FØRSTE DAG PÅ SKOLEN: Hvis alt går etter planen kommer terroristen til å ha sin første skoledag 10. august. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet
FØRSTE DAG PÅ SKOLEN: Hvis alt går etter planen kommer terroristen til å ha sin første skoledag 10. august. Foto: Bjørn Langsem/ DagbladetVis mer

Breivik får tilbud om studieplass

Massemorderen kom inn på universitetet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrordømte Anders Behring Breivik får tilbud om studieplass på bachelorprogrammet i statsvitenskap fra høsten av, opplyser Universitetet i Oslo til NTB.

- Det er forferdelig viktig å være klar over at vi som institusjon må holde oss til regelverket. Vi må ikke la enkeltpersoner endre dette, og vi må holde fast på det systemet vi har, sier rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo.

Skaffet seg studiebevis I forrige måned meldte Dagbladet om at terroristen har brukt tida i fengselet på å skaffe seg generell studiekompetase.

Sjansen for at barnemorderen kunne komme inn på studiene var større en noen gang ettersom han forbedret karakterene sine fra videregående for å forsøke å oppfylle ønsket om å få en lavere grad i statsvitenskap.

- Han har hatt studiekompetanse siden 2013. I fjor hadde han ikke godt nok karaktersnitt for å bli godtatt som student ved statsvitenskap ved UiO. Han har forbedret det karaktersnittet og søkt igjen, sa Breiviks advokat Øystein Storrvik til Dagbladet.

Hatt ønske om å studere Breivik har hatt et sterkt ønske om å studere statsvitenskap, og i forrige måned ble det kjent at han hadde søkt statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) til høsten. Også i 2013 søkte Breivik på statsvitenskap på Blindern, men fikk da avslag på grunn av at han manglet studiekompetanse - etter å ha droppet ut av videregående.

Endringer ved Institutt for statsvitenskap ved UiO har ført til at det trolig har blitt lettere for studenter å komme inn på studiet til høsten.

I 2014 var poenggrensa ved førstegangsvitnemål 46,2. Ordinærkvotegrensa var på 53,8. Breivik må søke med ordinærvitnemål, ettersom han er over 21 og ikke har fullført videregående på normal tid.

- Vi har nedlagt bachelorprogrammet i europastudier. Noen av disse studieplassene er flyttet til bachelorprogrammet i statsvitenskap. Opptaksrammen er dermed økt noe, sa instituttleder ved Institutt for statsvitenskap ved UiO, Dag Harald Claes,

- Trolig vil det bety at sistemann som tas opp vil ha litt dårligere karakterer enn tilfellet var i fjor og forfjor, sier Claes til Dagbladet.

I praksis vil det bety at det er lettere å komme inn på studiet til høsten. Det var i år økt til 155 studieplasser, og 356 søkere hadde utdanningen som førstevalg. Det gir 2,30 førstevalgssøkere per studieplass.

Om Breivik begynner å studere vil han ikke få fullført bachelorgraden i statsvitenskap. Det er til sammen ni emner som er obligatoriske for å få graden. Fem av disse kan ikke Breivik ta på grunn av hans nåværende soningsforhold.

- Fem av de ni emnene er det knyttet veiledning, seminar eller lignende til. Han kan dermed ikke få fullført bachelorgraden med nåværende soningsforhold.

Må studere fra cella Breivik hadde i 2013 ikke tilgang til digitale ressurser, og han fikk heller ikke delta på seminarer eller få veiledning. UiO sendte kopier av lysark fra forelesninger til fengselet, der foreleserne var anonymisert.

Breivik har heller ingen tilgang til digitale ressurser nå. UiO valgte den gang å gi forelesere en mulighet til å reservere seg mot Breiviks ekamensbesvarelse. Breivik tok imidlertid ikke eksamen i noen av enkeltemnene.

Blir drapsmannen tatt opp som student i høst, vil han ikke kunne delta i forelesninger på campus, men må ta det som selvstudium på cella. Han vil dermed bare få anonymiserte kopier av lysark fra forelesninger og vil bli opplyst om hva som er pensum ved utdanninga.
 
- Hans soningsforhold tilsier at han ikke kan komme til campus eller ha noen kontakt med studenter eller ansatte ved UiO, sier rektor Ole Petter Ottersen i forrige uke.

Dagbladet har ikke klart å få kommentar fra Breiviks forsvarer.