Breivik festet på kjendisbar natta før massemordet

Anders Behring Breivik skal ha brukt siste natt før terrorangrepet på å drikke bringebærsprit på Frogner.

HYPPIG GJEST: Anders Behring Breivik var et kjent fjes på Skaugum og Palace Grill ved Solli plass i Oslo. Det var her han tok sin siste drink før terrorangrepet. >b>Bildet er tatt ved en annen anledning, og ingen av gjestene denne kvelden har noe med denne saken å gjøre. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
HYPPIG GJEST: Anders Behring Breivik var et kjent fjes på Skaugum og Palace Grill ved Solli plass i Oslo. Det var her han tok sin siste drink før terrorangrepet. >b>Bildet er tatt ved en annen anledning, og ingen av gjestene denne kvelden har noe med denne saken å gjøre. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Natta før han drepte 77 mennesker, og gjorde seg til Norges mest forhatte mann, skal terroristen Anders Behring Breivik ha vært på et av Oslos hippeste utesteder - der kongelige, hipstere og finanseliten alle har vært på hyppige besøk.

Vitner sier til Dagbladet at massemorderen koste seg med en Bacardi Razz - en søt, relativt svak bringebærdrink med ei lime-skive - på baren Skaugum torsdag 21. juli.

- Han var her, men jeg vet ikke om han hadde flere med seg, sier bartenderen som serverte Breivik til Dagbladet.

Kjørte til byen I sitt såkalte manifest bekrefter Breivik at han liker søtladne drinker; der oppgir han Absolut Vodka med Red Bull til å være sin favoritt. Teknisk Ukeblad har kartlagt Breiviks kjøremønster før angrepet. Han var i Oslo den kvelden.

Bompasseringer viser at både fluktbilen, en Fiat Dublo, og bombebilen, en Volkswagen Crafter, passerte en bomstasjon ved Skøyen. Bombebilen ble kjørt til Oslo ved 22-tida onsdag 20. juli. Så tok Breivik toget til Rena, og drosje tilbake til gården han leide på Åsta.

Han kjørte fluktbilen til Oslo kvelden etter, var i byen ved 23-tida og gikk så ut på byen.

- Det er alltid fullt her på torsdager, så jeg så ikke hvem han sto sammen med, sier bartenderen som serverte Breivik.

Betalte kontant Han møter Dagbladet i baren der Breivik skal ha tatt sin siste drink før angrepet. Baren er en del av restaurantetablissementet Palace Grill, en av kongerikets beste og mest anerkjente restauranter.

PARTYLØVE: Her er en røykende Anders Behring Breivik på FpU-fest på Youngstorget i 2002. Han oppgir å ha festet heftig siden 16-årsalderen. Foto: Privat/Fra video
PARTYLØVE: Her er en røykende Anders Behring Breivik på FpU-fest på Youngstorget i 2002. Han oppgir å ha festet heftig siden 16-årsalderen. Foto: Privat/Fra video Vis mer

- Han betalte kontant med en tohundrelapp, for drinken som kostet 93 kroner. Jeg gav ham en hundrelapp tilbake, og fikk sju kroner i tips, sier bartenderen.

Så legger han til:

- Da jeg så bildet hans på nyhetene dagen etter kastet jeg de sju kronene i søpla. Jeg ville ikke ha Breiviks penger.

Skjulte sannheten Bartenderen oppfattet Breivik som rolig, høflig og hyggelig - «en behagelig avveksling» fra det ellers berusede klientellet.

- Vi vekslet noen høflige fraser, og han sa ingenting som skulle på tyde på at noe var i ferd med å skje, sier bartenderen.

Advokat Geir Lippestad bekrefter at Breivik er spurt om hva han gjorde i dagene før han drepte 77. Det har Breivik nektet å svare på.

- Han vil ikke si noe om dagene før den 22. juli. Han vil bare forklare seg om selve aksjonen, sier Lippestad til Dagbladet.

POPULÆRT: Både kongelige, finansfolk og kulturpersonligheter frekventerer Skaugum uteservering og Palace Grill. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
POPULÆRT: Både kongelige, finansfolk og kulturpersonligheter frekventerer Skaugum uteservering og Palace Grill. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Anders Behring Breivik har ifølge Dagbladets opplysninger vært en hyppig gjest på Palace Grill og Skaugum bar siden han gikk på Oslo Handelsgym fra 1995-1998. Det bekrefter bartenderen som serverte Breivik før massemordet.

Gjenganger Han har selv sett 32-åringen i baren på Skaugum i mange år.

- Jeg har sett ham her mange ganger, helt siden han gikk på skolen. Han har alltid vært grei å snakke med.

Dagbladet er kjent med at politiet tidligere ikke har fått konkrete opplysninger om forklaringene fra vitner på Palace grill. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby vil ikke kommentere dette, men bekrefter at siktedes bevegelser er svært interessante:

- Det er viktig for politiet å kartlegge hans bevegelser, og dette er et sentralt arbeid i etterforskningen nå, sier Kraby
Det er etter hva Dagbladet får opplyst ingen overvåkningskameraer i bakgården på utestedet, der Breivik drakk. Ledelsen ved Palace Grill ønsker ikke å kommentere denne saken.

Luksushorer I sitt såkalte manifest skriver Breivik at han har festet mye siden 16-årsalderen. De fem siste årene skal han ha tonet ned det ville livet - selv om han tillot seg heftige fylleturer til Budapest og Las Vegas.

Breivik oppgir også å ha vært glad i godt drikke, og hevder han hadde lagret tre flasker Château Kirwan 1979, kjøpt på auksjon ved årtusenskiftet. Ei flaske skal han ha sprettet med familien på en julefest i fjor, ei på en fest hos en kompis noen dager etter.

Videre hadde han svært spesifikke planer for oppladninga til massemordet. Han oppgir to ganger i manifestet at han ville kjøpe sex:

- Jeg har satt av 2000 euro som skal brukes på ei høykvalitets eskortejente ei uke før angrepet. (...) Det er lettere å møte døden hvis du vet du er i balanse, biologisk, mentalt og spirituelt, skriver han i manifestet, og legger seinere til:

BAK LÅS OG SLÅ: Breivik sitter i isolasjon, og får trolig ikke nyte alkohol på flere tiår - kanskje aldri mer. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BAK LÅS OG SLÅ: Breivik sitter i isolasjon, og får trolig ikke nyte alkohol på flere tiår - kanskje aldri mer. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Tanken var å spare den siste vinflaska til martyrfeiringa og nyte den med to luksushorer jeg vil kjøpe.

ETTERFORSKER: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby bekrefter at alle opplysninger omkring siktedes bevegelser er interessante. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
ETTERFORSKER: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby bekrefter at alle opplysninger omkring siktedes bevegelser er interessante. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer