet til jul da han ble kjørt til avhør tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SÅ JULEGATENE: Ifølge Breiviks forsvarer la Breivik merke til hvordan Oslo er pyntet til jul da han ble kjørt til avhør tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Leverer du da til alle avdelingene, også den for særlig høy sikkerhet?  

- Ja, det gjør jeg over hele fengselet. Alle får gaver, sier han.

Kjeks og sjokolade Dagbladet har kontaktet Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon, som står bak gavene til alle de innsatte ved fengsler i Oslo og Akershus.

Dette er hva de vil gi:
• Konfekt
• Ulvangsokker
• Juleevangelieet
• Kjeks
• Fleece halsvarmer.

Konfekten kommer fra Frelsesarmeen. Det øvrige fra Kirkens Bymisjon.

- Dette er 2026 gaveposer vi deler ut ved fem fengsler, deriblant de innsatte ved Ila, sier informasjonssjef Per Frogner i Kirkens bymisjon til Dagbladet.

Streng kontroll Betingelsen for at Breivik får motta gavene, er at de sikkerhetsgodkjennes av politiet og fengselet.

- Det avhenger av om pakken inneholder ting han har lov til å ha på cella, eller ikke. Som regel inneholder de noe spiselig, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til Dagbladet.  

Om utenforstående ønsker å gi Breivik julgaver, gjelder de samme sikkerhetsreglene.

INGEN MARKERING:: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel forteller at Breivik ikke får delta i noen fellesaktiviteter i løpet av jula. - Å sitte på den avdelinga setter begrensninger på all aktivitet, sier han.
Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
INGEN MARKERING:: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel forteller at Breivik ikke får delta i noen fellesaktiviteter i løpet av jula. - Å sitte på den avdelinga setter begrensninger på all aktivitet, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Alt som skal inn til ham blir nøye kontrollert, både av politiet og av oss. Han vil få gavene som blir tilsendt ham, men det er ikke gitt at det skjer til jul, sier Bjarkeid.  

Juletallerken Etter at fengselsprest Kristiansen har delt ut gavene, vil de innsatte få mulighet til å delta i en julegudstjeneste i kirka. Tilbudet gjelder ikke for Breivik.

Han vil bli servert et julemåltid den 24. desember, men nøyaktig hva slags mat han får er ennå ikke bestemt.

- På avdelinga for særlig høy sikkerhet blir det ingen markering bortsett fra at det blir servert god mat. Å sitte på den avdelinga setter begrensninger på all aktivitet, sier Bjarkeid.

- Snakket om jula Tidligere denne uka snakket Breivik om jula med en av sine forsvarere:

- Jeg snakket med ham om jul i dag. Det er ikke noe han er opptatt av. Han sier selv at når han har sittet så isolert som han har gjort, og med det fokuset at han fortsatt er i sin ideologiske krigføring så har han ikke tenkt på jula, sier Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra. 

Hun sier Breivik ble overrasket da han på vei til avhør på politihuset i Oslo tirsdag, så at gatene var pyntet til jul.  

- Foreløpig har ikke dette vært fokus, men vi må snakke med fengselet om julen, sier Bæra. 

 

KONFEKT: I julegaven fra Frelsesarmeen ligger det noen biter konfekt.   Ilustrasjonsfoto:  Mette Møller/Dagbladet
KONFEKT: I julegaven fra Frelsesarmeen ligger det noen biter konfekt. Ilustrasjonsfoto: Mette Møller/Dagbladet Vis mer

  

ULLSOKKER: Julegaven som Kirkens Bymisjon gir bort til de innsatte inneholder blant annet ullsokker fra Ulvang.


Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
ULLSOKKER: Julegaven som Kirkens Bymisjon gir bort til de innsatte inneholder blant annet ullsokker fra Ulvang. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer