Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik brevveksler med svensk kvinne

Breivik fikk erotisk novelle fra svensk «kjæreste»

«Victoria» har sendt terroristen 133 brev. Staten mener hun er redskap for hans ideologiske kamp.

BREIVIKS KJÆRESTE: Svenske  «Victoria» sier Anders Behring Breivik er den eneste mannen hun noensinne har elsket. Hun har sendt ham 133 brev siden 2012. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix
BREIVIKS KJÆRESTE: Svenske  «Victoria» sier Anders Behring Breivik er den eneste mannen hun noensinne har elsket. Hun har sendt ham 133 brev siden 2012. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted viser Borgarting lagmannsrett eksempler på den omfattende brevkorrespondansen mellom Anders Behring Breivik (37) og enkeltpersoner. En rekke av dem er fra kvinner som føler tiltrekning til terroristen.

«Det er en meget detaljert beskrivelse av hvordan hun ser for seg en seksuell kontakt mellom henne og ham. I og for seg velskrevet.» Fredrik Sejersted, regjeringsadvokat

En svensk kvinne i 20-åra har sendt Breivik 133 brev siden februar 2012, og terroristen har sendt minst 20 brev til henne. Etter hva Dagbladet forstår, er hun identisk med kvinnen som i fjor sto fram overfor det franske nyhetsbyrået AFP og erklærte at hun er Breiviks kjæreste - selv om de to aldri har møttes fysisk.

UNDER SENSUR: Anders Behring Breivik (37) får all inn- og utgående korrespondanse sjekket, og ca. 15 % av brevene blir stanset - i hovedsak brev som Kriminalomsorgen anser å kunne bidra til å bygge et høyreekstremt nettverk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UNDER SENSUR: Anders Behring Breivik (37) får all inn- og utgående korrespondanse sjekket, og ca. 15 % av brevene blir stanset - i hovedsak brev som Kriminalomsorgen anser å kunne bidra til å bygge et høyreekstremt nettverk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil ikke leve et liv uten ham, sa hun i intervjuet, der hun framsto under pseudomymet «Victoria».

- Vil vente for evig

Kvinnen, som bor i en småby i Sverige, har fortalt at hun kom i kontakt med Breivik i 2007, da de begge spilte nettspillet «World of Warcraft». Hun hadde et nært forhold til ham til 2009, da han avsluttet kontakten - angivelig fordi han ikke ville bli for følelsesmessig involvert.

Så gjenkjente hun ham i media etter terroren 22. juli 2011, og selv om hun ble sjokkert, besto den følelsesmessige tiltrenkningen.

- Jeg føler like sterkt for ham som jeg gjorde for åtte år siden. Han er den eneste person jeg noensinne har elsket. Og Anders har uttrykt sin kjærlighet til meg. Jeg vil vente for evig om så trengs, sa kvinnen til AFP.

- Meget detaljert

Under rettssaken, som av praktiske og sikkerhetsmessige årsaker går i Skien fengsel, der Breivik soner sin forvaringsdom, kommer det fram at «Victoria» bl.a. har sendt terroristen en erotisk novelle med henne og ham i rollene.

- Det er en meget detaljert beskrivelse av hvordan hun ser for seg en seksuell kontakt mellom henne og ham. I og for seg velskrevet, bemerker regjeringsadvokaten.

Det kommer også fram at en rekke brev mellom de to - hovedsakelig fra ham - er blitt stanset av Kriminalomsorgens brevkontroll. Kontrollen skal hindre Breivik i å bygge et høyreekstremt nettverk.

- Kontakten var meget omfattende. Flere brev fra ham til henne dukket opp på Angus' hjemmeside, sier Sejersted - og sikter til en velkjent høyreekstrem blogger som skal være bosatt i USA.

Brev til høyreekstreme

Breivik har stevnet staten for å ha brutt Den europeiske menneskerettskonvensjons artikkel 8 - om retten til privatliv - i forbindelse med soningen hans. Brevsensuren står sentralt i påstanden, siden terroristen mener seg ytringsmessig kneblet.

Staten på sin side påpeker at de aller fleste av de over 4000 brevene til og fra terroristen har gått igjennom sensuren, bare ca. 15 % er stoppet. De som er blitt stanset, har hovedsakelig vært til og fra Breiviks meningsfeller.

Meningsfellene inkluderer, bl.a. den svenske rasistiske massemorderen Peter Mangs, tre ledere i den amerikanske hvit-makt-organisasjonen Aryan Brotherhood og den tyske terroristen Beate Zchäpfe, som Breivik kalte «kjære søster Beate».

«Victoria» er ikke alene om å være tiltrukket av terroristen. Sejersted forteller at en rekke andre kvinner erklærer sin kjærlighet til ham i brev.

- De skriver til ham som mann. På korktavla på cella hans henger bilder de har sendt, sier regjeringsadvokaten.

Breiviks advokat Øystein Storrvik skriver i sitt sluttinnlegg til retten at det nåværende sensurregimet ved Skien fengsel er altfor strengt.

- Breivik har i en periode vært helt avskåret fra å sende ut brev. Brevkontrollen er videre så streng at han er fratatt mulighet til å danne relasjoner gjennom brev, skriver Storrvik.

- KRENKENDE: Breivik ankom retten tirsdag og gjorde en høyreekstrem hilsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling