POSTSENSUR: Anders Behring Breivik fraktes her fra Ila til et fengslingmøte tidligere i år. Sent i desember vil han få tilgang til all post som har samlet seg opp på Ila og hos hans advokat. All post vil bli lest og godkjent av politiet før Breivik får se lese den. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
POSTSENSUR: Anders Behring Breivik fraktes her fra Ila til et fengslingmøte tidligere i år. Sent i desember vil han få tilgang til all post som har samlet seg opp på Ila og hos hans advokat. All post vil bli lest og godkjent av politiet før Breivik får se lese den. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Breivik får postsekk til jul

Brevene til massemorderen hoper seg opp, men politiet ønsker ikke å levere ham posten før tidligst til jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede kort tid etter 22. juli begynte det å komme brev til fengselet og Breiviks forsvarere, stilet til Anders Behring Breivik (32).

I fengslingsmøtet mandag ble det åpnet for at Breivik heretter kan lese brevene, etter at politiet har lest gjennom og godkjent disse.

Hat og kjærlighet Så langt skal Breivik blant annet ha mottatt:

• Hatbrev
• Kjærlighetsbrev
• Frierbrev
• Tilbud om frelse
• Regninger

Politiet vil i tida framover ta stilling til hvilke brev Breivik vil få tilgang til.

Vil ta tid Men det vil ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ta tid før de aktuelle brevene er gjennomlest og godkjent.

Derfor vil massemorderen først kunne få tilgang til sekken med post ved juletider.

- Vi ser ikke for oss at han vil få tilgang til disse nå, vi ser for oss en horisont mot nyttår. Vi må være sikker på at det han får er gjennomgått av oss, sier Kraby til Dagbladet.

Politiet mener det ikke er nødvendig med brev- og besøksforbud for Anders Behring Breivik, som nå har sittet i fullstendig isolasjon i tre og en halv måned etter 22. juli.

- Hensynet til etterforskningen tilsier at det er behov for brev- og besøkskontroll og medieforbud, sier tingrettsdommer Torkjel Nesheim.

Kvinner og krav VG har tidligere omtalt hvordan kvinner fra hele verden sender brev til den terrorsiktede. Brevene skal være av ulik karakter, alt fra kristne som vil helbrede ham, til kvinner som spiller på en morsrolle eller som sender kjærlighetsbrev. I tillegg får han trussel- og hatbrev.

En stor del av posten inneholder også noe helt annet og hverdagslig, nemlig regninger.

- Det er snakk all mulig post, det er for eksempel regninger. Det er også trusselbrev, sier Kraby til Dagbladet.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad har tidligere fotalt Dagbladet at det kommer en del post, men at han ikke leser klientens post.